Oekraïne: gedeeltelijke mobilisatie Rusland was te verwachten

Letland weigert onderdak te bieden aan vluchtende Russen

Letland, dat aan Rusland grenst, zal geen toevlucht bieden aan Russen die de mobilisatie van troepen door het Kremlin proberen te ontvluchten. Dat heeft de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgar Rinkevics woensdag op Twitter bekendgemaakt. Hij zegt dat niet te zullen doen omwille van „veiligheidsredenen”.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki reageerde op de gedeeltelijke mobilisatie. „Rusland zal proberen Oekraïne te vernietigen en grenzen te veranderen”, zei hij volgens persbureau Reuters. Morawiecki drong er op aan dat westerse bondgenoten Oekraïne nog meer hulp bieden. „We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de NAVO Oekraïne steunt, zodat het land zichzelf kan verdedigen.”

Met gedeeltelijke mobilisatie wordt angst van Russen werkelijkheid

De Russische president Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd, om zo het oosten van Oekraïne te ‘bevrijden’. Wat betekent dit, en vier andere vragen en antwoorden.


Lees hier het volledige artikel

Rutte noemt Poetin ‘in paniek’, andere westerse leiders reageren bezorgd

Verschillende westerse politici reageren bezorgd op de woensdagochtend door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie.

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) is Poetin „in paniek”, zo meldt persbureau ANP. Dit maakt hem volgens Rutte echter „niet per se gevaarlijker”. „Het laat ons redelijk Siberisch, om in Russische termen te blijven”, zei Rutte voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. „Maar feit is wel dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. Het is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven, we moeten Oekraïne blijven steunen.”

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zegt volgens de Britse nieuwszender Sky News dat de acties van Poetin laten zien dat „zijn plan in Oekraïne faalt”. „Geen hoeveelheid dreigementen en propaganda kan het feit verbergen dat Oekraïne deze oorlog wint, de internationale gemeenschap verenigd is en Rusland een wereldwijde paria wordt.”

De Duitse vice-kanselier Robert Habeck noemt de gedeeltelijke mobilisatie volgens persbureau Reuters „weer een slechte en verkeerde stap van Rusland”. De Duitse regering zal volgens hem „natuurlijk” bespreken hoe hierop te reageren.

De Tsjechische premier Petr Fiala noemt de aankondiging van Poetin een „verder bewijs dat Rusland de enige agressor is”. Rusland poogt de oorlog in Oekraïne hiermee „verder te laten escaleren”. Hij benadrukt dat het nodig is om Oekraïne te helpen. ”In ons eigen belang moeten we ermee doorgaan”.

Premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad vorige week. Foto Bart Maat/ANP

Oekraïne: gedeeltelijke mobilisatie Rusland was voorspelbaar

De zojuist door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie is volgens een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky „voorspelbaar”. Dat heeft de adviseur, Michajlo Podoljak, na de speech van Poetin woensdagochtend tegen persbureau Reuters gezegd.

Volgens Podoljak laat de gedeeltelijke mobilisatie zien dat de oorlog „niet volgens plan” verliep. De andere uitspraken van Poetin zijn retorisch, zegt Podoljak. Ze zijn „bedoeld om de schuld van de oorlog en de verslechterende economie van Rusland naar het Westen te verschuiven”.

De stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Andri Jermak, schreef woensdagochtend op Twitter dat Rusland gedurende meer dan zes maanden oorlog haar doel niet kon bereiken. Dit gebeurde volgens hem dankzij „de moed van Oekraïne en de hulp van internationale partners”. Hij plaatste hierbij een foto waarop hij en andere stafleden van de Oekraïense regering een videocall houden met leden van de Intelligence Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar AndriyYermak Andriy Yermak Held a video conference with members of the Intelligence Committee of the US House of Representatives. For over six months of a full-scale war against 🇺🇦, Russia was unable to achieve its goal. It happened thanks to the 🇺🇦 nation’s courage and our international partners’ aid. https://t.co/8bpOySVF2u

Poetin kondigt in televisietoespraak gedeeltelijke mobilisatie af

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend een gedeeltelijke militaire mobilisatie van de Russische bevolking afgekondigd. In een televisietoespraak beschuldigt Poetin „het Westen” ervan het Oekraïense volk tot „kanonnenvoer” te hebben gemaakt, zo melden internationale en Russische persbureaus. De maatregel zou nodig zijn om de oostelijke Oekraïense Donbas-regio te „bevrijden”. De gedeeltelijke mobilisatie begint direct deze woensdag – een decreet daartoe is al ondertekend.

