Oekraïne: vier doden bij Russische raketaanval op woonwijk

De huidige militaire situatie in Oekraïne

In beeld: de oorlog in Oekraïne

Graanprijzen rijzen de pan uit door oorlog Oekraïne

De prijs van tarwe is door de oorlog in Oekraïne gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. Op de beurs in Chicago was de prijs van schepel tarwe (35,23 liter) woensdag ruim 10 dollar (9 euro), zo meldt het financiële persbureau Bloomberg. In 2008 lag de prijs van tarwe vanwege dalende Amerikaanse voorraden voor het laatst zo hoog. Tarwe is met maïs het meest geconsumeerde graan ter wereld. Een hogere prijs daarvan zorgt voor hogere voedselprijzen en kan daarmee ook de inflatie aanwakkeren.

Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor zeker een kwart van de wereldwijde tarwe-export en een vijfde van de maïs- en gerstexport. Door de oorlog in Oekraïne is de export tot stilstand gekomen, onder meer vanwege de stijgende vracht- en verzekeringskosten. Ook zorgen de westerse sancties tegen Rusland ervoor dat verschillende grote containerbedrijven voorlopig geen Russische havens aandoen. Grote graanhandelaren sloten de afgelopen dagen hun faciliteiten in Oekraïne.

De gestegen prijzen kunnen ervoor zorgen dat producten waarin tarwe is verwerkt, zoals brood, noedels en koekjes, duurder worden. Ook vrezen experts voor verdere moeilijkheden op de graanmarkt, aldus Bloomberg. De wintertarwe wordt momenteel niet geoogst en omdat in Oekraïne ook veel mensen uit de agrarische sector zich bij de strijd hebben aangesloten, is het de vraag hoeveel er geoogst kan worden. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de zonnebloem- en maïsoogst, die in het najaar geoogst zal worden, vanwege de logistieke chaos ook niet rooskleurig.


Lees ook dit artikel over de consequenties van stijgende graanprijzen in Egypte: Oorlog in Oekraïne leidt tot zorgen over broodvoorziening

Record Europese gasprijs: stijgt in één dag met 60 procent

De Europese gasprijs is woensdag sterk gestegen. De prijs voor een megawattuur gas kwam woensdag op de Amsterdamse beurs even uit op 194 euro, een toename van 60 procent ten opzichte van de prijs op dinsdag. Volgens persbureau Bloomberg gaat het om een recordbedrag. Tijdens de laatste piek – in december vorig jaar – kwam de prijs uit op ruim 180 euro per megawattuur.

De prijsstijging van gas is het gevolg van zorgen over de gastoevoer naar Europa. Veel Europese landen zijn afhankelijk van Russisch gas en wachten daarom nieuwe sancties van de EU jegens Rusland met spanning af. Brussel zou kunnen besluiten om de levering vanuit Rusland te verbieden. Ook zijn pijplijnen in Oekraïne als gevolg van de gevechten in het land beschadigd.

Zorgen over de gaslevering uit Rusland zijn een belangrijke oorzaak voor de prijsstijging van gas in Europa. Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Oekraïense regering: genoeg geld om lopende uitgaven te dekken

Oekraïne heeft vooralsnog genoeg geld in kas om de lopende uitgaven te dekken. Dat heeft minister van Financiën Sergi Martsjenko woensdag in een tv-interview gezegd, meldt persbureau Reuters. Volgens Martsjenko worden ondanks de voortdurende oorlog met Rusland nog altijd „alle sociale betalingen, pensioenen, salarissen en financiële steun voor het leger” uitgekeerd.

Door de Russische invasie is de afgelopen dagen een groot deel van de fysieke infrastructuur in Oekraïne schade toegebracht. Productie in het hele land is tot stilstand gekomen en veel burgers zijn voornemens het land te verlaten of sluiten zich aan bij het leger.

Martsjenko benadrukte dat zijn land „enorme internationale steun” krijgt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zeiden eerder op woensdag dat aan een steunpakket gewerkt wordt ter waarde van ruim 4,6 miljard euro. Oekraïne zou het IMF ook om noodfinanciering hebben gevraagd.

Militairen houden de wacht op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto Sergej Supinksy/AFP

Zelensky: zesduizend Russen gedood in zes dagen oorlog

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn bijna zesduizend Russische militairen gedood in de eerste zes dagen van de oorlog. Dat heeft hij gezegd in een woensdag gepubliceerde videoboodschap op Telegram, melden internationale persbureaus. Over het aantal doden aan de Oekraïense kant heeft de president in zijn toespraak niets gezegd.

