CNV en FNV bereiken akkoord met KLM over cao grondpersoneel

CAO-onderhandelingen Volgens berekeningen van de FNV krijgen alle KLM-ers uiteindelijk gemiddeld 13,7 procent loonsverhoging als een nieuw cao-akkoord doorgaat. Leden moeten nog instemmen met dat akkoord.
Vakbonden en KLM hebben afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat grondpersoneel veiliger en gezonder kan werken.
Vakbonden en KLM hebben afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat grondpersoneel veiliger en gezonder kan werken. Foto Olivier Middendorp

Vakbonden CNV en FNV hebben vrijdag een cao-akkoord met KLM bereikt voor het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt persbureau ANP. KLM bevestigt aan NRC tot een „eindresultaat” te zijn gekomen. De vakbondsleden moeten nog met het cao-akkoord instemmen.

Als de leden instemmen met het cao-akkoord, krijgt het grondpersoneel per september 135 euro bruto per maand bij. Vanaf oktober stijgt het loon met 6 procent. Begin volgend jaar krijgen KLM-ers een eenmalige bonus van vijfhonderd euro bruto. In de zomer volgt nog een loonsverhoging van 3 procent. Als de inflatie hoger ligt dan dat percentage, zal die loonstijging verder omhoog gaan tot maximaal vijf procent.

Volgens berekeningen van FNV komt het uiteindelijk neer op gemiddeld 13,7 procent loonsverhoging over twee jaar. Bij de laagste gaat het om een loonstijging van 15,8 procent. „Met deze verhoging hebben alle werknemers een leefbaar minimumloon van 16 euro per uur”, zegt FNV bestuurder David van de Geer in een verklaring.

Lees ook: ‘Je ziet ons niet, dus maakt het niet uit hoe we hier moeten werken’: wat er gebeurt in de bagagekelder van Schiphol

Vast contract

Naast de loonsverhoging hebben de vakbonden en KLM ook afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat grondpersoneel veiliger en gezonder kan werken. De luchtvaartmaatschappij heeft circa 15.000 grondmedewerkers. Zij verslepen bijvoorbeeld vliegtuigen of laden bagage in en uit. KLM kreeg eerder kritiek van de arbeidsinspectie op de omstandigheden waarin grondpersoneel werkte. Het personeel zou te veel gewicht tillen en te lange dagen maken. Volgens de nieuwe afspraken krijgen ook ruim vijfhonderd mensen die nu tijdelijk in dienst zijn een vast contract.

De nieuwe afspraken volgen op een ultimatum dat KLM-personeel vorige week stelde. Van de Geer is blij met het resultaat: „Er is keihard onderhandeld, en dit resultaat ligt er alleen maar omdat zoveel collega’s bereid zijn om te staken”. KLM noemt het onderhandelingsresultaat in een verklaring een „wezenlijke vooruitgang voor alle grondcollega’s”.

Lees verder…….