Column | Welvaart gaat kennelijk boven mensenlevens

Internationale militaire operaties moeten kennelijk namen hebben en die zeggen vaak álles over de drijvende kracht erachter en de verwachtingen ervan. Decisive Storm, beslissende storm, doopten de Saoediërs in maart 2015 hun oorlogsoverval op de Jemenitische Houthi-rebellen – in een kwestie van weken, zei de Saoedische kroonprins erbij, zouden de Houthi’s weer uit de macht zijn verdreven die zij hadden geüsurpeerd. Toen de storm niks besliste werd de oorlog een maand later hernoemd tot Restoring Hope. Voor herstel van hoop kan je straffeloos veel tijd uittrekken.

Terwijl de Amerikaanse president Biden blijft weigeren op te roepen tot een staakt-het-vuren in Israëls bloedige afrekening met Hamas in de Gazastrook (nu bijna 22.000 doden), lanceerde Washington vorige maand wél de internationale maritieme operatie Prosperity Guardian toen diezelfde Houthi’s de vrije scheepvaart in de Rode Zee onder vuur namen. De naam maakt duidelijk dat welvaart voor de deelnemers, waaronder Nederland, van groter belang is dan mensenlevens.

De Houthi’s, die min of meer in het kamp zitten van Iran en zijn vrienden, waaronder Hamas, zijn uitgesproken anti-Israëlisch om niet te zeggen antisemitisch: „Dood aan Amerika, dood aan Israël, vervloekt zijn de Joden, de overwinning aan de islam”, luidt hun leus. Uit solidariteit met de Palestijnen zijn ze met raketten en drones en kleine bootjes in de aanval gegaan op schepen in de nauwe Straat van Bab al-Mandab en de Rode Zee, de cruciale vaarroute van China via het Suezkanaal naar Europa (jaarlijks zo’n 17.000 schepen en 10 procent van de wereldhandel). „Zelfs als Amerika de hele wereld mobiliseert, zullen onze militaire operaties niet stoppen tot de genocidemisdrijven in Gaza stoppen en voedsel, medicijnen en brandstof zijn belegerde bevolking bereiken, welke offers het ons ook kost”, aldus de Houthi’s.

Een Amerikaans oorlogsschip heeft enkele Houthi-bootjes uit het water geschoten, maar senator Lindsey Graham is niet de enige die een stuk verder wil gaan. Op Fox News zei Graham: „Zonder Iran geen Houthi’s […] Ik zeg nu al zes maanden: pak Iran. Ze hebben olievelden open en bloot liggen, ze hebben het hoofdkwartier van de Revolutionaire Garde dat je uit de ruimte kan zien. Bombardeer ze van de kaart af.”

Biden wil zeker geen oorlog met Iran riskeren, veel te link in een verkiezingsjaar. Maar ik zag een bericht in de (Londense) Times dat op gezag van regeringsbronnen stelt dat het Verenigd Koninkrijk samen met de Verenigde Staten en mogelijk een ander Europees land een salvo raketten wil afschieten op de zee voor Jemen of op Jemen zelf. Raketten afschieten op Jemen! Waar de bevolking door jaren van Saoedische raketten in de (sinds Gaza op één na) ernstigste humanitaire crisis ter wereld is beland! Ik hoop niet dat dat andere Europese land Nederland is.

En dan na dat eerste salvo het volgende salvo en zo verder. Begrijp me niet verkeerd, ik sympathiseer niet met de Houthi’s, maar raketten maken burgerslachtoffers en beschadigen civiele infrastructuur, kijk maar naar Gaza zou ik zeggen. Hoewel er in Jemen niet veel onbeschadigde infrastructuur meer over is.

Uitgerekend Saoedi-Arabië en de Emiraten willen dat de VS c.s. zich inhouden tegen de Houthi’s. De Saoediërs zijn namelijk ver gevorderd in onderhandelingen met de Houthi’s om een einde te maken aan die oorlog. De Saoedische kroonprins is erop gebrand zijn ambitieuze programma van economische diversificering ongehinderd uit te voeren. Hij en zijn Emiraatse collega weten dat de Houthi’s ter vergelding hun landen weer onder vuur zullen nemen.

Het is hoe dan ook niet waarschijnlijk dat de Houthi’s na de Saoediërs te hebben verslagen zullen zwichten voor nieuwe belagers. Misschien is een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog een idee om de wereldwelvaart te redden?

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.