Zo’n 300.000 reservisten zullen de komende tijd worden opgeroepen om aan het Oekraïense front te vechten, zo lichtte minister van Defensie Sergej Sjojgoe na Poetin toe wat de mobilisatie precies inhoudt. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War telt Rusland in totaal zo’n twee miljoen reservisten, al zijn weinigen van hen recentelijk getraind.

Poetin had in zijn toespraak ook enkele dreigementen voor het Westen klaar. Als Rusland wordt bedreigd, zullen „we alle middelen gebruiken die we hebben”. „Dit is geen bluf”, waarschuwde Poetin. „Degenen die ons proberen te chanteren met kernwapens, moeten weten dat de heersende winden in hun richting kunnen draaien.”


Lees ook: Poetins bewegingsruimte slinkt, hij kan alleen nog vooruit

Referenda

Haviken binnen Poetins regering zouden al langer aandringen op mobilisatie, omdat de oorlog in Oekraïne anders niet te winnen zou zijn. Volgens anderen is de maatregel juist een riskante stap, omdat ook jonge Russen uit grote steden als Moskou en Sint-Petersburg naar het front gestuurd moeten worden, wat tot maatschappelijke onrust kan leiden. De roep om te mobiliseren klonk de laatste dagen luider door heroveringen die Oekraïne vorige week deed op door Rusland bezet gebied.

Dinsdag escaleerde de oorlog verder toen de autoriteiten van de regio Zaporizja en de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk en bekendmaakten tussen 23 en 27 september een referendum te organiseren over de vraag of deze gebieden bij de Russische Federatie moeten horen. Een soortgelijk referendum zal binnenkort waarschijnlijk in de zuidelijke regio Cherson worden georganiseerd. De verwachting is dat de uitslag van deze stembusgangen van tevoren vast staat en dat de pro-Russische autoriteiten in hun eigen voordeel zullen frauderen.

De aankondiging van de referenda werd dinsdag op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York door westerse wereldleiders afgekeurd. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemde het „schijnreferenda”, Emmanuel Macron van Frankrijk sprak van een „tragische” situatie. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zag in de plannen „een nieuwe escalatie” door Poetin en stelde dat de zogenaamde stembusgangen in Oekraïne „geen enkele legitimiteit” zullen hebben.

Poetin zou zijn televisietoespraak van woensdagochtend aanvankelijk dinsdagavond hebben willen geven, maar om onbekende redenen werd deze uitgesteld. Mogelijk zou dat ermee te maken hebben gehad dat Poetin meer Russen wilde bereiken – ook degenen in het Verre Oosten voor wie het in de Moskouse avond al nacht was.


Lees ook: Moskou kiest voor verdere escalatie met annexatie van bezette gebieden

De Russische president Vladimir Poetin sprak woensdagochtend via televisie zijn volk toe. Foto Russische presidentiële persdienst/AP

Wereldleiders erkennen Russische referenda in bezette regio’s niet

Westerse wereldleiders hebben afkeurend gereageerd op de Russische plannen om in bezette Oekraïense gebieden een referendum te houden. In de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zal gestemd worden over toetreding tot Rusland. Internationale leiders erkennen de referenda niet, die dinsdag door plaatselijke, door Rusland aangewezen leiders werden aangekondigd.

