Enorme ravage en duizenden vermisten na overstromingen Libische kust

De schade in Derna na storm Daniel is enorm. Tot nu toe zijn alleen al in deze stad zeker vijfduizend mensen bij de overstromingen omgekomen.

De schade in Derna na storm Daniel is enorm. Tot nu toe zijn alleen al in deze stad zeker vijfduizend mensen bij de overstromingen omgekomen.

Fotoserie De ravage door storm Daniel aan de Libische kust is enorm. Doorgebroken dammen zorgden voor overstromingen die hele delen van steden wegvaagden. Ruim tienduizend mensen zijn nog steeds vermist.

Zeker tienduizend mensen zijn nog vermist nadat een groot deel van de Libische kuststad Derna werd getroffen door de storm Daniel, vanuit de Middellandse Zee. Dammen braken door en brachten een golf van verwoesting met zich mee, waardoor hele delen van de stad onder water kwamen te staan. Vanwege de politieke situatie in Libië, waar twee rivaliserende regeringen elkaar naar het leven staan, is het lastig om goed gecoördineerde noodhulp op gang te brengen. Dagen later is de schade nog steeds enorm, ook in steden zoals Shahat, dat niet eens direct aan de kust ligt.

Volgens het Rode Kruis bestaat „de oostelijke kustlijn van Libië niet meer”. Hele gebouwen zijn verdwenen en er ligt zoveel puin, brokstukken en modder dat het bergen van lichamen nog maanden kan duren. Voor de inwoners van het rampgebied, dat al jarenlang kampt met armoede en geweld door de conflicten in het land, is het wachten op hulporganisaties en de steun die bondgenoten van Libië hebben toegezegd.

Beeldmateriaal geeft enigszins een idee over hoe groot de ramp in en rond Derna is. Er is echter nog veel onduidelijk, omdat het rampgebied moeilijk te bereiken is. Eerder zei een woordvoerder van het Rode Kruis al tegen NRC dat het leek alsof de stad „gebombardeerd” was en dat er een „enorm gat” in de stad leek te zitten. Een deel van Derna lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.

Een groot gebied staat onder water na zware regenval in Libië.Foto Libya Al-Hadath/Handout via Reuters

Grote delen van de noordelijke stad Shahhat zijn overstroomd door het aanhoudende noodweer. Foto Omar Jarhman / Reuters

Een luchtfoto toont de verwoesting in en rond de stad Shahhat. Foto Ali Al-Saadi / Reuters

De infrastructuur in Shahhat is zwaar beschadigd geraakt door het stijgende water.Foto Ali Al-Saadi / REUTERS

Van de historische stad is weinig over na storm Daniel. Foto Ali Al-Saadi / Reuters

Hoe kan het dat dit deel van Libië zo werd overvallen door de storm en de daaropvolgende overstromingen? Volgens de BBC zijn er meerdere redenen. Rond Derna viel zondag in 24 uur tijd zo’n 400 milimeter aan regen. Ter vergelijking: normaal gesproken valt er in de hele maand september zo’n anderhalve milimeter regen in dit gebied.

Twee dammen in de buurt van de stad Derna zouden compleet zijn overvallen door het snel stijgende water. Daarnaast wijzen experts erop dat deze dammen waarschijnlijk ook niet sterk genoeg gebouwd waren om zulke massa’s water te kunnen verwerken. Omdat deze ramp zich binnen zo’n kort tijdsbestek voltrok, konden inwoners van Derna niet op tijd geëvacueerd worden en werden zij volledig verrast door het water.

Door de omvang van de ramp staan inwoners er voorlopig zelf voor. Ze graven met hun handen in de modder, omdat graafmachines uitgeschakeld zijn. De hoop op het vinden van overlevenden neemt snel af, zegt een getuige tegen de BBC. „Mensen horen het gehuil van baby’s onder de grond, maar ze weten niet hoe ze bij hen kunnen komen.”

Satellietbeelden van Derna voor en na de storm geven een goed beeld van hoe groot de verwoesting in de kuststad is.Planet Labs/Reuters

De schade in Derna na storm Daniel is enorm. Tot nu toe zijn alleen al in deze stad zeker vijfduizend mensen bij de overstromingen omgekomen.Foto AFP

Een speelgoedwinkel in Derna is zwaar beschadigd door het noodweer. Een kwart van de stad zou verwoest zijn door de overstromingen.Foto AFP

Een man zit op een beschadigde auto in Derna, een dag na de zware storm. Foto Esam Omran Al-Fetori / Reuters

Vanwege de noodsituatie zijn er massagraven gegraven om slachtoffers van de storm te kunnen bergen.Foto Ayman Al-Sahili / Reuters

Het lichaam van een slachtoffer ligt op een brancard voordat het naar een massagraf wordt gedragen.Foto Ayman Al-Sahili / Reuters

Lees verder…….