Katten en cocktails, een ideale mix

De kat op pagina 106 heet Tokyo. Ze is een kruising tussen een Amerikaanse korthaar en een Blauwe Rus. Tokyo draagt een Dracula-cape en kijkt hypnotiserend in de camera. Voor haar staan twee Halloween-cocktails met injectiespuitjes die lijken te zijn gevuld met bloed ( in werkelijkheid is het siroop).

Tokyo is lid van de Cats & Cocktails Club, een exclusief, internationaal gezelschap katteneigenaren en hun huisdieren dat ontstond tijdens de coronapandemie. De missie van de club met honderden leden is om elk weekend een unieke cocktail te bereiden en deze op beeld vast te leggen, met een kat in de hoofdrol. De ‘host’ – degene die het drankje bedenkt – wisselt wekelijks.

„Mensen konden vanwege de pandemie niet naar buiten om iets te gaan drinken”, vertelt Isabel Erkemeij uit Esch. „Twee Amerikaanse kattenliefhebbers besloten toen via Instagram met elkaar te gaan borrelen. Zo ontstond de Cats & Cocktails Club.” Erkemeij houdt enorm van katten en van cocktails. Daarbij werkt ze als professioneel fotograaf met als specialiteit dieren en kinderen – liefst gecombineerd. Ze moest haast wel aanhaken.

Voor de duidelijkheid: de katten drinken
de cocktails niet op

Al twee jaar lang maakt ze elk weekend een cocktail volgens het recept dat via Instagram wordt gedeeld. Ze verzamelt de ingrediënten, creëert een passende setting voor de foto’s en roept haar katten Nala en Minho naar binnen. Haar man, die ze liefkozend ‘de kattenfluisteraar’ noemt, slaagt er meestal in de eigenzinnige modellen stil te laten zitten tijdens de fotoshoot, ervoor zorgend dat ze geen glazen omstoten én recht in de camera kijken.

Soulmatesimages / Isabel Erkemeij, Binx.andthebird, Cosimagrace, Junethekitty

„Soms vangt hij een glas net op tijd op”, zegt Erkemeij. „Maar het is ook al regelmatig echt fout gegaan.” Liever gebruikt ze daarom geen tuitelige champagneglazen meer maar stevige glazen zonder poot.

Om de katten te verleiden aan de rand van het glas te likken of juist aan de voet te snuffelen – alles voor de perfect gestileerde foto – smeert ze soms een beetje kattenpasta aan het glas. Voor de duidelijkheid: de huisdieren drinken de cocktails niet op.

Dubbelzijdig tape

De shoots kregen een serieuzere wending toen Erkemeij begin dit jaar het idee had opgevat om voor het goede doel een hoogwaardig koffietafelboek te maken met een selectie van katten en drankjes, inclusief 52 cocktailrecepten voor elke week van het jaar. „Afgelopen zomer zijn mijn man en ik naar Amerika gereisd”, vertelt ze. „Want ik vond dat elke kat een professionele fotograaf verdiende en die had niet iedereen tot zijn beschikking. In San Diego wonen verschillende leden van de club, die hebben we allemaal opgezocht.”

Ze mochten gratis logeren in het appartement van een van de twee oprichtsters van de club. Bijzonder, want de leden van Cats & Cocktails hadden ze nog nooit ontmoet. „Ik ken alleen de katten van Instagram. Hun eigenaren komen niet in beeld.” Aan het boek werkten professionele vormgevers en redacteuren met een liefde voor katten vrijwillig mee.

In San Diego ontstonden bijzondere vriendschappen. En er werden trucs uitgewisseld om het fotograferen van de dieren in combinatie met de drankjes makkelijker te maken. Zo was er iemand die het cocktailglas met dubbelzijdig tape op de tafel plakt voor meer stevigheid. Heel handig. Op haar beurt kon Erkemeij onthullen dat zij haar achtergronden vaak wisselt door een strijkplank te gebruiken als mobiele fotostudio: ze zet ’m voor een kleurrijk behangetje, een achtergrondscherm of een struik, legt er een kleedje over en plaatst de kat met de glazen erop. „Ik gebruik ook vaak bloemen in mijn foto’s, passend bij de tijd van het jaar.”

Net als de tafereeltjes die ze indeelde in de vier seizoenen moesten de katten zo divers mogelijk zijn. Dus pronken in het boek een naaktkat (genaamd Prince Hairy), een gehandicapte kat en een Britse korthaar met één blauw en één bruin oog. Middenin ligt een pagina met bloopers: foto’s van poezen die scheel kijken of het stilleven uitlopen.

Soulmatesimages / Isabel Erkemeij, Binx.andthebird, Cosimagrace, Junethekitty

Voor Isabel Erkemeij staat de Cats & Cocktails Club voor verbinding. De deelnemers zijn een hechte vriendengroep geworden die ook praat over persoonlijke sores als ziekte of depressie. „We delen intieme dingen met elkaar, er zijn blijvende vriendschappen ontstaan. Toen een van de Amerikaanse leden in Amsterdam was, heb ik haar opgehaald om een dag met haar door te brengen.”

Het drinken van de mojito’s en margarita’s brengt mensen over de hele wereld bij elkaar. Ook offline. Zo neemt een Duits lid de drankjes na haar fotoshoot altijd mee naar de buren om ze samen op te drinken, het is een wekelijks ritueel geworden.

Het recept voor Kerst bedacht Erkemeij zelf. Het is een ‘Christmas Sgroppino’. Ingrediënten: wodka, aardbeienlikeur, citroenijs, prosecco en rode besjes bij wijze van garnituur. Met Pasen gebruikte ze voor één keer een konijn als fotomodel.

Leeslijst