Deuren Westminster Hall gesloten, vanmiddag staatsbegrafenis Elizabeth II

Willem-Alexander en Máxima gaan ook naar Windsor Castle

Na de dienst in Westminster Abbey verplaatsen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich naar Windsor Castle, waar ze ook de laatste begrafenisceremonie zullen bijwonen. In St George’s Chapel zijn zo’n achthonderd mensen uitgenodigd, bij de dienst in Westminster Abbey waren ongeveer tweeduizend aanwezigen. Op beelden uit de kerk was te zien dat het Nederlandse koninklijk echtpaar samen met prinses Beatrix vooraan zat.

Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Westminster Abbey. Foto Frank Augstein/AP

Rufus de buizerd vloog tot uur voor uitvaartceremonie door Westminster Abbey

Tot ongeveer een uur voor het begin van de uitvaartceremonie van koningin Elizabeth II vloog er een buizerd door Westminster Abbey. Rufus the Hawk, zoals de woestijnbuizerd heet, had de taak om andere vogels, zoals duiven, buiten de kerk te houden. Dat zegt valkenier Wayne Davis tegen Britse media. Op die manier werd voorkomen dat andere vogels de uitvaartdienst zouden verstoren.

Rufus is al 15 jaar oud en begon zijn werk als vogelverschrikker op Wimbledon in 2007. Sindsdien werkt Rufus ook voor het cricketstadion Lord’s Cricket Ground en Westminster Abbey. Volgens Davis, die al sinds 1998 in dienst is bij Westminster Abbey, was het inzetten van Rufus zo vlak voor de dienst vooral uit voorzorg. „Meestal heeft Rufus bellen aan, maar die zijn te luidruchtig dus moest ik ze vandaag afdoen.”

Rufus the Hawk. Foto ANP

Kist met koningin Elizabeth verlaat de kerk

Na een trompetsignaal en het Britse volkslied wordt de kist met het lichaam van Queen Elizabeth onder begeleiding van orgelmuziek weer naar buiten gedragen. Van Westminster Abbey gaat de kist op de affuit naar Wellington Arch, op de hoek van Hyde Park in Londen.

Vervolgens gaat de kist per lijkwagen naar de Shaw Farm Gate, het begin van de oprijlaan naar Windsor Castle, voor het begin van de Long Walk van drie mijl naar het kasteel waar de koningin wordt begraven.

Twee minuten stilte na zegening

De Deken van Westminster, David Hoyle, spreekt een zegening uit: „God geve gratie aan de levenden, rust aan de overledenen, aan de kerk, de koning en de Gemenebest, alle mensen, vrede, en aan ons zondaars het eeuwige leven.”

Na deze zegening blazen trompettisten het signaal de ‘Last Post’, gevolgd door twee minuten stilte.

Aartsbisschop van Canterbury leest ‘Commendation’

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, leest nu de ‘Commendation’ op. Dat is een gebed waarbij de overledene volgens de traditie van de Anglicaanse Kerk wordt toevertrouwd aan God. „Ga voort, o christelijke ziel, van deze wereld”, zegt Welby.

Prins Harry en prins Andrew in burger bij uitvaart

Prins Harry en prins Andrew zijn allebei in burgerkleding tijdens de uitvaart van koningin Elizabeth. De prinsen voeren geen taken meer uit in de naam van de Britse koninklijke familie, dus mogen ze geen militair uniform dragen. Koning Charles, prinses Anne, prins William en prins Edward zijn wel in militair uniform gekleed. Harry en Andrew droegen vorige week, tijdens de wake in Westminster Hall, wel een militair uniform. Dat was eenmalig toegestaan als een laatste teken van respect aan de overleden koningin.

Prins Harry legde in 2020 bewust zijn officiële taken neer, waarna hij met zijn vrouw Meghan naar de Verenigde Staten verhuisde. Prins Andrew moest in 2020 zijn taken verplicht neerleggen en in januari 2022 moest hij zijn militaire erelidmaatschappen teruggeven aan de koningin, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de beruchte ontuchtzaak rondom Jeffrey Epstein.

Hoge geestelijken lezen gebeden voor

Mark Birch, een van de dominees van Westminster Abbey, leidt de gebeden. Als eerste leest Iain Greenshields, hoofd van de algemene vergadering van de Schotse kerk, een gebed voor. „Laten wij dank getuigen voor Koningin Elizabeths lange leven en heerschappij”, begint hij. Hierna volgen nog zes gebeden van hoge geestelijken.

