Urgenda-doel in 2020 gehaald, maar totale uitstoot ligt hoger

Klimaatneutraal De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen lag in 2020 zo’n 25,5 procent lager dan het niveau van 1990. Dat kwam door onder meer door sluiting van kolencentrales en minder wegverkeer.
Een eind 2015 gesloten elektriciteitscentrale in Nijmegen.
Een eind 2015 gesloten elektriciteitscentrale in Nijmegen.

Foto Flip Franssen/Hollandse Hoogte

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen lag in 2020 zo’n 25,5 procent lager dan het niveau van 1990, waardoor de doelstelling uit het Urgenda-vonnis van minimaal een kwart minder uitstoot is gehaald. Dit blijkt woensdag uit definitieve emissiecijfers van het CBS en het RIVM. Het Urgenda-doel komt voort uit de gelijknamige klimaatzaak van 2015. De rechter besliste toen dat de Nederlandse broeikasuitstoot minstens 25 procent lager moet zijn in vergelijking met 1990. Dat vonnis is in hoger beroep en cassatie blijven staan.

Het CBS constateert dat de elektriciteitssector — een van de grootste uitstoters van broeikasgassen — zijn uitstoot tussen 2015 en 2020 met bijna 40 procent heeft teruggebracht. Dit heeft te maken met de sluiting van verschillende kolencentrales. Uitstoot door kolencentrales is in dezelfde periode met 80 procent afgenomen. Ook werd in het eerste coronajaar 15 procent minder verkeer geregistreerd op de Nederlandse wegen, met name door het thuiswerkadvies. En omdat 2020 een relatief warm jaar was, hebben huishoudens minder gebruik gemaakt van de centrale verwarming.


Lees hier over de verwachtingen voor 2021: Klimaatwinst van coronacrisis alweer verdwenen, kabinet zal extra maatregelen moeten nemen

Richtlijnen

Om na te gaan in hoeverre aan de Urgenda-doelen wordt voldaan, zijn de richtlijnen van het VN-klimaatpanel IPCC leidend. IPCC-cijfers houden niet volledig rekening met uitstoot door verbranding van biomassa, en ook niet met uitstoot door lucht- en zeevaart. Wanneer de broeikasgasuitstoot op basis van andere richtlijnen wordt berekend, blijkt de Nederlandse uitstoot een flink hoger.

Emissie door alle Nederlandse economische activiteiten ligt ruim 20 procent hoger dan de IPCC-uitstoot, schrijft het CBS. Uitstoot voor de productie van goederen en diensten die voor de Nederlandse consument zijn gemaakt, vaak in het buitenland, ligt bijna 40 procent hoger dan de IPCC-uitstoot. In het voorjaar van 2021 lag de uitstoot weer in de buurt van het niveau van kort voor de coronacrisis, zo maakte het CBS eerder bekend. Hierdoor zou het weer lastiger worden om het klimaatdoel voor 2030 te halen.

Lees verder…….