Nu kapitaal duur wordt, zien bedrijven af van overname of fusie

Acquisities Sinds de zomer zijn bedrijven huiverig om geld te steken in fusies en overnames. Toch is de markt niet helemaal stilgevallen.

Een medewerker van de Amerikaanse supermarktketen Kroger, dat fuseerde met Albertsons.
Een medewerker van de Amerikaanse supermarktketen Kroger, dat fuseerde met Albertsons.

Foto Luke Sharrett/Bloomberg

Na een record aan fusies en overnames in 2021 leken bedrijven en investeerders dit jaar hun geld liever op zak te houden. Waar in de eerste helft van 2022 nog enkele grootschalige transacties werden aangekondigd, is de markt voor grote deals in de laatste zes maanden flink ingezakt. Die behoedzaamheid is het gevolg van zorgen over de stijgende rente, waardoor kapitaal steeds duurder wordt. Ook de gevolgen van oorlog in Oekraïne maakt veel bedrijven voorzichtig.

Verdeeld over het hele jaar gaf het bedrijfsleven dit jaar wereldwijd bijna 3,6 biljoen dollar (omgerekend 3,4 biljoen euro) uit aan fusies en acquisities, zo meldde zakenkrant Financial Times vrijdag op basis van gegevens van dataspecialist Refinitiv. Dat is 38 procent minder dan een jaar eerder – de grootste terugval sinds 2001, het jaar na het knappen van de internetzeepbel.

‘Een verhaal in twee delen’

Gaandeweg 2022 werden bedrijven voorzichtiger, zo constateert FT. De zakenkrant citeert daarbij Mark Sorrell, het hoofd van zakenbank van Goldman Sachs, die het afgelopen jaar beschrijft als „een verhaal met twee delen”. Volgens Sorrell is het overigens nog steeds mogelijk om kapitaal op te halen voor overnames, maar niet voor elk bedrijf, en alleen tegen een „veel hogere prijs”.

Die twee helften zijn goed terug te zien in de cijfers van Refinitiv. In de eerste zes maanden van dit jaar kondigden bedrijven nog voor 2,2 biljoen dollar aan fusies en overnames aan, in de laatste zes maanden ging het nog maar om 1,4 biljoen. De databanken van het bureau gaan terug tot de jaren tachtig en in die periode was het verschil tussen de eerste en tweede helft van het jaar niet eerder zo groot.

In de Verenigde Staten is de aarzeling voor grote overnames begrijpelijk, nu toezichthouders hebben laten weten dat ze grote overnames en invloedrijke machtsblokken kritischer willen bekijken. Toch beperkt de terugval in overnames zich niet tot Noord-Amerika alleen. In Europa en de VS kromp de markt voor fusies en overnames dit jaar met 39 procent, in Azië was dat volgens Refinitiv 33 procent.

Nog wel boven het gemiddelde

Toch is het niet zo dat de overnamemarkt compleet is stilgevallen. Met een totaalbedrag van bijna 3,6 biljoen dollar steekt 2022 in historisch perspectief nog altijd ruim boven het gemiddelde uit. In de laatste 25 jaar waren er bijvoorbeeld slechts zes jaren dat bedrijven méér geld uittrokken voor een overname of krachtenbundeling, met de 5,7 biljoen van vorig jaar als absolute uitschieter.

Ook zijn de bedrijven die nog wel zoeken naar een prooi misschien wel gretiger dan ooit. Gezien de onvoorspelbare economische omstandigheden willen zij een overnametraject zo snel mogelijk afronden, bleek vorige week al uit cijfers van persbureau Reuters. Duurde een overnameproces in 2020 gemiddeld 91 dagen, inmiddels is dat een volle maand minder: 57 dagen, de kortste termijn in twintig jaar.

Lees verder…….