Charles III wordt vandaag officieel gekroond

Koning Charles en koningin Camilla verlaten Westminster Abbey

Op het einde van de kroningsceremonie zingen de aanwezigen in de kerk Make a Joyful Noise, een stuk dat speciaal voor de kroningsceremonie door Andrew Lloyd-Webber is gecomponeerd. Als afsluiting klinkt de fanfaremuziek van Richard Strauss, waarna koning Charles en koningin Camilla Westminster Abbey verlaten.

De koning en koningin verlaten de kerk in de 261 jaar oude Gold State Coach. Deze gouden koets wordt sinds het bestuur van Willem IV in 1831 ingezet bij kroningen. De monarchen rijden dezelfde route terug naar Buckingham Palace als vanochtend.

Daar zal de balkonscène plaatsvinden: de nieuwe koning en koningin zwaaien samen met familieleden van het balkon naar het volk. Charles heeft overigens eerder aangegeven dat bij dit onderdeel alleen familieleden die „een actieve rol vervullen” welkom zullen zijn – prins Andrew en prins Harry zijn hier dus waarschijnlijk niet te zien.

Charles III is nu officieel koning van het Verenigd Koninkrijk

Ook koningin Camilla krijgt kroon opgezet

Ook koningin Camilla is gekroond. Ze kreeg de kroon opgezet die koningin Maria droeg in 1911. Voorheen bevatte deze kroon de omstreden diamant Koh-i-Noor, waarvan onder meer India en Pakistan zeggen de rechtmatige eigenaar te zijn.

Camilla houdt de scepter vast die behoorde tot de andere koningin Maria van Modena, echtgenote van de vorst Jacobus II die regeerde tussen 1685 en 1688. De koningin is net ook gezalfd, maar in tegenstelling tot haar echtgenoot was haar zalving wel te zien.

Lees ook dit profiel: Camilla: van ‘meest gehate vrouw in het VK’ tot koningin

Camilla krijgt de kroon opgezet die koningin Maria droeg in 1911. Foto Richard Pohle/AFP

Britse onderdanen wereldwijd gevraagd trouw te zweren aan de koning

Tijdens de eerbetuiging vindt een nieuw element in de ceremonie plaats: de aartsbisschop vraagt onderdanen wereldwijd trouw te zweren aan de koning – ook als ze niet in de kerk aanwezig zijn. Dat kunnen mensen door de volgende tekst uit te spreken: „Ik zweer waarlijk trouw te betonen aan Uwe Majesteit en aan uw opvolgers. Zo waarlijk helpe mij God almachtig”. Daarna reageert de aartsbisschop van Canterbury met ‘Long Live the King‘, waarna het volk moet antwoorden met ‘Long Live King Charles, may he live forever‘.

Koning Charles III officieel gekroond

De kroon van Sint-Edward is door de aartsbisschop van Canterbury op het hoofd geplaatst van koning Charles III. Deze kroon is in 1661 gemaakt voor de kroning van koning Charles II. Het is de enige keer in zijn leven dat koning Charles de kroon draagt, hierna wordt de kroon weer opgeborgen.

Voordat hij de kroon kreeg, werd Charles gekleed in een gouden mantel en kreeg hij de rijksappel en het zwaard van spirituele gerechtigheid aangereikt.

Na de ceremonie zet Charles een lichtere kroon op: de Keizerlijkse Staatskroon, de kroon die Victoria en haar zoon Edward VIII droegen tijdens hun kroning.

De aartsbisschop plaatst de kroon op het hoofd van koning Charles III. Foto Jonathan Brady/AP

De ornaten van de kroningsceremonie

Tijdens de kroningsceremonie wordt gebruikgemaakt van regalia; symbolen van het koningschap zoals de kroon, orb en scepter. Elk voorwerp staat symbool voor verschillende aspecten en verantwoordelijkheden van de Britse koning. Charles krijgt de kroon van Sint-Edward, de rijksappel en het vierhonderd jaar oude zwaard van spirituele gerechtigheid.

Koningin Camilla krijgt de kroon die koningin Maria droeg in 1911 tijdens de kroning van haar echtgenoot George V, overgrootvader van Charles. Het is de eerste keer dat partner van de gekroonde geen nieuwe kroon heeft laten maken. Volgens Buckingham Palace is deze beslissing gemaakt met het oog op duurzaamheid en kostenbesparing.

