Een welgedane burger met wat welvaartsvet

De ID.7 is enorm. Bijna vijf meter lengte is veel voor een Volkswagen. Anderzijds hoef je voor zo’n lap staal dus geen Mercedes meer te kopen. Deze volkslimo is, althans in theorie, kroon op een democratiseringsproces dat tennis, hockey, chardonnay en psychotherapie naar de gewone mens liet afdalen. Voor VW is wel te hopen dat de buffelende burger loon naar werken kreeg, want 64.000 euro is niet niets voor wat volgens eerdere berichten de elektrische troonopvolger van de deugdzame Passat had moeten worden. Is hij volgens VW ook niet, al is de uitsluitend nog als station leverbare Passat met 48 mille intussen evenmin een koopje. Wat de ID.7 wel is, blijkt een kwestie van perspectief.

Of je classificeert hem op basis van zijn grootte als verkapte topklasser, of je situeert hem met de Tesla Model 3 en zijn beoogde concurrenten aan de bovenkant van de middenklasse, waar ook een BMW i4 en een Ioniq 5 of 6 met grote batterijpakketten binnen het raamwerk vallen. Volgens die toetsingsoptie is hij aan de prijs als je weet dat je voor 60 all-in in een afgeladen Koreaan of Model 3 met bijna 500 pk stapt. De i4 is duurder, maar dat is wel een BMW met de prestigebonus die de VW-rijder onthouden blijft. Parkeer je de ID.7 vervolgens in een rijtje grote Mercedessen, Audi’s en BMW’s, dan lijkt 64k voor zoiets kolossaals een fooi. De BMW i5 begint bij 77.000 euro, de door hun extreme stroomlijnvorm smaakgevoelige EQE en EQS van Mercedes zitten er een beetje tot ver boven.

Het verschil: die manifesteren zich met glans en glitter als elite. De ID.7 presenteert zich als een welgedane burger met wat welvaartsvet. VW omarmt de Tesla-strategie om auto’s standaard zo compleet mogelijk te leveren. Dat maakt lange optielijsten overbodig en vereenvoudigt het productieproces. Zo rolt elke ID.7 piekfijn van de band met head-up-display, enorm beeldscherm, verwarmd stuur en elektrisch verstelbare massagestoelen. Enige extra’s zijn metallic lak, het als een zonnebril zelfdimmende smart glass-panoramadak, plus de warmtepomp die er standaard op had moeten zitten. Snelladen doet de ID.7 met 175 kW langzamer dan i4 en Model 3, maar je gaat er niet dood aan. De gigantische kofferklep ontsluit een fier bagageruim van 532 liter.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Volkswagen ID.7Klik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

Waar hij ook staat, 64 blijft een bak geld. Daar moet je wel iets voor doen. De ID.7 heeft twee unique selling points. Hij is uitzonderlijk ruim en uitzonderlijk comfortabel. Het onderstel is boterzacht en de rust aan boord zal niet worden verstoord door wild geraas. Scheuren met dit rollende matras is moeilijk denkbaar en het vermogen is met 286 pk aan de bedeesde kant voor zo’n gewichtige machine. Voor twintigduizend minder heeft de basis-Model 3 praktisch hetzelfde vermogen. VW stapt bewust niet in de leeuwenkooi, dat valt te prijzen. Een Performance-variant met meer vermogen mogen ze van mij laten schieten. Dit is een van de fijnste reisauto’s die ik ken.

Vriendelijke reus

Wie zal hem kopen? Daarvoor moeten de Duitsers weer Duitsers worden. Ze moeten hun Tesla-neigingen bedwingen en weer degelijke Duitse prioriteiten stellen. De vriendelijke reus maakt het ze met tastbare verdiensten makkelijk. Hij haalt tot 600 kilometer op één lading, waarmee hij een voortreffelijke keus is in een land waarin nog grote afstanden worden afgelegd. Hij lijkt drie slagen efficiënter dan de bestaande ID-modellen met vergelijkbare accupakketten en dat is een indrukwekkende prestatie voor een auto zonder revolutionaire batterijtechnologie. Een aangekondigde versie met grotere batterij en 700 kilometer range lijkt minder urgent.

Voor zijn kansen in ons land houd ik mijn hart vast, al is prijs voor zakelijke rijders een abstractie. De aanstaande combi-variant wordt voor de klassieke Passat-rijder te begrotelijk. Als VW volgend jaar een nieuwe plug-inhybride station-Passat met een elektrische actieradius van ruim 100 kilometer in de handel brengt, zou het me niet verbazen als de ID.7 het op de leasemarkt tegen hem aflegt. Laatste punt van zorg is het design. Het volgt de week vloeiende lijnen van VW’s eerdere ID-modellen, die slecht vielen bij de doelgroep. Designchef Klaus Zyciora werd dit jaar als zondebok ontslagen.

De ID.7 is enorm. Bijna vijf meter lengte is veel voor een Volkswagen.
Elke ID.7 rolt piekfijn van de band met head-up-display, enorm beeldscherm, verwarmd stuur en elektrisch verstelbare massagestoelen.
Dit heet lichtarchitectuur, en daar hoort gelaagdheid bij, want IQ Light.
De humor kennen we van de ID.3; pauzesymbool voor het rempedaal, play-symbool voor het stroompedaal.

Foto’s Merlijn Doomernik

VW’s nieuwe ceo Thomas Schäfer wil terug naar de klare lijn, maar deze roomsoes kon hij niet meer tegenhouden, zodat deze indrukwekkende auto een moeilijk stuk esthetica meetrekt naar een heden waarin VW miljarden moet bezuinigen om volgens Schäfer in de race te blijven.

Leeslijst