Duitsland wil regels voor duurzaam jaarverslag afzwakken voor mkb

Rapportage milieu-impact Bedrijven moeten komende jaren informatie verschaffen over bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot. Duitsland hoopt dat kleinere bedrijven uitgezonderd worden.

Een industrieterrein bij nacht in de Duitse deelstaat Beieren.
Een industrieterrein bij nacht in de Duitse deelstaat Beieren. Foto ANP

Welke bedrijven in de Europese Unie moeten er komende jaren openbaar gaan rapporteren over hun uitstoot en andere milieu-impact, en welke bedrijven hoeven dat niet? Alhoewel de eerste bedrijven al in 2024 aan de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten gaan voldoen, probeert Duitsland nog een uitzondering op de regels door te drukken voor kleinere bedrijven.

De Financial Times bericht deze maandag over een voorstel van de Duitse regering om de grens voor de duurzaamheidsrapportages te verhogen, waardoor duizenden bedrijven er toch niet aan hoeven te voldoen. De Duitsers willen dit doen door alleen bedrijven met meer dan vijfhonderd man personeel onder de CSRD te laten vallen. Onder de huidige, begin dit jaar door alle Europese instanties aangenomen regels bedraagt die grens 250 personeelsleden, naast de grens van meer dan 40 miljoen euro aan omzet per jaar en meer dan 20 miljoen op de balans. De verschuiving in aantal personeelsleden zou volgens een Europese denktank 7.500 tot 8.000 bedrijven kunnen ontslaan van de rapportageverplichting, schrijft de Britse zakenkrant.

Onder de CSRD-regels moeten bedrijven in de Europese Unie in hun jaarverslag informatie geven over hun bedrijfsvoering op het gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur. Hierdoor moet het bijvoorbeeld inzichtelijk worden hoeveel bedrijven aan CO2 uitstoten, hoeveel water zij verbruiken en hoe zij werken aan de gelijkheid tussen man en vrouw. Het idee is dat aandeelhouders, werknemers, leveranciers, financiers en overheden hierdoor veel duidelijker weten hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid – en op basis daarvan druk kunnen uitoefenen om het beter te doen.

Lees over de invloed van deze regels op de toekomst van Tata Steel: Hoe ze bij Tata Steel sleutelen aan het megaproject dat in één keer goed moet gaan

Grote bedrijven die nu al verplicht zijn om uitgebreid openbaar financiële verantwoording af te leggen moeten vanaf 1 januari 2024 CSRD-verslagen maken. Grote bedrijven die daar niet onder vallen, hebben deze verplichting vanaf 2025, beursgenoteerde mkb-bedrijven vanaf 2026. De door de Duitsers voorgestelde wijziging zou vooral voor deze laatste groep van invloed zijn. Over een lichte versie van de CSRD-regels voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven wordt überhaupt nog steeds gediscussieerd.

Het Duitse voorstel om minder mkb-bedrijven onder de regels te laten vallen, komt volgens de FT voort uit de angst dat de extra administratielast en daarmee gepaard gaande kosten Europese mkb-bedrijven minder concurrerend kunnen maken ten opzichte van collega-bedrijven uit bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten. Deze concurrentiekracht zou al onder druk staan in de EU door de hoge inflatie, personeelstekorten en toenemende protectionistische maatregelen in veel landen.

De Europese Commissie heeft deze week al laten doorschemeren dat ze kijkt naar de grens qua grootte van de bedrijven voor meer financiële EU-regels. Critici stellen in de FT dat het nu nog aanpassen van de CSRD-regels de werking ervan onderuit zou halen.

Lees verder…….