Column | Dom geld van Apple voor Hollywood

Ruim 200 miljoen dollar stak Apple in blockbuster Argylle, over een thrillerschrijfster die in een echt spionagenet belandt. Het draait uit op het eerste grote filmfiasco van 2024. Met 35 miljoen dollar opbrengst in week één haal je nooit de benodigde half miljard dollar om uit de rode cijfers te komen.

Maar ach, met 97 miljard dollar winst doet het Apple nauwelijks pijn. De techgigant wil jaarlijks een miljard dollar in speelfilms steken. Mogelijk heeft het de smaak te pakken sinds dovenfilm CODA, die niet Netflix of Amazon, maar Apple TV+ in 2022 tot de eerste streamingsdienst maakte die de Oscar voor Beste Film won. De tachtigers Martin Scorsese en Ridley Scott werden nadien door Apple verwend met 200 miljoen dollar-budgetten voor hun spektakelstukken Killers of the Flower Moon en Napoleon. Ook forse verlieskosten, én sieraden voor Apple TV+. Fijn dat ze gemaakt zijn.

Dom geld is de motor van de Amerikaanse filmkunst. In de baai rond Cannes liggen in mei van oudsher witte strijkijzers van oliesjeiks, Aziatische oligarchen en andere miljardairs die hun dubieus verdiende miljoenen graag in prestigefilms steken waar Hollywood zelf niet echt winst in ziet. Noem het mecenaat, noem het ijdelheid, maar Scarlett Johansson en Steven Spielberg op je jacht, op een filmset rondhangen, je naam als ‘executive producer’ op de titelrol: dat mag best wat kosten. Zonder de gulheid van papa Larry Ellison van Oracle, die Annapurna Pictures van dochter Megan honderden miljoenen toestopte, hadden we begin jaren tien niet de films van Paul Thomas Anderson gehad, geen Spring Breakers, Her of Zero Dark Thirty.

Hoera voor dom geld dus. Scheppen de tech bro’s van Apple dat nu richting Hollywood? Sinds 2019 heeft Apple dus een streamer, Apple TV+. Een abonnement kost in Nederland een tientje, daar staan 207 films en series tegenover, nogal mager naast de 2.114 titels van Netflix of de 1.340 van Disney+. Die pompen hun aanbod op met talloze oude titels, Apple TV+ houdt het op ‘Originals’: eigen producties. Daardoor groeit Apple TV+ in glaciaal tempo; de enkele onmisbare Apple-serie – Severance, True Detective – kan je met één maandabonnement per jaar prima inhalen.

Apple TV+ graast nu met zijn 25 miljoen abonnees als een tevreden schaapje tussen mastodonten als Netflix (ruim 220 miljoen abonnees). Apple’s films die in de bioscoop uitgaan, doen dat vaak met fors verlies. Het is van hoog niveau, maar wat is het verdienmodel precies? Net als het Japanse Sony, dat begin deze eeuw de studio’s Columbia en MGM opkocht, is het argument vermoedelijk dat ‘visuele content’ de software bij Apple’s hardware is. Maar het handjevol films en series van Apple is een scheet in een heteluchtballon. Hoe helpt dat de verkoop van iMacs? En wie koopt een nieuwe -iPhone omdat hij dan drie maanden gratis Apple TV+ krijgt?

Ik hou het voorlopig gewoon op hobbyisme. Studiootje spelen, Scorsese en Tom Hanks over de vloer. Het nadeel van dom geld: wordt de broekriem aangehaald, dan gaan zulke speeltjes subiet overboord. Apple heeft immers aandeelhouders. Maar Hollywood vindt dan wel weer een ander suikeroompje. Tot zover: bedankt Apple!

Coen van Zwol is filmrecensent.