PSV krijgt energiek Lens maar niet onder controle en speelt gelijk

In een even rommelige als intense wedstrijd heeft PSV dinsdagavond in de Champions League gelijkgespeeld bij het Franse RC Lens. PSV was in fases de betere, om vervolgens steeds de controle over wedstrijd weer te verliezen. Door het gelijkspel heeft PSV nu twee punten uit drie duels en staat daarmee laatste in de groep.

RC Lens en vooral trainer Franck Haise inspireren PSV-trainer Peter Bosz, vertelde hij eerder. In zijn tijd bij Lyon keek Bosz graag naar Lens, dat onder Haise met beperkte middelen boven zijn stand presteert en opklom van het tweede niveau naar de top van de Ligue 1. Haise, een voormalig jeugdtrainer en coach van het reserveteam die in 2020 onverwacht werd doorgeschoven naar het eerste elftal, slaagde er sindsdien in om een fysiek sterk en dynamisch collectief te smeden van veelal jonge, talentvolle spelers. Die werden bovendien steeds beter onder Haise, met als gevolg dat hij na ieder seizoen zijn uitblinkers zag vertrekken.

Deze zomer gold dat voor spits Loïs Openda (naar RB Leipzig) en aanvallende middenvelder Seko Fofana (Al-Nassr). Voor Openda heeft Lens een uitstekende vervanger gehaald, de twintigjarige Elye Wahi. Een alternatief voor Fofana bleek moeilijker te vinden, terwijl hij juist zo belangrijk was voor het omschakelvoetbal dat Lens afgelopen jaar gevaarlijk maakte. Gevolg is dat de ploeg van Haise een stroeve seizoensstart beleeft, met de vijftiende plaats in de Ligue 1 als gevolg. Uitzondering zijn de prestaties in de Champions League, met een gelijkspel uit bij Sevilla (1-1) en, vooral, een thuiszege op Arsenal (2-1).

Zestien duels zonder zege

Precies tegenovergesteld aan PSV dus, dat in de competitie aan kop gaat maar in de Champions League onderaan stond na een nederlaag tegen Arsenal (4-0) en een gelijkspel tegen Sevilla (2-2). Zoom je wat verder uit dan zie je dat PSV zelfs al zestien wedstrijden op rij niet had gewonnen in de Champions League. „We komen hier om te winnen,” zei Bosz dan ook voorafgaand aan de wedstrijd tegen Lens.

<strong>Supporters van Lens</strong> tijdens de thuiswedstrijd tegen Arsenal (2-1) eerder deze maand.

In een uitverkocht Stade Bollaert-Delelis, dat met 38.000 zitplaatsen voor iedere inwoner van het voormalige mijnwerkersstadje een stoeltje heeft, was daar in het begin weinig van te merken. Lens speelde niet eens geweldig, maar het was feller en zette PSV vanaf de aftrap onder druk. De ploeg van Bosz oogde nerveus en slaagde er door slordigheid en besluiteloosheid niet in om de bal in de ploeg te houden. Exemplarisch: Jerdy Schouten, normaal zo zorgvuldig in zijn passing, die de bal op eigen helft zomaar naar een tegenstander speelt. En Malik Tillman die een countermogelijkheid verprutst door een medespeler van dichtbij veel te hard aan te spelen.

Rustig aan, laat je niet gek maken, gebaarde PSV-aanvoerder Luuk de Jong na een minuut of tien naar zijn ploeggenoten toen het spel even stillag. Lens had op dat moment al twee kansen gecreëerd.

PSV nam de instructies van de aanvoerder ter harte. Naarmate de eerste helft vorderde kwam de ploeg beter in de wedstrijd, voetbalde gemakkelijker onder de druk uit, slaagde er af en toe in om verdedigers van Lens met succes af te jagen én werd een paar keer via de vleugels gevaarlijk. Zo had Bosz het voorspeld.

De ‘wingbacks’ van Lens zijn een belangrijk wapen van de Fransen, maar ook hun „achilleshiel”, zei hij, omdat ze zo ‘hoog’ op het veld staan en regelmatig veel ruimte laten aan buitenspelers van de tegenstander. Na een krap half uur ramde Hirving Lozano, de vervanger van de geblesseerde Noa Lang, de bal na een vlotte dribbel hard op de binnenkant van de paal.

Tien minuten na rust maakte zijn collega op de rechterflank Johan Bakayoko een vergelijkbare actie, maar hij richtte net iets beter. Het venijnige schot van de jonge Belg knalde na een stuit binnen in de verre hoek: 0-1.

De voorsprong was op dat moment niet onverdiend. Lens was al lang niet meer gevaarlijk geweest, PSV bereikte steeds vaker de aanvallers in dreigende posities.

Johan Bakayokomaakte de 0-1 voor PSV in Noord-Frankrijk.
Foto Maurice van Steen/ANP

Maar net toen het erop leek dat PSV de wedstrijd onder controle bracht, kantelde het spelbeeld weer. Drie wissels voerde Lens-coach Haise door, het tempo ging omhoog en direct stond PSV weer onder druk. Een paar minuten later tikte spits Wahi uit een lage voorzet met een snelle voetbeweging de gelijkmaker binnen.

„Ik verwacht een intense wedstrijd,” zei Bosz vooraf, van twee teams die graag in een hoog tempo spelen. Hij kreeg gelijk, vooral in het laatste half uur waarin het spel op en neer golfde en het middenveld alleen nog bestond om zo snel mogelijk overgestoken te worden. Grote kansen leverde dat overigens niet op, daarvoor waren de aanvallers van Lens en PSV net te weinig geraffineerd. Een paar afstandsschoten en dreigende voorzetten voor de Fransen, twee vrije trappen en een kopbal voor PSV.

Zo blijft PSV steken op twee punten uit vier duels en staat de ploeg onderaan in de groep. Maar er is nog perspectief. Een thuisoverwinning op Lens, over twee weken, en PSV kan klimmen naar de tweede plek achter koploper Arsenal, dat met 2-1 won bij Sevilla.