Barokmuziek bloeide ook in Nederland,…

Recensie Muziek

Barokmuziek bloeide ook in Nederland, toont La Sfera Armoniosa

Luitist Mike Fentross begon enkele jaren geleden aan een ontdekkingsreis door de Nederlandse barok met zijn ensemble La Sfera Armoniosa. Hij kon beginnen om de hoek in woonplaats Alkmaar, geboortestad van de componist Willem de Fesch (1687-1761). Daarna verdiepte Fentross zich in Rotterdammer Pieter Hellendaal (1721-1799).

En nu is het de beurt aan zes Concerti Armonici van het enigma Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766). De adellijk diplomaat liet deze werken thuis in het Deldense Kasteel Twickel uitvoeren. Wat hem betrof was het daarbij gebleven, want mensen met zijn sociale status werden geacht van muziek te weten, maar zich er niet professioneel mee in te laten. Dat was beneden hun stand.

Op aandringen van de leider van zijn huisorkest gaf Van Wassenaer de stukken toch uit, op voorwaarde dat de componist anoniem bleef. Bijna tweeënhalve eeuw wist niemand de herkomst van deze muziek. De concerten oogstten alom bewondering, wat onder meer blijkt uit de lijst componisten aan wie ze zijn toegeschreven. Daarop prijken Pergolesi, Händel, Geminiani en Vivaldi.

De vondst van een handschrift in Kasteel Twickel in 1980 maakte duidelijk dat dit werk van Nederlandse makelij is. La Sfera Armoniosa nam de zes concerten op tijdens een live-optreden in het Alkmaarse theater De Vest. Fentross legt andere accenten dan voorgangers Jan Willem de Vriend en Ton Koopman: minder scherp en puntig, meer warmte en intimiteit. Niettemin blijft de klank wendbaar, levendig en spanningsvol. Je voelt de nauwe band tussen musici en publiek en je voelt je in die sfeer opgenomen. Wat dat betreft doet het ensemble haar naam eer aan.

https://www.youtube.com/watch?v=TIcrVGNcNCI

Lees verder…….