De ceremonie in Westminster Abbey. Foto Aaron Chown/AFP

Zalving van start

Het derde element van de kroningsceremonie, de zalving, begint. Dat wordt beschouwd als het meest heilige onderdeel van de ceremonie. Koning Charles III wordt gezalfd met een olijfolie afkomstig van de Olijfberg in Oost-Jeruzalem.

De olijven komen onder meer uit een gaard van de Maria Magdalenakerk, waar Charles’ grootmoeder Alice van Battenberg is begraven. De zalving gebeurt met een negenhonderd jaar oude lepel. Volgens Buckingham Palace ruikt de olie naar „sesam, roos, jasmijn, kaneel, neroli, benzoë en amber, en ook oranjebloesem”.

Terwijl de koning gedeeltelijk wordt ontkleed, worden drie schermen om hem heen geplaatst, zodat de zalving voor niemand zichtbaar is. De zalf wordt aangebracht op zijn handen, borst en hoofd.

Ook prins Harry aanwezig bij ceremonie in Westminster Abbey

Koningshuisfans Val en Les: ‘Dit is geschiedenis’

Het regent ononderbroken, maar dat deert de grootste koningshuisfans op Trafalgar Square niet. „Dit is geweldig!” zeggen Val en Les in koor. Het koppel uit Durham, in matchende polo’s en hoedjes met de Union Jack erop, is speciaal voor deze dag naar Londen gekomen.

Les is ex-militair. Natuurlijk houdt hij van het koningshuis, zegt hij. En dan ook echt van alle leden. „Ja, koningin Elizabeth was van een ander niveau, zij bracht de hele wereld bijeen, maar Charles mag ik ook. Een goede man, een goede koning.”

Om de dag door te komen hebben ze een gigantische flacon mee. Bacardi, zegt Les, en hij neemt nog een slok. Van de koets die zojuist voorbijreed hebben ze niets gezien, het is te druk. Maakt niet uit, bezweert Les. „Dit is geschiedenis.”

Val en Les zijn getuigen van geschiedenis. Foto Rik Rutten

Premier Rishi Sunak leest voor uit het Nieuwe Testament

De Britse premier Rishi Sunak heeft tijdens de ceremonie voorgelezen uit de Brief van Paulus aan de Kolossenzen uit het Nieuwe Testament. Sunak is een praktiserend hindoe. Het is voor het eerst dat boeddhistische, hindoeïstische, joodse, islamitische en sikh-religieuze leiders deelnemen aan de kroningsceremonie. Het staat symbool voor Charles’ gelofte om „de verdediger van alle geloven” te zijn tijdens zijn bestuur – in tegenstelling tot de „verdediger van het geloof”.

Rishi Sunak spreekt tijdens de ceremonie. Foto Phil Noble/Reuters

Koninklijk gebed voor het eerst hardop voorgelezen

Koning Charles III heeft gebeden voor het Hoge Altaar, waarin hij trouw belooft aan God. Het gebed is speciaal voor Charles geschreven. Bij voorgaande kroningen was het gebruikelijk dat de nieuwe vorst de King’s Prayer in gedachten las, maar voor het eerst is het gebed hardop voorgelezen door de koning. Nadat hij zijn gebed heeft voorgelezen gaat Charles weer terug naar de kroningsstoel.

Koning Charles legt eed af

De aartsbisschop van Canterbury erkent de vele religies die in het Verenigd Koninkrijk bestaan door te zeggen dat de Church of England „zal streven een omgeving te bevorderen waarin mensen van alle religies vrij kunnen leven”. Vervolgens legt Justin Welby de kroningseed af en vraagt hij koning Charles III te zweren dat hij de wet en de Kerk van Engeland tijdens zijn regering zal handhaven.

De koning legt zijn hand op de bijbel en zweert deze beloften „uit te voeren en na te komen”. Charles III legt ook een tweede eed af – de Accession Declaration Oath – waarin hij verklaart een „trouwe protestant” te zijn.

Charles III en Camilla tijdens de ceremonie. Foto Yui MokAFP

Muziekstuk voor het eerst in Welsh te horen

Na een inleidend gebed door de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby klinkt het Kyrie Eleison, het muziekstuk God heb genade, dat voor het eerst in de geschiedenis in het Welsh wordt gezongen. Hierna volgen de vijf ceremonie-elementen: de erkenning, eedaflegging, zalving, kroning en de troonbestijging en eerbetuiging.