Preek van aartsbisschop van Canterbury

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, geeft de eerste preek van de ceremonie. „Het patroon voor vele leiders is verheven worden in leven en vergeten worden na de dood. Elizabeth zei op haar 21ste verjaardag dat ze haar hele leven het land en de Gemenebest zou dienen. Zelden is een belofte zo goed gehouden. Weinig leiders ontvingen zo’n overvloed aan liefde.”

De aartsbisschop van Canterbury is het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk en de belangrijkste religieuze hoogwaardigheidsbekleder in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier draagt een bijbeltekst voor

Liz Truss, premier van het Verenigd Koninkrijk, leest nu voor uit bijbelboek Johannes, hoofdstuk 14. Een Nederlandse vertaling van de eerste verzen leest als volgt: „Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken?”

Eerder zongen de twee koren Psalm 42, op muziek die volgens de BBC speciaal voor de begrafenis is geschreven. Na de voordracht van Truss zingt de hele kerk ‘The Lord’s my shepherd’, een lied dat ook op de bruiloft van Queen Elizabeth in 1947 werd gezongen.

Eerste les voorgelezen door barones Scotland

De eerste les van de uitvaart wordt gelezen door barones Patricia Scotland, secretaris-generaal van de Gemenebest. Scotland leest voor uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs, over de opstanding van Christus en de belofte van eeuwig leven aan christenen. Daarin staat dat de dood de laatste vijand zal zijn die door Christus wordt verslagen. „De dood is verzwolgen in de overwinning. O dood, waar is uw angel? O graf, waar is uw overwinning?”

Deken van Westminster leidt uitvaart

De deken van Westminster, David Hoyle, leidt de uitvaart. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, zal de preek en de lofrede houden. Dat is het moment waarop de koningin aan God wordt toevertrouwd. Hierna zullen gebeden komen van onder anderen de aartsbisschop van York en de kardinaal-aartsbisschop van Westminster. De Deken van Westminster zal vervolgens de zegen uitspreken.

In beeld: uitvaart koningin Elizabeth

De dienst in Westminster Abbey is begonnen

De uitvaartceremonie van koningin Elizabeth is stipt om 12.00 Nederlandse tijd begonnen. De komende vijf kwartier volgen gebeden en worden bijbelteksten opgelezen. De koren van Westminster Abbey en van the Chapel Royal zingen liederen. Ook de Britse premier Liz Truss zal een tekst voordragen.

Kist Elizabeth aangekomen in Westminster Abbey

De kist van koningin Elizabeth II is aangekomen in Westminster Abbey, waar het eerste deel van de staatsbegrafenis plaatsvindt. De uitvaartceremonie begint om 12.00 uur Nederlandse tijd. Tegen het einde van de dienst wordt het trompetsignaal ‘Last Post’ gespeeld, waarna het hele Verenigd Koninkrijk twee minuten stilte zal houden. Vervolgens wordt de dienst afgesloten met het volkslied en speelt een doedelzakspeler een door Elizabeth uitgekozen treurlied.

Kist Elizabeth onderweg naar Westminster Abbey

De kist van koningin Elizabeth II wordt van Westminster Hall, waar ze vijf dagen lag opgebaard, verplaatst naar Westminster Abbey. Ze wordt gedragen op een affuit, een onderstel van een kanon. De affuit wordt getrokken door 142 matrozen. Koning Charles III zal de kist samen met zijn twee zoons, prins William en prins Harry, volgen. De reis duurt ongeveer acht minuten.

De kist is gedrapeerd met de koninklijke standaard, met daar bovenop de keizerlijke staatskroon en een koninklijke specter.

De kist van koningin Elizabeth wordt Westminster Abbey ingedragen. Foto John Sibley/Reuters

Koning Charles onderweg naar Westminster Abbey

Koning Charles is met een korte stoet auto’s onder politiebegeleiding onderweg naar Westminster Abbey. Langs de route wordt hij toegejuicht door toeschouwers. De prinsen William en Harry rijden volgens de BBC ook mee.

Britse oud-premiers wonen de dienst bij

Alle nog levende Britse oud-premiers zijn inmiddels aangekomen, schrijft de BBC. John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May en Boris Johnson hebben met hun echtgenoten in de kerk plaatsgenomen. De huidige premier, Liz Truss, is er ook.

