Iran wil dood van officieren wreken

Iran heeft dinsdag wraak gezworen tegen Israël na een bombardement op de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiging in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij twee Iraanse generaals en vijf officieren werden gedood. Hoewel Israël dit niet heeft bevestigd, wordt er algemeen van uitgegaan dat Israël verantwoordelijk was voor de aanval. Israël heeft de laatste jaren tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië. Meestal onthoudt het zich vervolgens van commentaar.

Iran beschouwt de aanval maandag op het Iraanse consulaat in Damascus als een „schending van internationale conventies”. Hossein Amir-Abdollahian, Irans minister van Buitenlandse Zaken, acht Israël verantwoordelijk voor de luchtaanval en roept de internationale gemeenschap op met een „serieuze reactie” te komen.

Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, liet zich evenmin onbetuigd. „We zullen ervoor zorgen dat ze deze misdaad en soortgelijke daden berouwen”, verklaarde hij.

Het consulaat, een bijgebouw van de Iraanse ambassade, is volgens Syrische en Iraanse media grotendeels verwoest. Bij de luchtaanval zouden in totaal acht doden zijn gevallen, onder wie Mohammad Reza Zahedi, een kopstuk van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Hoewel de Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas het laatste half jaar ook heeft geleid tot verhoogde spanningen tussen Israël en Iran en zijn bondgenoten, wekte Iran tot nu toe de indruk niet direct betrokken te willen worden bij een escalatie van de vijandelijkheden. De aanval in Damascus kan daarin verandering brengen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Teheran het recht heeft om met een tegenreactie te komen. De Iraanse regering zou nog een besluit moeten nemen over wat die reactie zou gaan zijn. Israël heeft, zoals gebruikelijk, niet gereageerd op de beschuldigingen uit Iran. Maar een hoge Israëlische functionaris, die anoniem wilde blijven, vertrouwde het persbureau Reuters toe dat de aanval was gericht op mensen die betrokken waren geweest bij acties tegen Israël en de Verenigde Staten. Ze zouden bovendien nieuwe acties beraamd hebben.

Rusland noemde de aanval van maandag „onaanvaardbaar” en zegt eveneens dat Israël verantwoordelijk is. Het Kremlin roept Israël op om te stoppen met het uitvoeren van aanvallen op Syrisch grondgebied. Rusland is net als Iran een bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad. Beide landen hielden Assad enkele jaren geleden in het zadel toen diens regime wankelde in de strijd met islamitische rebellen.

Lees verder…….