Het Witte Huis stelt dergelijke referenda en mogelijke uitslagen „ondubbelzinnig” te verwerpen. Veel wereldleiders zijn dinsdag in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Franse president Emmanuel Macron noemt de referenda in Oost-Oekraïne een „provocatie” van Rusland. „Als het idee van het Donbas-referendum niet zo tragisch was, zou het bijna grappig zijn”, aldus Macron tegen verslaggevers in New York.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak van „schijnreferenda” en noemde de zet van Rusland onaanvaardbaar en in strijd met het internationaal recht. „Oekraïne het volste recht heeft om de integriteit en soevereiniteit van het land en zijn eigen democratie te verdedigen”, zei hij. Dat standpunt herhaalde Scholz later op dinsdag tijdens een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan zei dat Turkije zich zal blijven inspannen om de oorlog te beëindigen en ervoor te zorgen dat de oorlog op een „eervolle manier” beëindigd kan worden.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg ziet in de referendumplannen van Rusland een „nieuwe escalatie van de oorlog van Poetin”, zo schrijft hij op Twitter. „Deze schijnreferenda hebben geen enkele legitimiteit en veranderen niets aan de aard van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne.” Volgens hem moet de actie wereldwijd veroordeeld worden. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei in New York dat Russische referenda in bezette Oekraïense gebieden onaanvaardbaar zijn. „We zullen de poging van Rusland om zijn illegale bezetting van Oekraïense gebieden te legitimeren nooit erkennen.”

Oekraïne ziet de actie van Moskou als een poging het moreel terug te winnen na grote verliezen op het slagveld. De regering in Kiev stelt dat de referenda niets zullen veranderen en roept op tot meer sancties tegen Rusland. EU-buitenlandchef Josep Borrell reageerde dat „Rusland en iedereen die betrokken is bij deze ‘referenda’ ter verantwoording zal worden geroepen”.

De Franse president Emmanuel Macron noemt de referenda in Oost-Oekraïne „provocatie” van Rusland. Foto Ludovic Marin/AFP

Bezette regio’s Cherson en Loehansk besluiten referendum te houden over toetreding tot Rusland

De autoriteiten in de door Rusland bezette zuid-Oekraïense regio Cherson hebben dinsdag besloten een referendum te houden over toetreding tot Rusland. Dat meldt Vladimir Saldo, hoofd van het Russische militaire bestuur van de regio, volgens het Russische staatspersbureau Tass op zijn Telegramkanaal.

Saldo gaat ervan uit dat de meeste inwoners van de regio voor toetreding tot Rusland zullen kiezen. „Ik ben er zeker van dat de Russische regering de resultaten van het referendum zal accepteren en de Cherson-regio zo volwaardig deel zal uitmaken van Rusland.” Hij verwees hierbij naar de „oproepen van openbare organisaties en inwoners van de regio” die tot dit besluit zouden hebben geleid.

Ook door Rusland gesteunde separatisten in de zelf uitgeroepen maar internationaal niet erkende ‘Volksrepubliek’ in de provincie Loehansk hebben dinsdag een referendum uitgeroepen. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het referendum in Loehansk vindt plaats van 23 tot en met 27 september.

Ook de zelf uitgeroepen en internationaal niet erkende ‘Volksrepubliek’ in de provincie Donetsk wil dat de regio zo snel mogelijk door Rusland geannexeerd wordt. Volgens het Institute for the Study of War duidt de haast van deze bezette gebieden op paniek over het Oekraïense tegenoffensief dat tot nu toe succesvol is gebleken.

De stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Andri Jermak, noemt de snelle referenda volgens persbureau AFP „een chantage van Moskou”, die gemotiveerd wordt door „de angst voor een nederlaag”. Volgens Jermak kan deze „dreiging” alleen met „geweld geliquideerd worden”.

Een koe in een weiland in de buurt van Mykolaiv in de regio van Cherson. Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Pro-Russisch leiderschap in zelfverklaarde ‘republieken’ in Donbas dringt aan op snelle referenda

Het pro-Russische leiderschap in de zelfverklaarde maar internationaal niet erkende ‘volksrepublieken’ in de provincies Loehansk en Donetsk willen haast maken met referenda. Ze willen dat de gebieden in het oosten van Oekraïne zo snel mogelijk door Rusland worden geannexeerd, melden internationale persbureaus. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War zijn de Kremlingezinde autoriteiten in paniek over het tot dusver succesvolle Oekraïense tegenoffensief.