Oud-premier van het VK Boris Johnson en zijn vrouw Carrie Johnson zijn aangekomen in Westminster Abbey. Foto John Sibley/Reuters

Macron en Biden komen aan in Westminster Abbey

De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Joe Biden zijn aangekomen in Westminster Abbey voor de uitvaartceremonie. Ongeveer 500 hoogwaardigheidsbekleders kregen een uitnodiging, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De meesten van hen arriveren per shuttlebus. Onder meer Rusland, Myanmar en Afghanistan kregen geen uitnodiging. Van andere landen, waaronder Noord-Korea, zijn alleen vertegenwoordigers op ambassadeursniveau welkom.

Joe Biden en zijn vrouw Jill arriveren in Westminster Abbey. Foto Gareth Cattermole/AFP

‘Technisch probleem met Big Ben opgelost’

Op zondagavond bleef de Big Ben onverwachts stil. Er was een „klein technisch mankement” in de klokkentoren bij het parlementsgebouw dat nu is opgelost, zei een woordvoerder van het Britse parlement tegen de BBC. Zodra de kist met het lichaam van koningin Elizabeth maandagmiddag Westminster Abbey verlaat, moet de klok elke minuut luiden. Het parlement is er zeker van dat de Big Ben tijdens de optocht werkt naar behoren.

Treinen tussen Londen en Windsor ernstig verstoord

De treinen van Londen naar Windsor, waar koningin Elizabeth later vandaag wordt begraven, zijn ernstig verstoord door technische problemen. Hierdoor staat het openbaar vervoer flink onder druk, terwijl tienduizenden Britten door de hoofdstad proberen te reizen om de begrafenis bij te wonen. Dat meldt persbureau Reuters maandag.

De Great Western Railway (GWR) zei dat het treinverkeer op alle lijnen tussen het Paddington station en het belangrijke verbindingspunt Reading stilligt. Passagiers worden geadviseerd om een alternatieve route te nemen naar Windsor, het stadje waar Windsor Castle staat en waar de kist van Elizabeth later vandaag naartoe wordt gebracht. Na de uitvaartdienst wordt de vorstin daar samen met haar overleden echtgenoot prins Philip tijdens een privé-ceremonie begraven.

Klokken luiden voor Elizabeth

De klokken van Westminster Abbey zijn zojuist begonnen met luiden. De klokken zullen in aanloop naar de begrafenis elke minuut luiden, 96 minuten lang. Elke minuut staat voor een levensjaar van koningin Elizabeth II, die op 96-jarige leeftijd overleed. De uitvaartdienst van de koningin begint om 12.00 uur in Westminster Abbey, de historische kerk waar de toenmalige prinses Elizabeth in 1947 trouwde met prins Philip en waar ze in 1953 werd gekroond tot koningin.

Geen plek meer langs processieroute in Londen

Er is geen plek meer langs de processieroute in Londen. Mensen die nu nog richting de stad komen voor de begrafenis van Elizabeth II kunnen geen plek meer krijgen. Dat meldt persbureau Reuters. Naar schatting zijn tienduizenden mensen afgekomen op de uitvaart van de koningin.

Duizenden mensen kwamen zondagavond al naar Londen. Zij hadden tenten en slaapzakken mee om zo alvast een goed plekje te bemachtigen langs de processieroute. Het stadhuis zei op Twitter dat nieuwkomers geen toegang meer zouden krijgen.

Publiek wacht op de begrafenisstoet van koningin Elizabeth. Foto Vince Mignott/ EPA

Grootste politiemacht ooit in Londen op de been

Voor de veiligheid rondom de begrafenis van koningin Elizabeth II zijn in Londen meer politieagenten ingezet dan ooit tevoren. Een plaatsvervangend adjunct-commissaris van de Londense politie zei tegen een BBC-verslaggever dat de veiligheidsoperatie groter is dan bij de Olympische Spelen van 2012.

Honderden staatshoofden, regeringsleiders en vorsten reizen maandag zonder hun gebruikelijke beveiliging naar Westminster Abbey in Londen. Ze werden door de Britse regering verzocht in reguliere passagiersvliegtuigen te vliegen in plaats van in hun eigen privévliegtuigen. Vervolgens werden de gasten vanaf een onbekende locatie door bussen van de regering naar de kerk gebracht. Alleen de Amerikaanse president Joe Biden mocht reizen in The Beast, de zwaar gepantserde Cadillac ontworpen om de president te beschermen.

