Werken aan hele-lange-termijn-doelen. Hoe houd je dat vol?

Wereldvrede

Een universele theorie over de werking van het heelal. Een einde aan armoede. Of, doe eens gek, wereldvrede. Veel echt belangrijke dingen regel je niet binnen een jaar. Soms ook niet binnen tien, twintig of vijftig jaar. Als een doel heel ver weg is, hoe blijf je dan tóch gemotiveerd om eraan te werken?

Vier soorten motivatie

Onderzoekers Thomas Bateman en Bruce Barry brachten in kaart wat mensen drijft die werk doen dat pas op de hele lange termijn (misschien) resultaat heeft. Ze spraken bijvoorbeeld met astronomen die hun hele werkzame leven het heelal afspeuren naar buitenaards leven.

Op basis van dit soort interviews onderscheiden Bateman en Barry vier soorten motivatie.

1. Mogelijke toekomsten: het helpt om je voor te stellen hoe de (verre) toekomst anders en beter kan worden door wat jij nu doet. En wat dat betekent voor toekomstige generaties.

2. Mogelijke zelven: wat ook werkt is de realisatie dat jij eigenlijk een soort pionier of ontdekkingsreiziger bent. Iemand van wie later blijkt dat zij of hij aan de basis van iets groots heeft gestaan.

3. Kortetermijnbeloningen: interesse, waardering en bewondering in het hier en nu werken ook motiverend. Net als het ervaren van progressie; kleine stapjes vooruit in het oplossen van een immense puzzel.

4. Interesse in het werk: plezier in de dagelijkse handelingen is een belangrijke drijfveer voor mensen die werken aan doelen op de zeer lange termijn.

Vrijwilligerswerk

Tegen betaling speuren naar buitenaards leven is bijzonder, maar je als vrijwilliger langdurig inzetten voor de leefbaarheid van je eigen planeet ook.

Sociologen James Downton en Paul Wehr onderzochten hoe vredesactivisten hun inzet volhouden op de lange termijn. Naast de vier motivaties hierboven, bleken ook praktische vaardigheden van belang. Zoals: het verwerven van steun van familie en vrienden, het slim plannen van je activisme naast andere verplichtingen, en het je richten op taken die passen bij je interesses en talenten.

Ook interessant: psycholoog Nicole Anderson en haar collega’s constateerden in een uitgebreid literatuuronderzoek dat vrijwilligerswerk gezond voor je is. Anderen helpen en je inzetten voor maatschappelijke doelen maakt je zowel lichamelijk als geestelijk fitter. Ook dat helpt wellicht om het vol te houden.

Tips

Wil je werken aan grote, complexe problemen? Dan zijn hier wat kleine, eenvoudige tips. Op basis van de genoemde research, in de vorm van vijf vragen.

1. Hoe verandert de toekomst uiteindelijk ten goede door mijn werk?

2. Wat zou dat voor mij persoonlijk betekenen?

3. Welke kortetermijnbeloningen kan ik inbouwen in mijn werk?

4. Hoe kan ik mijn sterke punten dagelijks inzetten?

5. Hoe zorg ik voor een gezond evenwicht in mijn agenda? Oftewel: als het doel waar ik aan werk in de zeer verre toekomst ligt, hoe erg is het dan om vandaag een uurtje eerder naar huis te gaan?