‘De Russen namen de Moldaviërs hun identiteit af’

De Moldavische schrijfster Tatiana Tîbuleac

Foto Merlijn Doomernik

Interview

Tatiana Tîbuleac De tweede roman van deze Moldavische schrijfster speelt zich af in de nadagen van de Sovjet-Unie en de woelige tijd die daarop volgde. „Pas als je in het Westen kwam, zag je hoe je ook kon leven.”

Het recente nieuws dat Rusland een staatsgreep in haar geboorteland Moldavië wil plegen, brengt Tatiana Tîbuleac (Chisinau, 1978) niet van haar stuk. „Het is niet de eerste keer dat ze dat proberen”, zegt ze, op bezoek bij haar uitgever in Amsterdam voor de vertaling van haar tweede roman, De glazen tuin. „De Russen zijn in 1992 tenslotte ook de oorlog in Transnistrië begonnen (dat zich toen met geweld van Moldavië afscheidde, red.). Ze zijn er sindsdien niet meer weggegaan en maken er de dienst uit. Het is net als in de Donbas. Daar wordt het separatisme ook door Moskou gedicteerd.

Lees ook Het leven in het pro-Russische Transnistrië in Moldavië: ‘Al mijn vrienden zijn vertrokken’

„Voor Moldavië voelt dat als een grote wond, die steeds weer wordt opengereten. Door de oorlog in Oekraïne is Transnistrië voor de Russen opnieuw belangrijk geworden, omdat ze vanuit dat gebied Oekraïne kunnen aanvallen.”

In 1992 maakte Tîbuleac het uiteenvallen van de Sovjet-Unie mee. Het kleine Moldavië, dat in een zuidwestelijke uithoek van het communistische imperium lag, belandde toen in een chaos, die de inwoners zwaar trof.

Over de nadagen van de Sovjet-Unie en de woelige tijd die daarop volgde, gaat De glazen tuin. Het is het verhaal van het meisje Lastotsjka, dat op haar zevende is geadopteerd door een oudere Russische vrouw. Van het weeshuis op het platteland belandt ze in de hoofdstad Chisinau. Ze leert er Russisch van haar adoptiemoeder. Samen verzamelen ze lege flessen, die ze schoonborstelen en inruilen voor statiegeld.

Lees verder…….