Met de overname van RTL door DPG is een voor Nederland ongekende mediareus in de maak

Mediareus DPG ontbrak het in Nederland eigenlijk nog maar aan één ding: televisie. Met de overname van RTL Nederland, die vrijdag werd aangekondigd, wordt DPG in één klap ook op dat terrein een dominante speler.

Als de overname wordt goedgekeurd door de concurrentiewaakhond ACM, ontstaat een bedrijf dat in Nederland niet alleen de grootste krantenuitgever is (met onder andere AD, de Volkskrant, Trouw en een groot aantal regionale kranten), maar dat ook het grootste radiostation heeft (QMusic), de grootste commerciële nieuwssite (NU.nl), de grootste commerciële televisiezender (RTL) en de op één na grootste streamingdienst (Videoland).

Voor het eerst kan Nederland hiermee een mediabedrijf krijgen dat zowel televisie, radio als kranten heeft. Talpa streefde dat eerder na met de poging De Telegraaf over te nemen, maar werd daarbij afgetroefd door Mediahuis.

Concentratie

De overname markeert een verdere stap in de concentratie van mediabedrijven die zich al jaren voltrekt in Nederland, net als in andere Europese landen. In de Mediamonitor 2023 vatte het Commissariaat voor de Media deze ontwikkeling samen in de zin: „Steeds meer marktaandeel bij minder bedrijven.” Mediabedrijven zeggen dat die consolidatieslag nodig is om te kunnen blijven concurreren op een sterk veranderende televisie- en streamingmarkt met grote internationale spelers als Netflix en Meta.

Journalistenvakbond NVJ laat weten door de voorgenomen overname „op zeer onplezierige wijze” te zijn verrast. „Al jaren uiten wij onze zorgen over het hoog geconcentreerde medialandschap en deze overname zou leiden tot nog verdere mediaconcentratie.”

In 2021 zocht RTL al naar versterking door een fusie met het kleinere Talpa, maar die werd door de ACM geblokkeerd. De dominantie van die combinatie op de traditionele tv-markt ging de ACM te ver.

Lees ook Topman DPG Media: ‘Elke tien jaar verklaart iemand de kranten dood – en ze zijn er nog steeds!’

DPG Media blijft groeien.

DPG had eerder al vergeefs belangstelling getoond voor RTL, en bezwaar gemaakt tegen de fusie van RTL en Talpa. Na het afketsen daarvan bleef DPG op het vinkentouw zitten. In België is DPG „eigenlijk meer een tv- en radiobedrijf dan een uitgever. Voor ons als concern zit tv maken in het dna, daarom is onze interesse groot”, zei DPG-topman Erik Roddenhof dit voorjaar in NRC.

In België heeft DPG niet alleen de grootste Vlaamse commerciële tv-zender, VTM. Sinds vorig jaar heeft het bovendien 50 procent van de aandelen in handen van het Franstalige RTL Belgium (de andere 50 procent zijn van Groupe Rossel).

Dat DPG de waarde van eigen televisie en streaming op de Nederlandse markt hoog inschat, benadrukte Roddenhof vrijdag in het persbericht waarin DPG de overname bekendmaakte. „We geloven sterk in de toekomst van televisie & streaming waarbij de kracht van goede lokale programma’s en series cruciaal is. RTL en Videoland zijn succesvolle lokale merken met een fantastische programmering die gewaardeerd wordt door een breed publiek.”

De overnamesom die DPG is overeengekomen met RTL’s moederbedrijf RTL Group (dat weer voor een groot deel (76 procent) in handen is van het Duitse Bertelsmann) bedraagt 1,1 miljard euro. „De verkoop aan DPG Media is de beste strategische optie voor RTL Nederland en al zijn belanghebbenden”, stelt Thomas Rabe, de topman van RTL Group.

Deel van de overeenkomst is dat DPG de merknaam RTL zeker tot december 2034 zal blijven gebruiken. RTL Group en DPG gaan bovendien een „strategisch partnerschap” aan op het gebied van (streaming-)technologie, advertentieverkoop en ook de inhoud van programma’s. Zo zullen in elk geval de komende drie jaar de dochters van de RTL Group in Duitsland, Frankrijk en Hongarije als eerste de mogelijkheid krijgen te bieden op programma’s die RTL Nederland ontwikkelt.

Als aanbieder van advertenties kan DPG, versterkt met RTL, een uitzonderlijk breed en gevarieerd palet aan mogelijkheden aanbieden. Adverteerders kunnen dan in Nederland, als de fusie doorgaat, bij DPG terecht voor reclamecampagnes die zich in potentie uitstrekken van traditionele tv (RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ), digitale betaaltelevisie (RTL Lounge, RTL Crime, RTL Telekids), streaming (de 1,3 miljoen betalende abonnees van Videoland), tot radio (behalve QMusic ook Joe), de vele kranten, tijdschriften (waaronder Libelle en Margriet, Story, Autoweek en VT Wonen) en websites (behalve Nu.nl ook Buienradar, Tweakers en Nationale Vacaturebank).

Lees ook RTL wilde ook niet te veel offeren om met Talpa te zijn

Talpa was in tegenstelling tot RTL bereid om offers te maken om de ACM te behagen.

Concentratie

De ACM zal moeten besluiten of ze dit een te grote machtsconcentratie vindt. De waakhond kan een vergunning voor de overname weigeren, of er voorwaarden aan stellen, zoals het afstoten van bepaalde bedrijfsonderdelen om de marktdominantie te verminderen.

De Bond van Adverteerders (BvA), die zeer kritisch stond tegenover de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa, toont zich nu „positief kritisch”. „Voor onze achterban”, zegt voorzitter Henriette van Swinderen, „is het belangrijk dat je met deze combinatie de consument op allerlei verschillende manieren, crossmediaal, kan bereiken. En wil je bij de huidige groei van wereldwijde platforms Nederlandse media overeind houden, dan moeten er sterke partijen ontstaan.” Toch zal de BvA „ook kritisch kijken naar de effecten van deze overname voor de consument en adverteerders”.

Talpa, dat eerder vergeefs probeerde om De Telegraaf over te nemen en later om samen te gaan met RTL, verbaast zich over de snelheid waarmee – „na het afketsen van onze fusie met RTL” – de huidige overnamedeal tot stand is gekomen. Maar: „Met beide partijen hebben we altijd een goede werkrelatie gehad en we verwachten die in de toekomst te kunnen doorzetten.”

Leeslijst

Lees verder…….