Nio’s raadsel van twee bijna identieke auto’s: de EL6 en de EL7

De Nio EL7 vond ik heerlijk maar onhandelbaar enorm. Klanten met een stedelijke biotoop wenste je medelijdend iets compacters toe. Dat werd beloofd en kwam. Bij de eerste aanblik van de EL6 valt mijn mond open: even dik als de grotere. Het scheelt niks. De EL7 meet 4 meter 91 bij 1 meter 98,7; de EL6 is 6 centimeter korter maar een kleine centimeter breder. Het Chinese merk heeft nu twee mega-suv’s.

Bizar. Het idee achter alle modellengamma’s, ook in het suv-segment, is de hiërarchie van zorg op maat, in elke prijsklasse voor elk wat wils. Klein, middel, groot. Akkoord, BMW levert zelfs een klein palet aan full size zeecontainers, maar dat merk heeft het prestige om ze de verwende bovenklasse door de strot te duwen. Het tien jaar oude Nio is een groentje op de markt dat nog moet zweten voor zijn marktaandeel.

De vermogenskloof is met 163 pk in het voordeel van de EL7 groter. Maar aangezien dat het verschil is tussen 653 en 490 pk, beide supercar-niveau, kan daar het onderscheid niet zitten. Hun topsnelheden zijn met 200 kilometer per uur identiek, het gewichtsverschil is marginaal, het prijsverschil wat groter, al vragen Nio’s prijslijsten wat uitleg. Inclusief batterij kost de EL6 67.900 euro, de EL7 87.471 euro. Het batterijpakket is ook te huur via een Battery as a Service-abonnement, kortweg BaaS. Dan kost de EL6 55.900 euro en betaal je maandelijks 169 euro voor het met 75 kWh kleinste van de twee accupakketten – het grootste meet 100. In dat geval kun je de batterij ook wisselen bij een van de negen Nederlandse Nio-wisselstations. Je komt daar met je lege accu aan en vertrekt tien minuten later met een verse. Praktisch als je op buitenlandse reizen vaart wilt maken of de actieradius in koude winters drastisch daalt. En dat zonder moeilijke zorgen over batterijdegeneratie of garantie, het pakket blijft immers eigendom van Nio. Slim, maar die nuchtere grondhouding maakt het raadsel van twee bijna identieke auto’s des te groter.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de NIO EL6Klik op de punten voor uitleg over de detailsMerlijn Doomernik

Over de EL6 meldt Nio dit: „Een slimme elektrische allround suv die klaarstaat om elk mooi moment met je te vieren. De dynamische houding van de EL6 onderstreept met trots zijn uitstraling.” De aanbevelingen voor de EL7 klinken nuchterder: „De NIO EL7 combineert zijn sportieve en aerodynamische karakter met de gewilde eigenschappen van een suv. Dit uit zich niet alleen in een enorme ruimte voor de inzittenden, maar ook in een royale bagageruimte met een maximumvolume van 658 liter, ideaal voor uitstapjes of vakanties.” En hij mag 2.000 kilo trekken, de EL6 maar 1.200. Zie de bolle suv-broeders dan maar als twee-eiige tweeling. De jongste speels, de oudste een vijfsterrentrekpaard.

Vuurkracht

Als een paal boven water staat dat 56.000 euro geen geld is voor een hyperluxueuze, ruime suv met de vuurkracht van een Porsche, zelfs wanneer je daar op maandbasis nog 169 euro BaaS bij op moet tellen. Ben je alleen maar dankbaar voor als je EL6 met zijn ruim 2.400 kilo massa de beloofde actieradius van 406 kilometer in de winter op geen stukken na waarmaakt. Dan wordt bij een tussen 22 en 25 kWh/100 km schommelend verbruik de accuwisselmogelijkheid zelfs een verleidelijke optie, want de EL6 laadt met een snellaadvermogen van 140 kW minder vlot dan hij naar 100 optrekt.

De EL6 is wederom een voortreffelijk rijdend apparaat. Kleine teleurstelling: de blije meisjesstem van de digitale spraakassistent Nomi is een zakelijke middelbare vrouw geworden, en het draaibare Nomi-bolletjesgezichtje op het dashboard met de guitige display-oogjes is weg. Nomi 2.0 is een kille robotkubus met een ledlichtrandje. De door haar voorgangster aangewakkerde Lolita-associaties in het communicatieverkeer schuurden weliswaar tegen de schaamtegrens, ze bracht toch een beetje licht in je jichtige leven. De Nio-leasevader zal denken: als het zo moet, kan ik net zo goed met mijn vrouw gaan praten.

Ook een ander designcliché omarmt Nio gretig: de Pokémon-koplamp
De tuimelschakelaars voor de elektrische ramen. Symbolen voor openen en sluiten staan er niet bij.
Vooral omdat de bijbehorende bedieningsorganen op het stuur hun functies niet met woorden of symbolen toelichten
Gelukkig wel gewoon de letters D, R en P op de automaatpook, al moet je even weten dat de knop voor de parkeerstand aan de zijkant zit.

Foto’s: Merlijn Doomernik

Verder alleen milde klachten. De in de ruststand onzichtbaar achter de dakspoiler weggewerkte achterruitwisser wist niet geheel geruisloos. Daarnaast zijn de veiligheidssystemen snel van de rel. Eenmaal gebood de boordcomputer me paniekerig Onmiddellijk Het Stuur Over Te Nemen. Ook werd ik gewaarschuwd voor een uitgevallen sensor door ‘extreme weersomstandigheden’ die in mijn nuchtere perceptie neerkwamen op een beetje regen met een beetje wind. Maar misschien misten we toen op een haar na een tornado. Vast een Buienradar-app over het hoofd gezien.