Rusland leent paviljoen Biënnale Venetië uit aan Bolivia, in de hoop toegang te krijgen tot Boliviaans lithium

Rusland leent dit jaar zijn paviljoen op de kunstexpositie de Biënnale van Venetië uit aan Bolivia, zo melden Italiaanse media. Bij de Biënnale presenteren tientallen landen elke twee jaar een nationale kunstselectie. Rusland doet al meer dan honderd jaar mee, maar sinds 2022 mag het land zijn paviljoen niet gebruiken vanwege de invasie van Oekraïne. Vijfentwintig Boliviaanse kunstenaars kunnen daarom gebruikmaken van het ruime Russische paviljoen voor hun tentoonstelling. Het thema is de viering van de ‘plurinationale’ samenleving van Bolivia.

Rusland probeert waarschijnlijk de banden met het Zuid-Amerikaanse land aan te halen omdat Bolivia de grootste lithiumreserves ter wereld heeft, in totaal zo’n 23 miljoen ton. Rusland wil graag toegang krijgen tot die onontgonnen voorraad. Lithium is een zeer waardevolle grondstof omdat het onder meer gebruikt wordt voor batterijen voor elektrische auto’s en telefoons. Ook China wil graag de handen leggen op het lithium. Bolivia is de afgelopen tijd steeds grotere deals met de landen aan het sluiten over de winning van het metaal.

De Biënnale van Venetië dient vaker als diplomatieke arena. Eind februari tekenden 19.000 kunstenaars, curatoren en andere mensen uit de kunstwereld een open brief waarin zij de Biënnale opriepen om Israël te weren vanwege zijn wijze van oorlogsvoering in de Gazastrook. De directie weigerde Israëlische deelname te verbieden.