In het centrum van Londen zijn politiespotters en sluipschutters boven op gebouwen gestationeerd, terwijl de Met, de grootste politie-eenheid in het Verenigd Koninkrijk, met drie helikopters over de stad vliegt. Meer dan 10.000 politieagenten en veiligheidsmedewerkers zijn voor de begrafenis ingezet, inclusief hulp van de Noord-Ierse politiedienst.

Duizenden toeschouwers wachten op rouwstoet

Eerste gasten in Westminster Abbey

De deuren van Westminster Abbey zijn om 09.00 uur (Nederlandse tijd) geopend en de eerste gasten hebben inmiddels plaatsgenomen voor de begrafenis van koningin Elizabeth II. Tijdens de opening marcheerden de Britse koninklijke wacht door de poorten van de abdij. Voor de ingang van Westminster Abbey zal de affuit, met daarop de kist van Elizabeth, vlak voor de dienst tot stilstand komen. De uitvaartdienst van de koningin begint om 12.00 uur in de historische kerk waar Elizabeth in 1953 werd gekroond tot koningin. Naar verwachting zullen tweeduizend gasten aanwezig zijn bij de staatsbegrafenis, een van de grootste bijeenkomsten van staatshoofden en vorsten die het Verenigd Koninkrijk in decennia heeft ontvangen.

Zo ziet de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II eruit

  • 09.00 uur De deuren van Westminster Abbey worden geopend voor de tweeduizend gasten die voor de begrafenis zijn uitgenodigd. Zo’n vijfhonderd hoogwaardigheidsbekleders uit ongeveer tweehonderd verschillende landen en gebieden zijn aanwezig bij de uitvaart van de Britse monarch.
  • 11.44 uur De kist van koningin Elizabeth II wordt van Westminster Hall, waar ze vijf dagen lag opgebaard, verplaatst naar Westminster Abbey. Ze wordt gedragen op de State Gun Carriage van de Royal Navy, een onderstel van een kanon, getrokken door 142 matrozen. De koets was voor het laatst te zien in 1979 voor de begrafenis van de oom van prins Philip, Lord Mountbatten, en werd in 1952 gebruikt voor de vader van de koningin, George VI. Koning Charles III en zijn zonen, prins William en prins Harry, zullen de optocht volgen.
  • 12.00 uur De uitvaartdienst van de koningin begint in Westminster Abbey, de historische kerk waar de toenmalige prinses Elizabeth in 1947 trouwde met prins Philip en waar ze in 1953 werd gekroond tot koningin.
  • 12.55 uur Tegen het einde van de begrafenisdienst wordt de ‘Last Post’ gespeeld, waarna in het hele Verenigd Koninkrijk twee minuten stilte wordt gehouden. De dienst wordt vervolgens beëindigd door het volkslied en een door Elizabeth uitgekozen treurlied, gespeeld door de doedelzakspeler van de koningin.
  • 13.00 uur De kist wordt op een affuit geladen, die door 142 matrozen van de marine zo’n 2 kilometer wordt voortgetrokken tot Wellington Arch, de triomfboog op de hoek bij Hyde Park. Tijdens de wandeling zijn kanonschoten uit Hyde Park en klokgelui van de Big Ben te horen.
  • 14.00 uur Koningin Elizabeth II komt aan bij Wellington Arch en wordt overgeladen in een lijkwagen.
  • 15.00 uur Een uur na aankomst bij Wellington Arch wordt de reis per auto vervolgd, met als laatste bestemming Windsor Castle. De rouwstoet reist via de Long Walk, een historische weg van 5 kilometer, richting Windsor Castle.
  • 16.00 uur De kist arriveert bij Windsor Castle en wordt naar St George’s Chapel overgebracht.
  • 17.00 uur In de St George’s Chapel vindt de tweede begrafenisdienst plaats. Ditmaal wordt de dienst bijgewoond door ongeveer 800 gasten, voor familie en personeel dat met Elizabeth heeft gewerkt.
  • 20.30 uur Elizabeth wordt tijdens een besloten familiedienst bijgezet in de King George VI Memorial Chapel, onderdeel van de St George’s Chapel. Ze wordt geplaatst bij haar overleden echtgenoot prins Philip.


