X verweert zich tegen Europese Commissie: ‘Honderden Hamas-accounts verwijderd’

Desinformatie De Europese Commissie waarschuwde X voor desinformatie rondom de aanval van Hamas in Israël. De topvrouw van X reageert dat het platform „proactief” terroristische accounts verwijdert.
"Ik weet nog steeds niet waar ze het over hebben", schreef Musk over een waarschuwing van de Europese Commissie.
“Ik weet nog steeds niet waar ze het over hebben”, schreef Musk over een waarschuwing van de Europese Commissie. Foto Alain Jocard/AFP

Het sociale medium X heeft sinds de escalatie in Israël honderden aan Hamas gelieerde accounts verwijderd en tienduizenden berichten gelabeld of verwijderd. Dat schrijft X-baas Linda Yaccarino in een brief aan de Europese Commissie, die ze donderdag op het voormalige Twitter heeft gedeeld. „We blijven illegale inhoud, waaronder terroristische berichten, van ons platform halen.”

Lees ook: Europa wil Big Tech temmen met een nieuwe wet. Wat houdt die in en wat merkt de gebruiker ervan?

Thierry Breton, de Franse Eurocommissaris voor de interne markt, had eerder deze week een andere indruk. „Wij hebben indicaties dat uw platform wordt gebruikt om illegale content en desinformatie in de EU te verspreiden”, schreef hij in een felle brief aan X-eigenaar Elon Musk, met de opdracht om alles snel op orde te brengen. „Ik verzoek u binnen 24 uur een snel, nauwkeurig en volledig antwoord te geven.”

Musk antwoordde anderhalf uur later onder het bericht van Breton. „Ons beleid is dat alles open-source en transparant is, een aanpak waarvan ik weet dat de EU hem ondersteunt.” Musk vroeg daarnaast om een lijst van alle overtredingen.

Lees ook Desinformatie over Israël en Gaza blijft staan door beleid Elon Musk

Ook aan Meta

Het ontaardde in een openbaar gebakkelei tussen de Eurocommissaris en de techmiljardair. „U bent goed op de hoogte van waarschuwingen door gebruikers en autoriteiten voor nepberichten en verheerlijking van geweld”, reageerde Breton. „Ik weet nog steeds niet waar ze het over hebben”, schreef Musk even later. „Misschien staat het in de mail of zo.”

Woensdag volgde ook een brief aan Mark Zuckerberg, hoofd van Facebook-bedrijf Meta, met soortgelijke strekking: „We zien op bepaalde platformen een golf van illegale content en desinformatie.” In het geval van Meta benadrukte Breton zijn zorgen over desinformatie rond verkiezingen.

Hoge boetes

Met haar bericht aan Breton heeft Yaccarino toch nog uitgebreid namens X gereageerd. „X dient het publieke debat”, schrijft ze. „Zeker op kritieke momenten als dit.” Yaccarino verzekert Breton ervan dat het platform „snel blijft reageren op handhavingsverzoeken van over de hele wereld, waaronder die van EU-lidstaten”.

Het afwachten is nu of de Europese Commissie verdere stappen onderneemt. Onder de nieuwe Digital Services Act, een Europese wet die platforms meer verantwoordelijkheid geeft over de informatie die ze aanbieden, kunnen techbedrijven een boete van maximaal 6 procent van de jaaromzet krijgen.

Lees ook Met historisch akkoord herschrijft Brussel de regels voor het internet

Lees verder…….