De lichte kijk op het leven van Samuel Beckett

Samuel Beckett in 1976

Profiel

Wie is Samuel Beckett? Het Nationale Theater voert ‘Happy Days’ op, een van de klassieke stukken van schrijver Samuel Beckett. Beckett lijkt onverslijtbaar, maar wat maakt hem bijzonder? „Bij hem kom ik los van alles wat ik denk te begrijpen.”

Vanaf het moment dat zijn eerste stukken in Nederland werden gespeeld, werd Samuel Beckett een vernieuwer van het theater genoemd. Na Wachten op Godot (in 1955) volgden andere teksten, zoals Gelukkige dagen, Krapp’s laatste band en Eindspel. Met de gewenning aan zijn theatertaal verliep ook de benaming: van avant-garde werd hij modern en vervolgens heette zijn werk klassiek. Dat was al in 1969.

Beckett bleef een veelgespeeld auteur, in een rijtje met andere klassieke namen. De laatste decennia staat hij minder op het repertoire, maar hij heeft een trouwe liefhebber in regisseur Erik Whien, die vanaf deze week Happy Days opvoert bij Het Nationale Theater.

In Happy Days bevindt een vrouw, Winnie, zich aan het einde van haar leven, ingegraven in de grond. Haar man Willie scharrelt op de achtergrond. „Weer een goddelijke dag”, is het eerste wat ze zegt. Alleen praten is mogelijk, en dat doet ze onophoudelijk. Taal is haar manier van bewegen.

Wat maakt het werk van Beckett bijzonder, was de vraag aan een aantal liefhebbers en kenners.

Marlies Heuer

‘Doen alsof je leeft’

Peter Heerschop

‘De oplossing komt morgen’

Micha Wertheim

‘We kunnen nergens heen en toch gaan we maar door’

Erik Whien

‘Alles is spel’

Hans Croiset

‘De mensen zijn als mollen onder de grond’

Kim Karssen

‘Mijn brein gaat open’

Het Nationale Theater: Happy Days. Regie: Erik Whien. Première: 15 april. Tournee t/m 13 mei. Inl: hnt.nl

Lees ook: Wilfred Takken over de opvoeringsgeschiedenis van Samuel Beckett

Lees verder…….