Randstad profiteert flink van personeelstekort en draait recordomzet in 2021

Arbeidsmarkt Met alle data die het heeft wil uitzendconcern Randstad zichzelf onmisbaar maken in een krappe arbeidsmarkt. Niet eerder boekte de wereldmarktleider zoveel omzet.

De omzet van Randstad steeg voig jaar met 19 procent.
De omzet van Randstad steeg voig jaar met 19 procent.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Waar werkgevers worstelen met het vinden van voldoende personeel, is de arbeidskrapte voor uitzendconcern Randstad een zegen. Het profiteert volop van de aantrekkende economie en de toenemende personeelstekorten. De mondiale marktleider boekte vorig jaar een recordomzet van 24,6 miljard euro, blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers. Dat is 19 procent meer dan vorig jaar en 4 procent boven het niveau van 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie.

Daarmee presteerde het concern nog beter dan analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg zelfs met 153 procent naar 768 miljoen euro.

Randstad wil zijn aandeelhouders daarom extra belonen. Zij ontvangen 2,81 euro per aandeel, bovenop het reguliere dividend van 2,19 euro. Nooit eerder keerde het bedrijf uit Diemen zoveel dividend uit.

De beurskoers van Randstad steeg dinsdagochtend met 5 procent.

Dit is waar zijn bedrijf zich al jaren op heeft voorbereid, zei scheidend topman Jacques van den Broek dinsdagochtend in gesprekken met journalisten en analisten. De vergrijzing die nu in de hele westerse wereld tot personeelstekorten leidt, werd al lange tijd voorspeld. En de verwachting is dat die schaarste structureel is.

Onmisbaar worden

Met de data die het concern verzamelt wil Randstad – ook eigenaar van merken als Tempo-Team, Yacht en Monsterboard – onmisbaar worden voor bedrijven die personeel zoeken. „Wij hebben een enorm bestand gebouwd van inmiddels 200 miljoen mensen wereldwijd”, zegt Van den Broek. „Met hen kunnen we gaan praten: wat voor opleiding heb je en wat wil je doen?” Ook worden enquêtes gehouden over de baan van hun voorkeur. Die gegevens koppelt Randstad wereldwijd aan algemene arbeidsmarktcijfers, zodat een schat aan informatie ontstaat. Hierdoor krijgt het uitzendbureau bijvoorbeeld meer zicht op het type werkzoekenden dat mogelijk geïnteresseerd is in een bepaald vacature.

Ook helpt die informatie om werkzoekenden die bij Randstad aankloppen beter te begeleiden. Op basis van data kunnen medewerkers van het uitzendbureau bepalen welke beschikbare banen goed bij die kandidaat passen én goede loopbaankansen bieden.

Hoe dat er in de praktijk uitziet, weet Dominique Hermans, topvrouw van de Randstad Groep in Nederland. Zij verwacht dat, nu Nederland uit „crisissfeer” lijkt te komen, veel mensen met ‘coronagerelateerde’ banen op zoek moeten naar ander werk. Denk aan werknemers in de teststraten van de GGD. „Wij kunnen ze begeleiden naar banen in sectoren waar de krapte groot is”, aldus Hermans. „Want we weten wat de skills van die mensen zijn, we weten precies waar ze met die vaardigheden passen, en waar de vacatures zijn.”

Meer vacatures dan werklozen

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is onverminderd hoog: er zijn meer vacatures dan werklozen. Het laatste kwartaal van vorig jaar stonden tegenover elke 100 werklozen 105 vacatures, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde. Randstad ziet in Nederland vooral grote vraag naar personeel in sectoren als techniek en productie, verkoop en marketing, transport en logistiek, en ICT. Ook de vraag naar recruiters neemt toe, ziet het uitzendconcern – werkgevers zoeken mensen die hén weer kunnen helpen mensen te vinden.

Voor Randstad leidt die krapte wereldwijd tot een verschuiving van activiteiten. De vraag naar traditioneel uitzenden – tijdelijke plaatsing van uitzendkrachten – daalde in de laatste maanden van vorig jaar. De groei zat vooral bij bedrijfsonderdelen die breder helpen bij werving en selectie, ook van vast personeel.

Voor die onderdelen ziet Van den Broek nog veel groeipotentie. Zijn hoop is dat, naarmate de schaarste aan personeel aanhoudt, bedrijven vaker een beroep doen op Randstad. „Ik geloof dat als wij de kandidaten niet kunnen vinden, niemand ze kan vinden.”

Ook de eerste weken van 2022 weet Randstad de snelle groei vol te houden, zei Van den Broek dinsdag. „We zien nog steeds veel vraag. Dus ja, we knallen lekker door.”


Lees ook: Nieuwe topman Randstad is snel, ambitieus en recht door zee

Eind volgende maand vertrekt Jacques van den Broek (61) bij Randstad, waar hij 34 jaar gewerkt heeft en sinds 2014 de leiding had. Hij wordt opgevolgd door Sander van ’t Noordende (58), voormalig directeur bij advies- en technologiebedrijf Accenture. Van Den Broek weet nog niet wat hij hierna gaat doen. „Maar ik ga zeker geen bedrijf meer runnen. Randstad is, was en blijft mijn bedrijf.”

Lees verder…….