Energiereus RWE krijgt 331,8 miljoen euro compensatie voor lagere productie kolencentrale Eemshaven

Energie De overheid had RWE opgedragen om de kolenproductie naar maximaal 35 procent van de capaciteit terug te schroeven. Deze maatregel was onderdeel van een pakket dat kabinet-Rutte III doorvoerde in reactie op het Urgenda-vonnis.
De kolencentrale van RWE in de Eemshaven.
De kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Foto Vincent Jannink/ANP/Hollandse Hoogte

Het kabinet gaat het Duitse energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro betalen, omdat het bedrijf de kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Dat heeft demissionair Energieminister Rob Jetten (D66) de Tweede Kamer maandag meegedeeld in een brief. Jetten schrijft dat hij gehouden is aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het verdrag regelt compensatie voor exploitanten die gedwongen zijn hun productie te verminderen.

Het kabinet-Rutte III had besloten dat kolencentrales op maximaal 35 procent van hun productiecapaciteit moesten gaan draaien, zodat een CO₂-reductie gerealiseerd kon worden. Het was een van de maatregelen naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad, die het Urgenda-vonnis bekrachtigde. Dat stelde dat de overheid meer moest doen om CO₂-uitstoot terug te dringen, waartegen de staat vervolgens in cassatie ging. Jetten stelt in de brief dat de productiebeperking ook daadwerkelijk tot een reductie van CO₂-uitstoot heeft geleid.

RWE zette samen met Uniper en Onyx, andere uitbaters van kolencentrales, in op zo’n 1,9 miljard euro aan compensatie. Jetten verwacht echter dat 730 miljoen voor de drie bedrijven volstaat, onder andere omdat de kolencentrales vorig jaar weer meer mochten produceren toen er een gastekort dreigde als gevolg van de oorlog in Oekraïne. RWE kan bezwaar aantekenen tegen het besluit, mocht het bedrijf vinden dat de compensatie onvoldoende is. Een besluit over compensatie voor Uniper en Onyx is niet genomen.

Eerder klaagden RWE en Uniper de staat aan vanwege de gedwongen sluiting van kolencentrales vanaf 2030, ook een maatregel die de overheid nam in reactie op het Urgenda-vonnis. Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag al dat daar geen financiële compensatie tegenover hoeft te staan.

Lees verder…….