Toch geen aanpassing in regeling zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft in stand. De Eerste Kamerfracties van onder meer BBB en GroenLinks-PvdA, de twee grootste partijen in de senaat, hebben dinsdag tegen het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) gestemd. Die wilde dat de regeling vanaf 2025 werd afgebouwd, tot en met 2031.

Met de salderingsregeling worden eigenaren van zonnepanelen gecompenseerd voor het overschot aan stroom dat ze leveren aan het elektriciteitsnet. Dat is gunstig voor wie zonnepanelen heeft, maar de kosten die elektriciteitsleveranciers extra maken door de regeling verhalen ze op alle stroomverbruikers. Het verlies per huishouden voor energiebedrijven is naar schatting 200 euro per jaar.

Deze situatie is volgens minister Jetten oneerlijk, zeker omdat het aanschaffen van zonnepanelen ondertussen ook al aantrekkelijk is geworden door de dalende prijs van de panelen. Een groot deel van de oppositie stemde echter tegen de plannen.

Volgens GroenLinks-PvdA is dit een slecht moment om de regeling af te schaffen, omdat zonnepanelen net binnen het bereik komen van mensen met een laag inkomen. Wat de partij betreft is Jetten te optimistisch over de terugverdientijd van zonnepanelen en is de salderingsregeling daarom nog altijd nodig om mensen te bewegen deze aan te schaffen.

Netcongestie

Dit argument klonk de afgelopen tijd ook vanuit bijvoorbeeld de Consumentenbond. Wat BBB betreft moet eerst de netcongestie (een soort file op het elektriciteitsnet) worden opgelost, voordat de salderingsmaatregel kan worden geschrapt. Ook is het afschaffen van de regeling volgens de partij vooral een manier om de staatskas te vullen.

De stemming in de Eerste Kamer markeert het voorlopige einde van een gevoelige politieke kwestie. De opstelling van met name GroenLinks-PvdA kon in de Tweede Kamer al eerder op kritiek rekenen. „Precies de partijen die benadrukken dat klimaatbeleid sociaal moet zijn, willen een regeling in stand houden die ervoor zorgt dat huishoudens zonder zonnepanelen een paar honderd euro kwijt zijn aan huishoudens met panelen”, zei CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal vorig jaar.

Jetten probeerde vorige week in de Eerste Kamer de kritische partijen nog over te halen. „Deze wet wegstemmen kost incidenteel 2,8 miljard euro en structureel 717 miljoen euro.”

De salderingsregeling werd in 2004 ingevoerd om meer zonnepanelen te krijgen in Nederland. Dat is voor een belangrijk deel gelukt: op bijna 2,6 miljoen woningen liggen zonnepanelen, per inwoner het meest van Europa.