Vakantieparkbedrijven Roompot en Landal schrappen banen op kantoren

Bij vakantieparkenbedrijven Roompot en Landal GreenParks gaan banen verdwijnen. De kantoororganisaties van de twee gefuseerde bedrijven functioneren nu nog naast elkaar, maar die worden samengevoegd. Op de kantoren van Roompot en Landal werken momenteel 650 mensen, voltijds en deeltijds. Na de reorganisatie blijven er 520 voltijds banen over, aldus de woordvoerder.

Het doel van de reorganisatie is om efficiënter te gaan werken, zegt een woordvoerder, en zo beter voorbereid te zijn op „internationale groei”. De kantoren gaan dubbele functies schrappen. Onder meer verkoopmedewerkers, operationele medewerkers (die parken aansturen) en administratieve krachten kunnen hierdoor hun baan verliezen.

‘Begrip’

Vanaf april zullen de afdelingen volgens de woordvoerder gefaseerd samengevoegd worden. De reorganisatie gaat in totaal een jaar tot anderhalf jaar duren. De ondernemingsraden van beide bedrijven stemden in met het sociale plan dat voor de medewerkers is opgesteld.

De kantoormedewerkers zijn maandag geïnformeerd over de gevolgen van de reorganisatie voor hun individuele situatie. Volgens de woordvoerder van Roompot en Landall toonden zij „begrip”. Zij hadden door de overname van Landal door Roompot vorig jaar al rekening gehouden met veranderingen in de organisatie. Tegelijkertijd vonden medewerkers het „teleurstellend” dat hun baan mogelijk ophoudt te bestaan.

Johan Bijlsma, sectorbestuurder van FNV Recreatie: „De mensen zijn na de fusie loyaal geweest aan de bedrijven. De reorganisatie is voor veel van hen erg verdrietig. Ze hebben tijd nodig om het emotioneel te verwerken.” De medewerkers van Landal maakten in 2019 ook een reorganisatie door. „Voor hen zal de klap nog harder aankomen.”

Roompot deed in 2021 een poging om Landal Greenparks over te nemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hield de overname tegen, omdat Roompot daarmee een te groot deel van de markt in handen zou krijgen. De twee bedrijven moesten eerst dertig vakantieparken verkopen aan branchegenoot Dormio Group. Vorig jaar april keurde de ACM de overname goed.

Grootste overname

Het was de grootste overname die de sector in Nederland gezien heeft, zegt Bijlsma. Samen hebben Landal en Roompot 305 vakantiebestemmingen in 11 landen, waaronder Nederland, Duitsland, Spanje, Hongarije, Tsjechië en Frankrijk. In totaal bieden de bedrijven ruim 30.000 vakantieaccommodaties en campingplaatsen en hebben ze zo’n 5.500 medewerkers.

Dat er nu banen verdwijnen in de sector is volgens Bijlsma een duidelijk gevolg van de inmenging van private-equitybedrijven. Alleen dit soort bedrijven, met veel vermogen, kunnen zulke grote overnames doen, zegt hij. „Roompot, dat in handen is van het Amerikaanse KKR, wil met zo’n overname zo veel mogelijk rendement halen. Dat gaat ten koste van de medewerkers en de werkgelegenheid.”

Lees verder…….