Van olie- en gasman tot senior adviseur duurzame energie

De man die negen jaar leiding heeft gegeven aan een van de grootste olie- en gasconcerns van de wereld, geeft nu advies over investeringen in groene energie.

Ben van Beurden (65), van 2014 tot en met 2022 bestuursvoorzitter van Shell, is sinds januari ‘senior adviseur’ voor investeringen in onder meer de energietransitie bij het grote Amerikaanse private equity-fonds KKR. De Britse zakenkrant The Financial Times meldde dat deze week als eerste. Voor Van Beurden is het zijn eerste functie in het bedrijfsleven sinds zijn vertrek bij Shell eind december 2022.

Kohlberg Kravis Roberts (KKR) is een van de grootste investeringsmaatschappijen van de wereld. Het bedrijf beheert een vermogen van ruim 550 miljard dollar (520 miljard euro). In Nederland kreeg het fonds in 2004 enige bekendheid door de investering in VendexKBB (HEMA, Bijenkorf, V&D). Dat belang deed het fonds in delen weer van de hand.

Nu heeft het Amerikaanse fonds nog belangen in Nederland in onder meer de vakantieparken van Roompot, het bedrijfssoftwarebedrijf Exact en de fietsen van Accell Group (Batavus, Sparta, Babboe).

Ben van Beurden is met name adviseur voor de KKR-tak die investeert in infrastructuur, energietransitie en duurzame innovaties. In die sectoren beheert het fonds nu in totaal 59 miljard dollar. Recente investeringen zijn het Britse laadpalenbedrijf Zenobe en de Amerikaanse onderneming in zonne-energie Avantus.

Het Britse persbureau Reuters meldde in december dat KKR geld werft onder investeerders tot 7 miljard dollar voor zijn eerste wereldwijde klimaatfonds. Dat moet investeren in de energietransitie, aldus een bron tegen Reuters.

Over zijn nieuwe functie zei Van Beurden deze week tegen de Financial Times dat bedrijven als Shell zich vooral kunnen richten op de manier waarop energie wordt geleverd, terwijl fondsen als KKR ook kunnen investeren in manieren waarop energie wordt gebruikt – en zo de transitie naar duurzame energie stimuleren.

Hij noemde als voorbeelden de elektrificatie van het wegvervoer, de consumptie van waterstof en innovaties in batterijsystemen. „Er zijn nogal wat dingen die je op dat gebied zou kunnen doen die gemakkelijker en logischer zijn om te doen met particulier kapitaal dan met publiek kapitaal”, aldus Van Beurden tegen de FT. „Hoe meer ik te maken krijg met private equity, hoe meer ik geloof dat dit een cruciaal onderdeel is van de algemene maatschappelijke puzzel.”

In vergelijking met zijn opvolger bij Shell, de Canadees Wael Sawan, geldt Van Beurden als iets ‘groener’. Onder leiding van de Nederlander zag Shell zijn wereldwijde uitstoot van CO2 dalen. Die daling lijkt zich nu te stabiliseren.

Tegelijkertijd kreeg Van Beurden – onder meer in Nederland – veel kritiek. Hij zou te veel het belang van de aandeelhouders voorop stellen. Het fossiele-energiebedrijf zou niet snel genoeg tempo maken in de energietransitie. Ook hekelden critici de rol van Shell bij de gaswinning in Groningen en de afhandeling van de compensatie van getroffen bewoners.

Onder Van Beurden verhuisde Shell in 2022 zijn hoofdkantoor geheel naar Londen. Vorige week klaagde Van Beurden nog dat de grote olieconcerns ernstig worden ondergewaardeerd door beleggers in het Verenigd Koninkrijk. Shell zou er mogelijk goed aan doen zijn beursnotering te verplaatsen van Londen naar New York, aldus Van Beurden. Met zijn adviseurschap bij KKR heeft de voormalige Shell-topman het voorbeeld gegeven. KKR’s hoofdkantoor is in New York.