We zullen doorgaan: 6 fijne eetplekken in Amsterdam

Recensie


Uit eten

Uit eten | 6 zomerse zaken Het is zomer! En wat is er dan fijner dan uit eten gaan op een mooi buitenterras. NRC’s culinair recensent geeft 6 tips van Amsterdamse restaurants die haar in de voor hen zo moeilijke coronaperiode blij verrasten én waar je op een zwoele zomeravond lekker buiten kunt zitten.

Buiten eten bij Papa Thang in Amsterdam-Noord.
Buiten eten bij Papa Thang in Amsterdam-Noord.

Olivier Middendorp

De lockdown lijkt soms iets uit een ver verleden. We gaan weer uit eten en bij het minste zonnestraaltje proberen we een terrastafeltje te bemachtigen. De horeca kan nauwelijks op zijn lauweren rusten en moet juist stevig aan de bak; personeelstekorten en gaten in de begroting zorgen voor kopzorgen.

Deze zes zomerse zaken mét terras hielden tijdens de pandemie het hoofd boven water – en hoe. Sommige van hen startten zelfs midden in de lockdown. Deze zomer zetten ze de stoelen en tafels weer buiten.


1. De Parel

Westerstraat 266. www.cafedeparel.nl

De Parel, een voormalig bruin, Jordanees café, is inderdaad een culinaire parel. Gestart in 2020 vlak voor de lockdown kreeg het nauwelijks kans om te glanzen, nu des te meer. Bij de eerste de beste mogelijkheid aten we op het overdekte terras – het regende pijpestelen en er stond een straffe wind – en proefden we de kippenleverparfait van het duo Miriam Benkacem en Duncan Daalmeijer. Die weersomstandigheden waren we meteen vergeten en we wisten dat het goed zat. We aten daar trouwens donders goed brood bij en nipten aan een glas vin nature, bepaald geen straf. Dit café is in every inch van nu, we noteren: sepia, kuit, madam jeanette, sake desem, hangop, kombu, soja caramel. Een viergangenmenu kost 48 euro. „Dit is ‘ons’ eten, dit is ‘onze’ wijn, dit is ‘ons’ café, hier voelen we ons kortom thuis”, schreven we in de krant en daar staan we nog steeds achter.

De Parel, Westerstraat 266.
Niels Blekemolen

2. Taverno Willi Becher

Papaverhoek 31. www.taverno.nl

Ze houden van avontuur en gein, maar hun dranken- en spijskaart is behoorlijk stabiel. De mannen van Taverno Willi Becher hebben een enorm terras voor de deur van hun veredelde loods uit 1930. Binnen kun je eenvoudig, maar goed eten: van gehaktbal tot poussin, ook fijne en lekkere groentegerechten en dat alles voor welhaast on-Amsterdamse prijzen (hoofdgerechten van 5 tot 20 euro). Er is een uitgebreide bierkaart, de wijnen zijn natuurwijnen, de sfeer is laid back. Eerder schreven we: „Een gemoedelijk, warm eetcafé van nu met het onopgesmukte, onthaaste waarin Amsterdamse eetcafé’s ooit – voordat ze allemaal naar de beurs wilden – zo goed waren.” In het zomerseizoen worden regelmatig evenementen georganiseerd rondom muziek, sport en spel, kunst en cultuur, eten en drinken, zoals speciale diners, proeverijen met bier-, wijn- en cidermakers, er komen sporttoernooien in ‘de Willi Becher Arena’ en het muziekprogramma wordt uitgebreid met de komst van Radio Tempo Nao Pára.

Taverno Willi Becher, Papaverhoek 31.
Olivier Middendorp

3. De Japanner

Strandeiland IJburg, Pampuslaan 505. www.dejapanner.com

De Japanner kennen we natuurlijk al een tijdje. Op de Albert Cuypstraat en in de Bilderdijkstraat zitten filialen van deze aangename, laagdrempelige Japanse izakaya. Tijdens de lockdown werd eigenaar Tosao van Coevorden vader, twee keer zelfs, en tussen de bedrijven door bouwde hij nog een zaak aan het Amsterdamse strand, op de plek waar vroeger Blijburg zat. Het lijkt het einde van de wereld, het is een lichte, moderne strandtent met uitzicht op het IJmeer, jonge en vriendelijke mensen in de bediening en verantwoord fingerfood. Met bedreigde of peperdure vissen wordt hier niet gewerkt, wel met makreel, harder en haring. We aten oesterzwammen (7,50), sashimi van zeebaars (7,50), oester (3,50), hete tofu (agedashi, 6,50) en dronken een verfijnde knetterdroge sake (Akishika Okarakuchi, 8,50), wat een feest!

