Streamingdienst Spotify schrapt 1.500 banen en is ‘niet efficiënt genoeg’

Terwijl gebruikers momenteel massaal gratis reclame maken voor online muziekdienst Spotify door het delen van gelikt vormgegeven lijsten van hun meest geluisterde liedjes, podcasts en artiesten (‘Wrapped 2023’), kwam het bedrijf zelf met slecht nieuws voor zijn personeel. Topman en mede-oprichter Daniel Ek maakte bekend dat 17 procent van de 9.000 personeelsleden moet omzien naar een andere baan.

Het ontslag van 1.500 mensen is de derde ontslagronde van Spotify dit jaar. In rondes in januari en juli werden al, in totaal, 800banen geschrapt. Het van oorsprong Zweedse bedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Stockholm kantoren in onder meer Canada, Spanje, India, Mexico en de Verenigde Staten. In Amsterdam zit ook een kantoor; of daar mensen worden ontslagen werd niet bekendgemaakt.

Spotify, dat de laatste jaren hard groeide, is met 574 miljoen gebruikers de grootste streamingdienst van de wereld. Het in de Verenigde Staten beursgenoteerde bedrijf wist die groei in gebruikers en omzet echter nog nooit om te zetten in een stabiele winst. In 2022 werd een verlies gemaakt van 430 miljoen euro op 11,7 miljard euro omzet. In 2021 was er 34 miljoen euro verlies op 9,7 miljard euro omzet.

Bestuursvoorzitter Ek schrijft in een mededeling aan het personeel, dat even later ook op de website werd gezet, dat het bedrijf er last van heeft dat „financiering veel duurder” is geworden. Daar kampen veel snelgegroeide techbedrijven momenteel mee. Een paar jaar geleden was geld lenen relatief goedkoop, waardoor veel geld beschikbaar was om vooral te groeien als bedrijf. Nu geld lenen duurder is geworden door de hogere rentes, worden bedrijven gedwongen ook naar winstgroei te kijken om die hogere financieringslasten te kunnen dragen.

Ondanks de eerdere pogingen dit jaar om de kosten te doen dalen bij Spotify, is het volgens het bestuur opnieuw noodzakelijk om in te grijpen „gezien het gat tussen onze financiële doelen en onze huidige operationele basis”.

Spotify heeft in de coronajaren 2020 en 2021, toen zoals gezegd goedkope financiering beschikbaar was, flink geïnvesteerd in uitbreiding van diensten, met name in podcasts. Dat deed het vooral door het aannemen van extra personeel. Volgens Ek is Spotify in 2022 en 2023 ook „indrukwekkend hard gegroeid”, maar kwam die groei grotendeels door het aannemen van meer mensen. „We waren productiever, maar minder efficiënt. We moeten beide zijn.”

Het idee achter de investeringen is dat Spotify met zelfgemaakte of exclusieve inhoud uiteindelijk meer winstmarge kan behalen dan met de muziek van anderen – waarmee het groot is geworden. Het bedrijf betaalt voor die muziek namelijk ruime afdrachten: 70 procent gaat direct naar de muziekmaatschappijen en de artiesten. Zo krijgt Taylor Swift, de meestgestreamde artiest volgens deze ‘Wrapped’ van Spotify als geheel, volgens berekeningen van Billboard 131 miljoen dollar van Spotify overgemaakt over 2023 voor haar naar schatting 27,2 miljard streams aan het einde van het jaar.

Tot nu toe is Spotify er nog niet in geslaagd structureel geld te verdienen met podcasts. Dat leidde begin dit jaar al tot het schrappen van een aantal shows en het ontslag van personeel dat voor de podcasts werkte. Ondanks een verbetering van de financiële resultaten in het derde kwartaal, grijpt Ek nu nogmaals in.

Lees ook Is met podcasts geld te verdienen? Met die vraag worstelt Spotify – dat nog nooit winst maakte

Spotify kondigde eerder aan zeshonderd werknemers te gaan ontslaan. Dat is zo’n 6 procent van het totaal.

Hij wil dat Spotify, dat hij in 2006 oprichtte, terugkeert naar de ‘start-up-mentaliteit’ van de beginjaren. „In de begindagen van Spotify moesten we hard werken voor ons succes”, schrijft Ek aan zijn personeel. „Naarmate we groeiden, zijn we te ver verwijderd van dit kernprincipe van vindingrijkheid.”

Het personeel dat moet omzien naar een andere baan krijgt van Spotify gemiddeld vijf maanden salaris mee en twee maanden begeleiding naar ander werk. Werknemers waarvan hun verblijfsvergunning is gekoppeld aan hun baan krijgen extra begeleiding.

Op de Amerikaanse beurs lijkt positief te worden gereageerd op de ontslagronde. Het aandeel Spotify opende 10 procent hoger op 199,50 dollar.

Leeslijst