Werkloosheid stijgt, vooral onder jongeren

Na een periode van grote arbeidskrapte is de werkloosheid in Nederland het afgelopen kwartaal gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De afgelopen drie maanden zijn er per maand ongeveer zesduizend werklozen bijgekomen, tot een totaal van 371.000 werklozen in september. De werkloosheid steeg het snelst onder jongeren.

Slechtere conjunctuur

Volgens het CBS past de groei van de werkloosheid bij het „slechtere conjunctuurbeeld van de afgelopen maanden”. Consumenten waren volgens gegevens van het CBS in september een fractie minder negatief dan een maand eerder. Maar hun vertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in september even negatief als in augustus. Het producentenvertrouwen lag ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Het CBS neemt alleen mensen die een baan zoeken mee in de berekening. In het tweede kwartaal van dit jaar nam de werkloosheid licht toe, van 3,4 naar 3,5 procent. Die stijging zette in het derde kwartaal door, waardoor het werkloosheidspercentage in september op 3,7 procent uitkwam. Het afgelopen kwartaal vonden maandelijks zo’n duizend mensen weer een baan.

Vooral de jeugdwerkloosheid steeg afgelopen kwartaal. Het aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud dat op zoek is naar werk en geen baan heeft, nam toe van 8,3 naar 8,8 procent. Ruim 80 procent van de werkloze jongeren is scholier of student.

Werkloosheid ouderen nog laag

In oudere leeftijdsgroepen ligt de werkloosheid een stuk lager, al waren ook daar stijgingen te zien. De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen steeg van 2,8 naar 2,9 procent, bij 45- tot 75-jarigen was een stijging van 2,1 naar 2,2 procent te zien. Gepensioneerden tellen in deze cijfers niet mee.

Het aantal WW-uitkeringen dat het UWV in september verstrekte, daalde wel ten opzichte van een maand eerder, met 1,3 duizend uitkeringen. Vergeleken met een jaar eerder is er wel een lichte stijging in het aantal uitkeringen te zien. In 2023 zijn er 3,1 duizend meer lopende WW-uitkeringen, 2,0 procent meer dan in 2022.

Voor het berekenen van de werkloosheid kijkt het CBS naar de beroepsbevolking: het aantal mensen tussen de 15 en 75 jaar dat op zoek is naar een betaalde baan. Er zijn bijvoorbeeld ook 3,2 miljoen mensen in deze leeftijdscategorie zonder werk, maar zij worden niet tot de beroepsbevolking en de werklozen gerekend, omdat zij recent niet hebben gezocht naar een baan of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Het gaat vooral om gepensioneerden of mensen die niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.