Zelensky voegde daaraan toe dat Rusland zijn land niet kan innemen met „bommen en luchtaanvallen”. De president reageerde in de boodschap ook op de Russische aanval dinsdag bij een Holocaust-monument in Kiev. Volgens hem hebben de Russen „allemaal de opdracht om onze geschiedenis uit te wissen, ons land uit te wissen, ons allemaal uit te wissen”.

De door Zelensky genoemde getallen van Russische slachtoffers zijn door NRC niet te verifiëren. De Russische autoriteiten bevestigen het aantal slachtoffers niet en hebben recent ook niets bekendgemaakt over het aantal Oekraïense doden. De Verenigde Naties tellen tot nu toe 136 Oekraïense burgerdoden, onder wie ook kinderen.

Cherson volgens gouverneur ‘volledig omsingeld’, Russen claimen inname

De stad Cherson is „volledig” omsingeld door Russische troepen. Dat zegt de gouverneur van de provincie waarin Cherson ligt woensdagochtend, zo meldt persbureau Reuters. Het Russische ministerie van Defensie claimt de zuidelijke havenstad woensdag te hebben ingenomen, aldus het Russische staatspersbureau RIA. Cherson zou de eerste grote stad in Oekraïne zijn die door Rusland is veroverd.

Het is voor NRC lastig om beide beweringen te verifiëren. Eerder meldde CNN al dat de strategisch gelegen stad mogelijk in Russische handen was gevallen. De Britse krant The Guardian meldde dat het treinstation en de haven afgelopen nacht door Russen werden ingenomen.

Rusland begon dinsdag een nieuwe aanval op Cherson, nadat een eerder offensief vanaf het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim was afgeslagen. De stad ligt nabij de Zwarte Zee aan de monding van de strategisch belangrijke rivier de Dnjepr.

Ook in Marioepol, een andere zuidelijke havenstad, wordt woensdag hevig gevochten, zo meldt Reuters. Gewonden kunnen de stad te midden van Russische beschietingen niet verlaten. „We vechten, we geven niet op ons moederland te verdedigen”, aldus de burgemeester Vadym Bojtsjenko volgens het persbureau in een live-uitzending op de Oekraïense televisie.

Archiefbeeld van Russische militairen die in BMP-2 legervoertuigen vanaf de Krim richting Cherson rijden. Foto EPA

COA creëert plek voor tweeduizend Oekraïense vluchtelingen

Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, zal verdeeld over het land tweeduizend opvangplekken creëren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat heeft het stadsbestuur van de gemeente Utrecht dinsdagavond gezegd na vragen vanuit de gemeenteraad. Mochten er meer plekken nodig zijn, dan zijn gemeenten daar zelf verantwoordelijk voor. Daar zou wel financiële compensatie vanuit het Rijk tegenover staan.

Ook de Overijsselse gemeente Borne laat woensdag weten vluchtelingen uit Oekraïne op te willen vangen in het gesloten asielzoekerscentrum Azelo. Volgens RTV Oost gaat het gemeentebestuur vandaag nog in gesprek met omwonenden.

Het COA meldde een aantal dagen geleden dat, de instroom van Oekraïense vluchtelingen niet meegerekend, tot 1 juli al ruim zevenduizend opvangplaatsen nodig zijn. De asielopvang kampt al jaren met een tekort aan plekken.

Het asielzoekerscentrum van het COA in Ter Apel. Foto Vincent Jannink/ANP

‘Al ruim 450.000 Oekraïense vluchtelingen in Polen’

Sinds het begin van de oorlog zijn al ruim 450.000 mensen naar buurland Polen gevlucht. Dat heeft de Poolse plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Pavel Szefernaker laten weten tegen nieuwszender Radio Zet. Dagelijks komen volgens Szefernaker rond de 100.000 mensen de grens over. Dinsdag lag het aantal Oekraïense vluchtelingen nog op ruim 370.000.

Verreweg de meeste vluchtelingen uit Oekraïne reizen naar Polen. De twee landen delen een grens van meer dan 500 kilometer. Ook kende Polen voor de oorlog al een grote Oekraïense gemeenschap van meer dan een miljoen mensen. Sommige Oekraïense vluchtelingen reizen vanuit Polen door naar andere landen in de Europese Unie of daarbuiten.