De Japanner, Pampuslaan 505.
Olivier Middendorp

4. Papa Thang

Melkdistelstraat 94. www.papathang.nl

We zijn gecharmeerd van Papa Thang, zowel van de plek als ‘Papa’ zelf. Eerst die plek: het einde van een nieuwbouwstraatje in Noord, aan het water van het Johan van Hasseltkanaal, naast het vuurrode lichtschip en met een groot terras voor de deur. Dan de chef Thang Pham: vriendelijk, goed geïnformeerd en gedreven, van Vietnamese oorsprong weet hij hoe je streetfood met verfijning moet maken, maar hij durft ook buiten de gebaande paden te gaan. We haalden tijdens de lockdown een paar keer af en schoven toen het eindelijk mocht aan. We schreven er dit over: „‘Nems chay (vegan loempia, 7,-): kleine, fijne knisper-krokante rolletjes die zijn gevuld met groenten, groene appel, shiitake, gember en oranje hoisinsaus. Vervolgens happen we in een vleesgerecht: hartige en krokante crèpes (banh xeo, 12,-) van rijstebloem en kokosmelk met ‘bo sa nuong’, prachtig gesneden gegrilde bief, mungbonen (eiwitrijke en knettergezonde groene boontjes) en een uitgesproken vissaus met limoen, suiker en peper, dus zoet, zuur en pittig. Sodeju, wat lekker!” Veel keuze voor vegetariërs en veganisten.


Papa Thang, Melkdistelstraat 94.
Olivier Middendorp

5. Pof

Meteorenweg 280. www.pofamsterdam.nl

Très sympatico, dat vinden we Pof in een voormalig sportpark in West, zo’n beetje tegen de A10 aan. Want én duurzaam én stadslandbouw én aardige mensen. Bij Pof wordt veel gebruik gemaakt van de Mibrasa; er wordt dus gepoft, gestookt en gerookt en daarnaast geweckt en gepekeld. Dat alles gebeurt met lokale ingrediënten. Die lokale ingrediënten groeien trouwens deels in de tuin: op het grote terras kun je naast de moestuin de druivenranken bijna zien groeien en scharrelen de varkens lekker rond. De meeste gerechten zijn plantaardig, het enige vlees – ja, varken – komt dus uit eigen tuin. De sfeer is ontspannen, voor kinderen is het een paradijs en het is betaalbaar. Bij de Poftafel (vanaf twee personen) selecteert de chef vijf gerechten voor 32,50 euro per persoon. De wijnen zijn van Hollandse wijngaarden, heel bijzonder, hierover schreven we eerder: „Enthousiast zijn we over de wijnkaart, want ons vooroordeel over Hollandse wijnen kan definitief van tafel. Vooral de Dornfelder, een robuuste rode van wijngoed Thorn in Limburg (5,50) staat ons aan, maar ook de zachte rondo van Wijngaard El Placer in Flevoland (7,50), de wijnstokken staan op ‘oude’ poldergrond, is een goede, lokale wijn.”

Pof, Meteorenweg 280.
Olivier Middendorp

6. Bar Bachrach

Javaplein 25. www.barbachrach.nl

Bar Bachrach is genoemd naar de aanstichter van de bar, Julia Bachrach, we kennen haar ook van Wilde Zwijnen. De chef van de zaak is Israëlisch, de gerechten hebben dan ook een uitgesproken Tel Aviv-karakter, ‘modern Midden-Oosters’ noemen ze het zelf. Dat betekent ten eerste warme, knapperige Jeruzalem-bagels met lekkere dips (tahini, za’atar, labneh, harissa en hamutzim, 9,-) en dan een hele rij fantastische gerechten (ook veel voor vegetariërs) zoals halloumi met geroosterde biet en koolrabi (12,-), gerookte aubergine met een zachtgekookt ei (11,-) en spareribs met harissa en limoen (21,-), maar je kunt ook gewoon gegrilde vis bestellen. Het interieur is prettig, classy, maar bij mooi weer is het Javaplein één van de gezelligste pleinen van de stad en kun je lekker op het terras eten. Zoals ik eerder schreef: „Ons bezoek aan Bar Bachrach geeft om zoveel redenen een goed gevoel: mensen, warmte, umami, aandacht, troost.”

Bar Bachrach, Javaplein 25.
Simon Lenskens
Culinair recensent Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam. Wegens de zomerstop van de Amsterdambijlage, die met deze eenmalige eetterrassenspecial is ingeluid, verschijnt haar eerstvolgende reguliere restaurantbespreking weer op 10 september.

Lees verder…….