Kroningsstoel in Westminster Abbey

De kroningsstoel in Westminster Abbey is een van de kostbaarste en beroemdste meubelstukken ter wereld. De stoel is al meer dan zevenhonderd jaar het middelpunt van kroningen, tijdens die gelegenheden wordt het voor het hoge altaar in het midden van de abdij geplaatst. De stoel is ruim twee meter hoog en wordt al sinds 1308 gebruikt bij kroningsceremonies.

In maart dit jaar werd de stoel gerestaureerd voor de kroning van koning Charles III, omdat de stoel na zevenhonderd jaar „extreem breekbaar” was, zeiden deskundigen van Westminster Abbey destijds tegen BBC.

Twaalf muziekstukken tijdens de kroningsceremonie

Koning Charles III heeft twaalf muziekstukken opgesteld voor zijn kroning; zes orkestwerken, vijf koren en een orgelstuk – allen van wereldberoemde Britse componisten. Zo zullen de ‘Coronation Anthem’ van Andrew Lloyd Webber en een ‘Coronation March’ van de Schotse filmcomponist Patrick Doyle – bekend van onder meer de film Harry Potter and the Goblet of Fire – te horen zijn. Ook zal voor het eerst een Welsh muziekstuk worden uitgevoerd tijdens een kroning: de ‘Coronation Kyrie’ van Paul Mealor.

Dit gaat er gebeuren tijdens de kroningsceremonie

Koning Charles en koningin Camilla zijn aangekomen in de Londense kerk Westminster Abbey voor de kroningsceremonie. De ceremonie bestaat uit meerdere onderdelen:

  • De erkenning: Charles staat naast de zevenhonderd jaar oude kroningsstoel en wordt door de aartsbisschop van Canterbury voorgesteld aan alle aanwezigen in de kerk. Hierna roept de congregatie „God Save the King!” waarna de trompetten beginnen te spelen.
  • De eed: koning Charles belooft plechtig de wet en de Kerk van Engeland te handhaven.
  • De zalving: de koning wordt gezalfd met een olijfolie afkomstig van de Olijfberg in Oost-Jeruzalem. De olijven komen onder meer uit een gaard van de Maria Magdalenakerk, waar Charles’ grootmoeder Alice van Battenberg is begraven. De zalving gebeurt met een negenhonderd jaar oude lepel.
  • De investituur: Charles krijgt meerdere voorwerpen aangeboden die verwijzen naar de rol van de koning in het geloof. Zo krijgt Charles de rijksappel, een bol met een kruis erop die de vorst tijdens de kroning in zijn rechterhand houdt en die symbool staat voor de macht van de koning over de christelijke wereld. Ook krijgt de koning het vierhonderd jaar oude ‘Zwaard van Spirituele Gerechtigheid’, dat symbool staat voor de koning als ‘verdediger van het geloof’.
  • De troonsbestijging en hulde: Charles verlaat de kroningsstoel en verplaatst zich naar de troon. Burgers in de kerk knielen voor de koning om hun eer aan hem te bewijzen.

Voor de kroning waren er verschillende muzikale optredens in Westminster Abbey. Foto Richard Pohle/AFP

Charles en Camilla aangekomen in Westminster Abbey

Koning Charles en koningin Camilla zijn aangekomen in de kerk Westminster Abbey in Londen. De kroningsceremonie begint met de erkenning, het eerste onderdeel van de ceremonie, terwijl Charles naast de zevenhonderd jaar oude kroningstoel staat. Nadat de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby koning Charles heeft voorgesteld aan alle aanwezigen in de kerk, zal het ‘God Save the King!‘ klinken.

Charles aan het begin van de ceremonie. Foto Phil Noble/Reuters

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook aanwezig bij kroning

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag onder de aanwezigen bij de kroning in Westminster Abbey. Willem-Alexander draagt het insigne van de Orde van de Kousenband, de hoogste Britse onderscheiding, die persoonlijk door de monarch wordt gegeven. Hij kreeg hem in 2018. Prinses Amalia en prinses Beatrix zijn niet uitgenodigd, maar waren wel aanwezig bij de receptie op Buckingham Palace gisteravond.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen aan bij Westminster Abbey. Foto Henry Nicholls/Reuters

In beeld: koning Charles III op weg naar Westminster Abbey

Charles III en Camilla onderweg naar Westminster Abbey

Koning Charles III en koningin Camilla hebben Buckingham Palace verlaten en zijn in een koets onderweg naar Westminster Abbey. Langs de route hebben zich duizenden mensen verzameld. Het is een rit van ongeveer twee kilometer. Rond twaalf uur Nederlandse tijd komen ze aan bij de kerk, waar de kroningsceremonie plaats zal vinden. Die zal ongeveer twee uur duren.