Een voor Rusland geslaagd referendum in bezette gebieden kan de Russische koers in de oorlog doen veranderen. Het Kremlin heeft al vaker duidelijk gemaakt dat het aanvallen op Russisch grondgebied niet zal tolereren. Fantasieën over de inzet van tactische nucleaire wapens worden daarbij vrijelijk geuit, vooral in Russische staatsmedia. Mocht Rusland de separatistische gebieden met illegale referenda ‘inlijven’, kan het „zonder handboeien” op Oekraïense aanvallen op het gebied reageren, claimde de Russische propagandist Margarita Simonjan.

De haast die de door het Kremlin gesteunde autoriteiten willen maken met referenda duidt volgens het Institute for the Study of War op paniek over het Oekraïense tegenoffensief. Actuele informatie over de ontwikkelingen aan de frontlinie is lastig te verkrijgen, maar het Oekraïense tegenoffensief is tot dusverre succesvol gebleken. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn Oekraïense troepen inmiddels genaderd tot Lysytsjansk, dat in juli als laatste in de provincie Loehansk gelegen stad in Russische handen viel.

Mocht het van snelle Russische referenda in illegaal bezette Oekraïense gebieden komen, is de kans klein dat die eerlijk verlopen. Bij het referendum op de Krim in 2014 stemde volgens de Russen bijna 97 procent van de inwoners voor aansluiting bij Rusland — iets wat met de demografische samenstelling van van het schiereiland onmogelijk lijkt. Hoewel er in de Donbas-regio voornamelijk Russisch wordt gesproken, heeft volgens een Oekraïense peiling 82 procent van de Oekraïners in bezette gebieden een negatieve houding ten opzichte van Rusland.

Een verwoest winkelcentrum in de Oekraïense provincie Donetsk. Foto EPA/Joeri Kotsjetkov

‘Rusland valt Oekraïense kerncentrale aan, reactoren niet beschadigd’

Rusland heeft maandag de kerncentrale van Pivdennoukrainsk in de zuidelijke regio Mykolajiv aangevallen, maar de reactoren zijn niet beschadigd en werken normaal, zei het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom maandag. Op 300 meter afstand van de reactoren van de energiecentrales vond een explosie plaats, aldus het energiebedrijf.

Door de explosie sneuvelden meer dan honderd ramen. De aanval heeft ook schade toegebracht aan een nabije waterkrachtcentrale en elektriciteitskabels. Volgens het energiebedrijf zijn er geen gewonden gevallen. Rusland heeft nog niet gereageerd op de aanval.

De kerncentrale is de op één na grootste van Oekraïne en neemt 10 procent van de nationale elektriciteitsproductie voor zijn rekening. De grootste kerncentrale van Oekraïne, Zaporizja, werd vorige week stilgelegd omdat de kerncentrale schade heeft opgelopen door beschietingen.

De kerncentrale in Pivdennoukrainsk in Oekraïne, op 350 kilometer afstand van Kiev. Foto Sergey Dolzhenko

Zelensky wil doorpakken en Marioepol, Cherson en Melitopol heroveren

Oekraïne bereidt een offensief voor om de steden Marioepol, Cherson en Melitopol te heroveren op Russische troepen, zei president Volodymyr Zelensky zondagavond laat in zijn dagelijkse videotoespraak. „Misschien lijkt het alsof er na een reeks overwinningen stilte is geweest, maar het is geen stilte”, zei hij over de afgelopen dagen.

De nieuwe aanvallen zullen zich volgens Zelensky niet alleen richten op gebieden die Rusland sinds het begin van de invasie in februari heeft ingenomen, maar ook op het schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en op gebieden in het oosten van Oekraïne die met steun van Rusland worden gecontroleerd door separatisten. „Omdat heel Oekraïne vrij moet zijn”, zei de president.

Rusland controleert ondanks de verrassende opmars van het Oekraïense leger sinds het begin van deze maand nog altijd zo’n 125.000 vierkante kilometer grondgebied in het zuiden en oosten van Oekraïne, ongeveer een vijfde van het land.

Het tegenoffensief van Oekraïne concentreerde zich tot nu toe vooral op het gebied rond Charkov, maar de volgende doelen Marioepol, Cherson en Melitopol liggen een stuk zuidelijker. Melitopol wordt ook wel ‘de poort naar de Krim’ genoemd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een vlaggenceremonie op 14 september in de door het leger van Oekraïne heroverde stad Izjoem. Foto EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Lees verder…….