Opnieuw investeert een techreus in AI: Microsoft neemt belang in Frans bedrijf

Met een investering in het Franse AI-bedrijf Mistral heeft Microsoft opnieuw een slag geslagen in de strijd om de beste AI-modellen. Amerikaanse techreuzen investeren momenteel miljarden dollars in kunstmatige intelligentie (AI). De overtuiging is dat de technologie de komende jaren de winsten van de techbedrijven nog verder gaat opdrijven.
De deal werd maandag door beide bedrijven wereldkundig gemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt Microsoft een klein belang in Mistral, onduidelijk is hoe groot en om hoeveel geld het gaat. Beide bedrijven gaan tevens een samenwerking aan. In de praktijk betekent dit dat Microsoft voor zijn softwarediensten gebruik kan maken van Mistrals technologie.

Mistral, een van de weinige succesvolle Europese AI-bedrijven, is gespecialiseerd in taalmodellen. Deze technologie, bij het grote publiek populair sinds chatbot ChatGPT in november 2022 werd gelanceerd, genereren op aanvraag van gebruikers tekst, afbeeldingen, audio en video’s. De modellen van Mistral waren tot dusver open source, wat betekent dat iedereen toegang kan krijgen tot de onderliggende technologie.

Le Chat

Mistral is pas tien maanden geleden opgericht en werd eind vorig jaar op zo’n 2 miljard euro gewaardeerd. Het bedrijf uit Parijs is opgericht door Timothée Lacroix en Guillaume Lample, die eerder werkten bij Meta, en Arthur Mensch, die onderzoeker was bij Google. Maandag lanceerde Mistral ook een nieuw AI-model, Mistral Large, dat moet concurreren met het GPT4-model van OpenAI, en een chatbot: Le Chat.

Afgelopen december bleek dat Mistral ook de beschikking heeft over uitstekende politieke contacten. Het bedrijf slaagde er dankzij een uitgekiende lobbystrategie in om Europese AI-wetgeving, de AI Act, op het laatste moment af te zwakken.

Een van Mistrals belangrijkste werknemers is Cédric O, tevens voormalig staatssecretaris voor Digitale Economie onder de Franse president Emmanuel Macron. O hielp met het opstellen van een brief waarbij tientallen topbestuurders van Europese bedrijven hun zorgen uitten over de AI Act, die zou leiden tot „verlies aan concurrentiekracht”. Dankzij de inspanningen van O werden open source-modellen, zoals die van Mistral, uitgezonderd van de strengste veiligheidsregels in de AI Act.

Grote techbedrijven

Mistral is het tweede AI-bedrijf in korte tijd waar Microsoft in investeert. Eerder stak het bedrijf zo’n 13 miljard dollar (een kleine 12 miljard euro) in het in San Francisco gevestigde OpenAI.

De investeringsstrategie van Microsoft maakt daarmee opnieuw duidelijk dat ook bij de nieuwste techhype artificiële intelligentie de grote Amerikaanse techbedrijven de dienst uitmaken. Mede door de hoge kosten voor AI-computerchips en servercapaciteit kunnen kleinere start-ups zoals Mistral alleen meedoen in de AI-race als ze zich aansluiten bij een groter bedrijf.

Ook Microsofts concurrenten zitten daarbij niet stil. Zo kreeg de Amerikaanse AI-startup Antrophic, dat ook een eigen taalmodel ontwikkelde, vorig jaar investeringen van Amazon en Google. De bedragen logen er niet om: 4 miljard en 2 miljard dollar.

Lees ook Microsoft en Alphabet profiteren volop van AI-race. Toch zijn analisten bezorgd

<strong>Een Microsoft-winkel in New York</strong>. Het probleem met AI: het kost veel geld en levert vooralsnog weinig op.