Kinderfilms in de voorjaarsvakantie: ghostbusters, Noach en verliefde poolvosjes

Ook deze voorjaarsvakantie komen er weer allerlei nieuwe kinderfilms uit in de Nederlandse bioscopen. Twee daarvan zijn nauw aan kinderattracties verbonden.

De legende van de familie Vos

In een los vervolg op De expeditie van de familie Vos (2021) komt de familie van een oud-Eftelingdirecteur in bezit van het sprookjesboek van opa. Alleen kleinzoon Teun heeft nu nog een hoofdrol, hij gaat samen met de dochter van de directeur op spokenjacht. Nadat YouTuber Ronnie Ruygh zich wel heel opdringerig als ‘ghostbuster’ heeft aangeboden, waart er namelijk een nachtelijke ‘Vuurman’ rond.

Het valt te bezien of dat zo eendimensionaal en knullig is gedaan dat het niet te eng is voor de jonge doelgroep of omdat deze film met zo’n beetje in elk shot een Eftelinglogo niet meer pretenties heeft dan een reclamespot op speelfilmlengte (de ‘nieuwe’ achtbaanattractie speelt een rol in een actiescène). Toch zit er zeker iets sympathieks in het ouderwets aandoende avontuur, met veel zaklantaarns en achtervolgingen.

Fien & Teun: Circus op de boerderij

Fien & Teun: Circus op de boerderij

Een kinderattractie op iets bescheidener schaal dan de Efteling is Avonturenboerderij Molenwaard bij Gouda, waar de boerderijromantiek de allerkleinsten vroeg wordt ingeprent. Mascottes zijn de boerenkinderen Fien en Teun, die behalve theatervoorstellingen in dit educatieve minipretparkje ook boeken, een tv-serie en nu al een derde poppenanimatie inspireren. Ditmaal bouwen ze in de stal een circus: als dat maar goed gaat met de stikstofemissies. Het is allemaal heel basaal en fabrieksmatig, de poppen zijn stijf en hebben weinig knuffeligs, het verhaal is een opeenstapeling van herhalingen. Dat wordt met veel liedjes gecompenseerd.

Don & DJ: Vrienden voor het leven

Don & DJ: Vrienden voor het leven

Deze goedmoedige animatiefilm met een snufje Toy Story speelt zich af in en rond een poppentheater in het New Yorkse Central Park. Nadat de oude poppenmaker met pensioen is gegaan, hebben de poppen zo goed en kwaad als het gaat de tent zelf draaiende weten te houden. Dit arbeiderszelfbestuur komt onder druk te staan als clown Don er genoeg van heeft om als grapjas te worden getypecast. Hij wil een ridder zijn! Samen met speelgoedhond DJ wordt zijn nieuwe rol op de proef gesteld als snoodaards de poppen stelen om ze op eBay te verkopen.

Het is degelijke animatie in een ietwat vergezocht verhaal. Soms zou je willen dat kinderfilms niet eerst heel veel moeite hoefden te doen om vanuit een volwassen universum neer te dalen om uit te leggen hoe het kan dat ze eigenlijk sprookjes zijn.

Peppa’s bioscoopfeestje

Peppa’s bioscoopfeestje

‘Peppa het varkentje’ is een van origine Britse educatieve animatieserie voor kleuters, die dit jaar z’n twintigste verjaardag viert. Voor die gelegenheid zijn de aandoenlijke korte filmpjes doorsneden met bekende kinderliedjes en live-actionscènes met de thema’s feest, vakantie en vrije tijd.

Mevrouw Koe en Meneer Stier gaan trouwen en Peppa mag bruidsmeisje zijn. Tussendoor wordt er nog een taart gebakken in interactieve intermezzo’s waarin echte kinderen samen met animatiefiguren in de keuken staan. De simpele lijnanimaties in bruidsuikerkleuren zijn tijdloos en de van een vrolijke vierkwartsbeat voorziene liedjes en de diverse cast geven het geheel een frisse make-over.

Turning Red

Was al een tijdje op Disney+ te zien en krijgt nu alsnog een bioscooppremière: coming-of-age-animatie voor pubers en prepubers over de 13-jarige Chinees-Canadese Meilin, die op een ochtend wakker wordt als rode harige panda. Zoals wel vaker sinds Disney Pixar overnam ligt de symboliek er dik bovenop: het humeurige monster staat natuurlijk voor puberteit en de eerste menstruatie. Maar de inbedding in een Chinese familiegeschiedenis met veel intergenerationele solidariteit tussen de vrouwen in de familie zorgt voor gelaagdheid en de fictieve jongensband 4*Town brengt extra swing. Niet de beste Pixar, wel een nieuwe stap naar een meer divers en inclusief wereldbeeld.

Beestenboel aan boord

Beestenboel aan boord

Deze 3d-animatievariatie hervertelt het bijbelse verhaal van Noach en de Ark door de ogen van muizenvriendjes: dichter Vini en gitarist Tito. Maar dan met een klimaatcrisis-plot en een liedjeswedstrijd. Die liedjes zijn gebaseerd op het werk van de Braziliaanse dichter en bossanovapionier Vinicius de Moraes, wat de film extra cachet geeft.

Kina & Yuk

Kina & Yuk

Natuurdocumentaire over een echtpaar poolvossen mikt nadrukkelijk op de hele familie. Oogverblindende beelden van het arctische gebied vormen het decor voor een avonturenverhaal over twee verliefde vossen die vlak voordat het vrouwtje Kina zal bevallen van elkaar worden gescheiden. Nadrukkelijk antropomorf: natuurlijk weten we niet wat er in al die ijsberen en poolwolven omgaat die ze tegenkomen tijdens hun zoektocht naar elkaar, maar de vertelstem van Ilse Warringa doet je echt even geloven van wel.