Lees ook: Elizabeth op dezelfde affuit als Victoria

Deuren Westminster Hall gesloten, voorbereiding staatsbegrafenis van start

De deuren van Westminster Hall, waar de op 8 september overleden koningin Elizabeth II vijf dagen lag opgebaard, zijn maandagochtend om 06.30 uur (lokale tijd) gesloten. Duizenden mensen stonden zondagavond nog in de rij om langs de kist van de vorstin te lopen en afscheid te nemen.

Na tien dagen nationale rouw begint maandag de laatste reis van koningin Elizabeth II. Haar kist wordt eerst naar Westminster Abbey gebracht voor een religieuze dienst, en vervolgens naar Windsor Castle voor een intiemere begrafenisdienst en ten slotte een begrafenis in gesloten kring in de King George VI Memorial Chapel. Volgens Buckingham Palace heeft de koningin, voorafgaand aan haar dood, persoonlijke toevoegingen gedaan aan de begrafenisplannen. Wat voor toevoegingen dat zijn, is nog niet duidelijk.

De uitvaart begint om 11.00 uur lokale tijd en zal worden bijgewoond door tweeduizend mensen, onder wie bijna vijfhonderd hoogwaardigheidsbekleders uit ongeveer tweehonderd verschillende landen en gebieden. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn aanwezig.

Duizenden mensen stonden zondagavond nog in de rij om afscheid te nemen van de vorstin. Foto Neill Hall/ANP

Koning Charles III ‘diep geraakt’ door alle steun, wachtrij voor afscheid koningin gesloten

Mensen kunnen niet meer aansluiten in de kilometerslange rij voor Westminster Hall in Londen om afscheid te nemen van koningin Elizabeth II. Het Britse ministerie van Media, Cultuur en Sport kondigde zondagavond laat op Twitter aan dat nieuwkomers niet meer op tijd langs de kist zouden kunnen lopen en de wachtrij daarom te sluiten. De laatste bezoeker kan uiterlijk maandagochtend om 06.30 uur lokale tijd nog een kijkje nemen bij de kist en de laatste eer bewijzen aan de op 8 september overleden koningin.

Haar zoon en opvolger koning Charles III zegt „diep geraakt” te zijn door alle mensen die afscheid hebben genomen en door alle steunbetuigingen en condoleances die hij heeft ontvangen van over de hele wereld. „Het heeft ons buitengewoon ontroerd dat iedereen in Londen, Edinburgh, Hillsborough en Cardiff de moeite nam om langs te komen en steun te betuigen aan de levenslange dienst van mijn dierbare moeder, de overleden koningin”, liet hij mede namens zijn vrouw Camilla weten in een door Buckingham Palace verspreide verklaring.

De uitvaart van Elizabeth II begint maandag om 11.00 uur lokale tijd en zal worden bijgewoond door bijna vijfhonderd hoogwaardigheidsbekleders uit ongeveer tweehonderd verschillende landen en gebieden, onder wie de Nederlandse koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, de Amerikaanse president Joe Biden en de premiers van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.


Lees hier meer over de begrafenis: Elizabeth op dezelfde affuit als Victoria

Mensen in de rij om afscheid te nemen van koningin Elizabeth II. Foto EPA/Neil Hall

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC maandag 19 september verslag van de uitvaart van koningin Elizabeth II. Na zeventig jaar op de Britse troon is ze op 8 september op 96-jarige leeftijd overleden. Sinds die tijd zijn er verschillende plichtplegingen gaande in het Verenigd Koninkrijk en is het land in een periode van nationale rouw.

Het lichaam van Elizabeth II verbleef eerst een tijd in Schotland, waar ze overleed. Vorige week werd ze naar Westminster Hall in Londen vervoerd, waar het publiek van woensdag tot maandagochtend afscheid van haar kon nemen. Honderdduizenden mensen kwamen daarop af en meermaals werd de rij, die vaak kilometers lang strekte, gesloten.

Deze maandag 19 september om 06.30 lokale tijd (07.30 uur in Nederland) wordt de kist met de koningin naar Westminster Abbey gebracht voor de uitvaart die om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd) zal plaatsvinden. De koningin wordt daarna bijgezet in St. George’s Chapel bij Windsor Castle, samen met haar man, prins Philip.

Lees verder…….