Weergaloze grasmaaierrock van indiesensatie Wednesday

Recensie Muziek

Het is geen groot wonder dat de voorgaande drie albums van de Amerikaanse indierockband Wednesday praktisch onopgemerkt bleven. Ze verschenen op obscure labels voordat het gerespecteerde Dead Oceans het kwintet uit Asheville, North Carolina oppikte voor het album dat de band definitief op de kaart zet. Rat Saw God is een indrukwekkende, van kinderziektes ontdane rockplaat die zangeres Karly Hartzman tot een frontvrouw maakt van het kaliber Adrianne Lenker (Big Thief) en Ellie Rowsell (Wolf Alice).

Hartzmans visitekaartje is de weergaloze single ‘Chosen To Deserve’ die een Black Crowes-achtige gitaardynamiek koppelt aan een tekst uit de pen van een onbevreesd woordkunstenaar. De grap is dat Karly haar eigen ouders laat optreden in de videoclip van een nummer waarin ze al haar excessen met drank, drugs, seks en spijbelen van school opbiecht. Jullie verdienden mij, zingt ze in alle naakte oprechtheid over haar schelmenjaren. ‘Chosen To Deserve’ hakt erin zoals alleen de allerbeste rocksongs dat ooit gedaan hebben.

Rat Saw God onderscheidt zich door de manier waarop rock, country en grunge in een nieuwe vorm gegoten worden. Karly Hartzman laat haar stem kwistig overslaan in ‘Bull Believer’ en ‘Bath Country’ waarin haar partner MJ Lenderman zijn gitaar laat piepen en scheuren als een op hol geslagen elektrische grasmaaier. Producer Alex Farrar houdt al die onstuimigheid mooi binnen de perken van een aantrekkelijk radiogeluid, dat in de alt-countrysong ‘Formula One’ en de donkere ballade ‘What’s So Funny’ ook gas kan terugnemen. Een betere rockplaat moet dit jaar nog verschijnen.

https://www.youtube.com/watch?v=CTi7e9gEpN4

Lees verder…….