Charles en Camilla zijn onderweg naar Westminster Abbey. Foto Hannah McKay/Reuters

Paul George verkoopt producten met Britse vlaggen, maar heeft niks met de monarchie

De koets is nog ver weg, maar langs de route stroomt het in de miezerregen langzaam vol met mensen. Paul George ziet het met genoegen aan. Hij probeert vandaag zoveel mogelijk hoedjes, vlaggen en tasjes met Britse vlaggen te verkopen. „Vijf euro voor een hoedje, met een gratis vlag erbij!” De concurrentie is groot: verderop zijn de vlaggetjes gratis, al staat dan wel in koeienletters het logo van tabloidkrant The Sun over de kleuren van de vlag geschreven.

Met de monarchie heeft Paul George zelf niets. Met name Charles’ toekomstige opvolger prins William en Kate bevallen hem niet. „Toen prinses Meghan vertelde wat ze allemaal over zich heen had gekregen binnen het koninklijk huis, zeiden ze niets!” Sindsdien is zijn liefde voor het koningshuis bekoeld, maar voor de nieuwe koning maakt hij een uitzondering. „Charles mag ik wel, ik heb als jongeman ooit nog mijn rijbewijs kunnen halen door een koninklijk fonds in zijn naam.”

Westminster Abbey stroomt langzaam vol

Steeds meer genodigden nemen plaats in de Westminster Abbey. Eerst werden alle ‘gewone’ gasten ontvangen, nu komen de staatshoofden, ministers, Britse oud-premiers en de premiers van Wales, Schotland en Noord-Ierland de kerk in. In de kerk zullen zo’n 2.200 genodigden aanwezig zijn, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook zijn er 850 mensen aanwezig die zijn uitgenodigd als erkenning voor hun vrijwilligerswerk. Bij de kroning van Koningin Elizabeth II in 1953 was de gastenlijst een stuk groter; daar waren zo’n achtduizend mensen aanwezig.

Om 10.20 uur (11.20 uur Nederlandse tijd) vertrekken koning Charles en koningin Camilla van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Charles en Camilla rijden in de Diamond Jubilee State Coach, de koets die werd gemaakt ter ere van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth II. Onderweg rijdt de koets langs The Mall naar Trafalgar Square, dan door Whitehall en Parliament Street, voordat ze afslaan naar Parliament Square en Broad Sanctuary. De route wordt geflankeerd door duizend militairen.

De ceremonie begint om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd) en wordt ingeluid met door de koning geselecteerde muziek. Een uur later wordt Charles gekroond. Eerst legt hij een eed af met zijn hand op een bijbel, die de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby speciaal heeft laten maken. Welby zal hierna de ruim twee kilo zware kroon van Sint-Edward op het hoofd van Charles plaatsen.

De Amerikaanse First Lady Jill Biden arriveert bij Westminster Abbey samen met haar kleindochter Finnegan. Foto Andrew Milligan/AP

De man die koning Charles kroont, heeft kritiek op de groeiende Britse ongelijkheid

Als Charles zaterdag Westminster Abbey binnentreedt, is er één man op wie hij zal letten: de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Hij is degene die de eed voorleest die de koning moet beantwoorden. Hij is degene die de kroon op het hoofd van de koning plaatst. Hij is degene die de koning inzegent, zalft en wijdt. Hij zal ook de koning voorstellen aan zijn volk, waarna het ‘God save the King’ zal klinken.

Welby heeft al nachtmerries gehad over de kroning, zei hij in december tegen Channel 4. „Ik droomde dat we op hét punt waren en ik de kroon achter had gelaten op Lambeth Palace [zijn residentie].” Helemaal gek zijn die nachtmerries niet; een van zijn voorgangers zette de kroon achterstevoren op het hoofd van Edward VII, een ander hield het boek met de eed zo dat George VI deze niet kon lezen.

Lees hier meer over de aartsbisschop van Canterbury

Republikein Jimmy McDermott is niet verbaasd over de aanhoudingen

Paniek bij de republikeinen. Nog voordat ze de kans hebben gehad de nieuwe koning uit te joelen, is hun voorman met enkele demonstranten aangehouden door de politie. De rest blijft verbouwereerd achter, een in geel gehuld plukje activisten op Trafalgar Square.

