Biden en Trump kampen bij voorverkiezingen in Michigan allebei met verzet binnen de eigen partij

De burgemeester van Dearborn was woedend. Vanuit Michigan roept de Democraat Abdullah Hammoud al maanden om een staakt-het-vuren om het leed van Gazanen te verlichten. Leed waar hij de Amerikaanse regering en ‘zijn’ president Joe Biden medeplichtig aan acht. Maar in plaats van de aandacht van de mensen in Washington die zich bezighouden met het Midden-Oosten, kreeg hij vorige maand een uitnodiging te komen praten met een van Bidens hoogste campagnemedewerkers. De boodschap was hem duidelijk, schreef Hammoud op X: Biden ziet de moslimgemeenschap waartoe hij behoort niet als belangrijke stem in het debat over steun aan Israël, maar „slechts als een electoraal probleem” voor diens herverkiezing.

Hammoud kreeg door de ophef die hij veroorzaakte alsnog zijn gewenste bezoek van beleidsmakers, maar Bidens electorale probleem blijft. De burgemeester en veel andere Arabische Amerikanen in Michigan stemmen in de Democratische voorverkiezingen deze dinsdag niet op Biden, maar vullen uncommitted in – niet gebonden. Ze moeten nog maar zien, dreigen ze, of Biden in november hun stem verdient. In een swing state die Trump in 2016 en Biden in 2020 won, kan deze inwonersgroep van 3 procent van de bevolking zomaar doorslaggevend zijn. Ook als die thuisblijft.

Radicale flanken

De kwestie toont aan hoe symbolisch en tegelijkertijd relevant de voorverkiezingen van de twee politieke partijen dit jaar zijn. In een normaal verkiezingsjaar zouden de voorverkiezingen de komende weken hun climax bereiken, maar Biden en Trump hebben geen van beiden een tegenkandidaat die hen van de troon kan stoten. Aan hun campagnes is te zien dat zij zich al richten op de krachtmeting in de general, de algemene verkiezingen in november. Om die te winnen, moeten de presidentskandidaten niet de meest radicale flanken in hun partij bedienen, zoals in primaries vaak het geval is, maar meer de gemiddelde kiezers overtuigen. Toch maken juist de uiterst linkse en extreem reactionaire stromingen het hen op dit moment moeilijk.

Na Bidens zege in 2020 gaf hij als president veel ruimte aan de meest progressieve stemmen in de Democratische Partij. Het protectionistische economische beleid van Trump werd voortgezet, maar gecombineerd met drastische maatregelen tegen klimaatverandering. Van dat laatste krabbelt hij nu deels terug. Niet voor niks lekte kort voor de voorverkiezingen in automakers- en vakbondsstaat Michigan uit dat de gedwongen transitie naar elektrisch rijden wordt vertraagd.

Ook op migratie maakt Biden een flinke draai. Waar hij zich eerder afkeerde van de harde grensmaatregelen van zijn voorganger, overweegt hij, na het mislukken van een migratiedeal met de Republikeinen, de zuidgrens eenzijdig te sluiten voor asielzoekers. Ook dit tot woede van een deel van zijn partij. De hashtag #AbandonBiden, laat Biden vallen, is populair in sociale mediaberichten van linkse activisten.

Nikki Haley toont in voorverkiezingen dat 40 procent van de stemmers tegen Trump is

Populariteitsprobleem

Te midden van deze interne commotie kregen de Democraten een geschenk uit Alabama dat juist Republikeinen in de problemen brengt. Het hoogste gerechtshof in die conservatieve staat besloot recentelijk dat embryo’s die zijn ingevroren voor in vitro behandeling (ivf) mensen zijn wier leven beschermd moet worden. Ziekenhuizen en klinieken staakten vruchbaarheidsbehandelingen onmiddellijk, uit angst dat hun moord of doodslag wordt verweten als een embryo vernietigd wordt of zelfs per ongeluk beschadigd raakt.

Nikki Haley, die ook na het verlies in haar thuisstaat South Carolina volhardt als Trumps tegenkandidaat in de Republikeinse voorverkiezingen, schaarde zich meteen achter de controversiële uitspraak. Zij voert nog voorverkiezingscampagne op conservatieve thema’s.

Trump wachtte even hoe de wind zou waaien na het vonnis. Toen hij zag hoeveel ophef dat op links en rechts veroorzaakte, sprak hij zich uit voor ivf. Maar de kwestie in Alabama versterkt het beeld dat Republikeinse politici, en door hen benoemde rechters, nog verder zullen ingrijpen in voortplantingskeuzes dan alleen het bemoeilijken van abortus. Om de gematigde stem te winnen, moet Trump ingaan tegen die perceptie én de religieuze fanatici die hem in 2016 mede aan de macht hielpen. Hij loopt ook het risico dat mensen die hem geloven dat de verkiezingen in 2020 van hem gestolen werden, het verkiezingsproces zo wantrouwen dat ze niet komen opdagen.

De gedoodverfde presidentskandidaten voor november hebben allebei een populariteitsprobleem. Biden om Gaza, migratie, inflatie en zijn leeftijd. Trump is en blijft controversieel, nu ook als verdachte in vier strafprocessen. Haley maakt weliswaar geen kans tegen hem, maar ze legt in de Republikeinse voorverkiezingen wel bloot dat 40 procent van de stemmers daarin tegen Trump is. Een deel van hen zal ook in november niet op hem stemmen. De actualiteit maakt dat beiden ook steun kunnen verliezen in hun eerder juist toegewijde achterban. Vandaar dat de Democratische gouverneur in Michigan campagne voert met de boodschap dat niet committeren aan Biden in feite steun voor Trump betekent.

Lees ook De ‘minste van twee kwaden’- campagne begint pas net, maar de rollen zijn ditmaal omgedraaid

President <strong>Joe Biden </strong> spreekt de laatste tijd nog moeizamer dan eerder in zijn loopbaan.