De Verenigde Naties lieten dinsdag weten dat in totaal 677.000 mensen Oekraïne zijn ontvlucht. Volgens voorspellingen van de VN kan het aantal Oekraïense vluchtelingen de komende tijd oplopen tot meer dan 4 miljoen.

‘Afgelopen etmaal zeker 21 doden, 112 gewonden in Charkov’

In het afgelopen etmaal zijn zeker 21 mensen omgekomen en 112 mensen gewond geraakt in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Dat heeft gouverneur van de regio Oleg Synegojebov woensdag bekendgemaakt volgens persbureau Reuters. Dinsdag werd het bestuursgebouw van Charkov, de tweede stad van Oekraïne, geraakt door een raketaanval.

De Verenigde Naties lieten dinsdag weten dat tot dusverre in de oorlog in Oekraïne 136 burgers, waaronder dertien kinderen, om het leven zijn gekomen. In totaal zijn volgens de VN meer dan 400 burgers gewond geraakt.


Lees ook dit artikel over Charkoviet Tanja Zmievska ‘De nazi’s waren humaner dan Poetin’

Het stadhuis van Charkov ligt dinsdag in puin na een raketaanval. Foto Sergej Kozlov/EPA

Poetin verbiedt export buitenlandse valuta boven 10.000 dollar uit Rusland

Vanaf woensdag is het niet toegestaan contant geld in buitenlandse valuta met een waarde boven de 10.000 dollar uit Rusland naar het buitenland te brengen. Daartoe ondertekende de Russische president Vladimir Poetin dinsdagavond een decreet, zo meldt persbureau Reuters.

Het bedrag wordt berekend aan de hand van de officiële koers van de Russische Centrale Bank op de dag van export. Nadat Russische munt de roebel als gevolg van de internationale sancties de afgelopen dagen een enorme waardedaling doormaakte, ontstond een bankenrun. Russen probeerden contant geld op te nemen, maar stuitten vaak op lege pinautomaten.

Volgens het decreet is de maatregel „tijdelijk” en dient hij om de „financiële stabiliteit van de Russische federatie” te bewaren. Het Kremlin zag zich genoodzaakt de maatregel te nemen vanwege de „onvriendelijke” sancties die de Verenigde Staten, andere landen en internationale organisaties de afgelopen dagen „in tegenspraak met het internationaal recht” afkondigden.


Lees ook: Pinautomaten in Moskou leeg na bankrun

Biden: VS sluiten luchtruim af voor alle Russische vluchten

De Verenigde Staten zullen het luchtruim afsluiten voor alle Russische vluchten, net als veel Europese landen al gedaan hebben. Dat kondigde de Amerikaanse president Joe Biden dinsdagavond aan in zijn eerste State of the Union. Zijn felle uitspraken over Rusland en Poetin konden op applaus rekenen. Biden zegde oligarchen aan dat hun luxe zal worden afgepakt en hij zei dat Amerikaanse troepen weliswaar zeker níét gaan vechten „in Oekraïne”, maar dat zij wel „elke centimeter” van NAVO-grondgebied zullen verdedigen.


Lees hier het hele artikel: Crisis in Oekraïne geeft Biden nieuw elan tijdens de State of the Union

Gevechten in Cherson, Charkov en Kiev gaan door, Biden houdt State of the Union

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van vannacht:

  • In verschillende steden in Oekraïne werd zwaar gevochten. Zo kwamen vier mensen om het leven bij een raketaanval op een woonwijk in de stad Zhytomyr en landden Russische parachutisten in Charkov. Cherson zou al veroverd zijn door het Russische leger. Eerder op dinsdag kwamen zeker vijf mensen om het leven toen een televisietoren in Kiev werd aangevallen.
  • De Amerikaanse president Joe Biden sprak het Congres toe in zijn jaarlijkse State of the Union. Een groot deel van de toespraak ging over de situatie in Oekraïne. Biden kondigde onder meer aan het luchtruim te sluiten voor Russische vliegtuigen.
  • Het Internationaal Gerechtshof behandelt volgende week een aanklacht van Oekraïne tegen Rusland. In Den Haag zal onderzocht worden of Rusland inderdaad genocide pleegt in het Oost-Europese land, zoals de Oekraïense autoriteiten beweren.

