Fractalkunstenaar Julius Horsthuis is natuurfotograaf van een wiskundige wereld

Still uit Recombination

Interview

Videokunst Fractals zijn oneindig gedetailleerde wiskundige patronen. Julius Horsthuis maakte er een animatiefilm van die je drie kwartier onderdompelt in een ongrijpbaar universum.

Het had ook muziek kunnen zijn. De film van drie kwartier die kunstenaar Julius Horsthuis maakte is een vloed van abstracte vormen. Horsthuis’ film Recombination die in april en mei vertoond wordt in de grote koepelvormige filmzaal van Museon-Omniversum in Den Haag, bestaat enkel uit driedimensionale patronen in oneindige verandering.

Even lijkt het op een gotische kerk, seconden later is het koraal, of paddestoelen, virussen, de binnenkant van een cel, het weefsel van nevels in het heelal. Maar het zijn wiskundige vormen, fractals.

Fractals zijn per definitie oneindig veelvormig: hoe ver je ook inzoomt, er zijn altijd kleinere details. Sommige biologische groeisels hebben een fractale structuur – romanesco-broccoli is het beroemdste voorbeeld – wat Recombination een zweem van herkenbaarheid geeft. Maar bovenal zijn de fractals in Horsthuis’ kunst ongrijpbaar: alles is tegelijk groot en klein, tegelijk monumentaal en vluchtig. De etherische synthesizer-muziek die zijn beelden begeleidt, versterkt het gevoel van vervreemding.

Julius Horsthuis (42) maakt sinds tien jaar fractalvideo’s, die hij vooral vertoont in immersieve, kamervullende installaties. In NXT Museum in Amsterdam is momenteel zijn installatie Foreign Nature (2022) te zien. Maar nooit eerder maakte hij zo’n lange film als Recombination, vertelt hij in zijn appartement in Amsterdam.

Lees verder…….