Jimmy McDermott is verbaasd door het politie-ingrijpen, zegt hij, maar ook weer niet. „Je ziet maar weer hoe roekeloos dit hele systeem is.” Hij werkte ooit als marketeer in de muziekwereld, geen lieve business, en hij hoorde toen al: nergens is de pr zo’n vernietigende machine als bij het koningshuis. „Ze hebben Diana aan de wolven gevoerd, ze hebben Meghan aan de wolven gevoerd. Het kan ze niets schelen.”

De demonstranten hebben zich langs de route opgesteld als gazelles in het leeuwenverblijf. Eens in de tijd stijgt de leus „Not my king” op uit het gezelschap. Dan volgt steevast dezelfde reactie: boegeroep en vlaggetjesgewapper van de menigte.

Een plukje activisten heeft zich verzameld op Trafalgar Square om te protesteren tegen het koningshuis. Foto Sebastien Bozon/AFP

Zes mensen opgepakt bij protest tegen koningshuis

De Britse politie heeft zes mensen opgepakt die protesteerden tegen het koningshuis. Dat melden Britse media. Een van hen zou Graham Smith zijn, de leider van de anti-monarchistische beweging Republic. Het is niet bekend waarom hij is gearresteerd. De groep had van tevoren toestemming gekregen om te demonstreren op Trafalgar Square, waar Charles tijdens de processie langskomt. Op het plein hebben zich volgens The Guardian voorafgaand aan de kroning zo’n tweeduizend mensen verzameld die onder meer ‘niet mijn koning’ scanderen.

De Londense politiechef Mark Rowley had vrijdag al gewaarschuwd dat er een weinig tolerantie zou zijn voor verstoringen van de openbare orde. Meer dan elfduizend agenten zijn vandaag aan het werk rondom de kroningsceremonie, het grootste evenement in Londen in zeventig jaar tijd.

Londen is klaar voor de kroningsceremonie

Camilla: van ‘meest gehate vrouw in het VK’ tot koningin

Als je wil weten wie Camilla is, de nieuwe Britse koningin, hoef je maar het oer-Engelse tijdschrift Country Life van juli vorig jaar open te slaan waarvan zij gasthoofdredacteur was. Camilla is upper class, is grote landhuizen met honden die in- en uitlopen, is eerder praktische laarzen dan hoge hakken, is tuinen vol rozen, kip met dragonsaus en ‘Peach Melba’ gemaakt door haar zoon.

Camilla heeft humor. Het blad publiceert al 125 jaar een foto van een debutante in parelketting, de zogeheten girls in pearls. Zij liet haar twee hondjes Bluebell en Beth fotograferen, die ze uit het asiel adopteerde. Mét parelketting om.

Lees verder in dit profiel over Camilla

Welkom in dit blog

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla worden vandaag officieel gekroond tijdens een ceremonie in Westminster Abbey. In dit blog doet NRC vandaag verslag van de kroning. Het programma ziet er grofweg als volgt uit:

Tegen 10.30 lokale tijd (11.30 Nederlandse tijd) vertrekken Charles en Camilla met een koets van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Dat zullen ze doen in de zwart-gouden Diamond Jubilee State Coach, die gemaakt is voor Elizabeth toen ze zestig jaar koningin was. In de kerk zullen zo’n 2.200 genodigden aanwezig zijn, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

De ceremonie in Westminster Abbey is religieus en wordt geleid door de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Hij zal Charles aan de aanwezigen en mensen thuis presenteren, die vervolgens God save the King! roepen. Daarna volgt de kroningseed, waarin Charles onder andere verklaart dat hij de Anglicaanse kerk zal handhaven en beschermen. Achter gesloten deuren vindt de zalving van Charles’ handen, borst en hoofd met heilige olie plaats.

Tijdens de daadwerkelijke kroning krijgt Charles de St Edward’s Crown op zijn hoofd. Daarna wordt ook Camilla gekroond, maar haar ceremonie duurt korter. Vervolgens stappen de koning en koningin in een andere koets om terug naar Buckingham Palace te gaan. Daar verschijnen ze samen met hun familie op het balkon om te zwaaien naar de verzamelde toeschouwers, van wie sommigen al dagen in Londen bivakkeren.

Lees hier meerover de ceremonie

Lees verder…….