Zuidelijke havenstad Cherson mogelijk in Russische handen

De stad Cherson in het zuiden van Oekraïne is mogelijk in handen van het Russische leger. Dat meldt CNN op basis van geverifieerde beelden. Op deze beelden zijn Russische militaire voertuigen te zien die op het centrale plein in de stad, vlakbij het gebouw van de regionale overheid, staan geparkeerd.

Dit zou bewijzen dat de Russen zich ongehinderd door de stad kunnen bewegen. Vanwege de ligging aan de Zwarte Zee en de rivier Djnepr is de havenstad van groot strategisch belang. Eerder op dinsdag plaatste de burgemeester van Cherson nog een bericht op Facebook waarin hij schreef dat burgerdoelen in zijn stad worden aangevallen.

„Wij zijn GEEN militairen! Maar ik zal de stad en haar functioneren zo lang als ik kan beschermen. Als de Russische soldaten en hun leiders mij horen. Ik vraag: verlaat onze stad, stop met het beschieten van de burgers. Jullie hebben alles al genomen wat jullie wilden. Inclusief mensenlevens”, schreef hij.

’Russische parachutisten geland in Charkov’

In de stad Charkov zijn om 3 uur ’s nachts lokale tijd Russische parachutisten geland. Dat meldt de Oekraïense regering op Telegram. Na de landing zou het direct tot gevechten met Oekraïense militairen zijn gekomen.

„Russische parachutisten landden in Charkov (…) en vielen een plaatselijk ziekenhuis aan”, schrijven de autoriteiten. „Er is een voortdurend gevecht gaande tussen de indringers en de Oekraïners.” Charkov, in het oosten van het land, is de tweede stad van Oekraïne met 1,4 miljoen inwoners.

Er wordt al enkele dagen zwaar gevochten in Charkov. Op dinsdag werd het Plein van de Vrijheid in de stad nog getroffen door een Russische raket. Daarbij kwamen meerdere mensen om het leven. In totaal zouden dinsdag zeker achttien Oekraïense burgers om het leven zijn gekomen door raketaanvallen en beschietingen van het Russische leger.

IMF en Wereldbank bereiden steunpakket van 4,6 miljard euro aan Oekraïne voor

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank gaan Oekraïne de komende maanden helpen met een steunpakket ter waarde van ruim 4,6 miljard euro. Dat zeggen de directeur van het IMF Kristalina Georgieva en de voorzitter van de Wereldbank David Malpass in een verklaring op de website van het IMF.

„Wij zijn diep geschokt en bedroefd over de verwoestende menselijke en economische tol die de oorlog in Oekraïne eist. Mensen worden gedood, verwond en gedwongen te vluchten, en er wordt enorme schade toegebracht aan de fysieke infrastructuur van het land. Wij staan achter het Oekraïense volk bij deze afschuwelijke ontwikkelingen”, schrijven Georgieva en Malpass. Zowel het IMF als de Wereldbank zeggen dagelijks contact te hebben met Oekraïense autoriteiten over steunmaatregelen.

Het IMF zegt een verzoek van Oekraïne voor noodfinanciering te hebben gekregen. Volgende week zal de raad van bestuur van het internationale fonds daar een beslissing over nemen. Tot eind juni zal er in ieder geval bijna 2 miljard euro beschikbaar zijn voor het Oost-Europese land.

De Wereldbank zegt te werken aan een steunpakket ter waarde van bijna 2,7 miljard euro. Ruim 300 miljoen euro moet op zeer korte termijn beschikbaar zijn voor Oekraïne, naast een extra steunpakket bedoeld voor gezondheidszorg en onderwijs.

Oekraïne: vier doden bij Russische raketaanval op woonwijk

Bij een Russische raketaanval op een woonwijk in de Oekraïense stad Zhytomyr zijn dinsdag vier mensen omgekomen, onder wie een kind. Dat zegt Anton Gerasjenko, adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, op zijn Telegram-kanaal. Er zou ook een ziekenhuis in de stad, op 140 kilometer ten westen van hoofdstad Kiev, zijn geraakt.

Volgens Gerasjenko werd de woonwijk geraakt door een kruisraket die bedoeld zou zijn voor een nabijgelegen luchtmachtbasis. De raketten zouden zijn afgevuurd vanuit Wit-Rusland. Het aantal slachtoffers is niet geverifieerd; op sociale media gaan video’s de ronde van brandende huizen die Zhytomyr zouden staan.

Lees verder…….