Calisthenics: fitnessen in een speeltuin voor volwassenen

Op steeds meer plaatsen in Nederland verschijnt een soort speeltuinen voor volwassenen. Ze staan vol rekken in allerlei hoogten en er is altijd wel iemand zich indrukwekkend vaak aan het optrekken, of op zijn handen aan het lopen, of iets soortgelijks. Deze plekken heten calisthenicsparken.

„Calisthenics is een sport waarbij je traint met je eigen lichaamsgewicht”, legt Rens van Gelderen uit. Van Gelderen is sportenthousiasteling en initiatiefnemer van de website calisthenicsworld.nl die bomvol informatie staat over de zogenaamde street fitness.

Hij is wekelijks in een calisthenicspark te vinden. Hardlopend gaat hij er heen. Dan doet hij zijn oefeningen en daarna loopt hij weer terug. Hij houdt enorm van het „community gevoel” dat volgens hem bij de sport hoort. „Mensen die bezig zijn helpen elkaar en steken elkaar aan.”

Je kunt dan ook gemakkelijk naar een calisthenicspark gaan en daar vragen of iemand je tips voor oefeningen wil geven, zegt Van Gelderen. „Maar je kunt ook vooraf zelf oefeningen opzoeken op internet. Of je kunt de QR-code scannen die in veel parken te vinden is en naar oefeningen leidt. Verder worden er ook lessen gegeven door calisthenics-instructeurs.”

Calisthenics is ontstaan als tegenhanger van Crossfit, vertelt Van Gelderen. „Crossfit is een manier van fitness die veel gebruik maakt van gewichten. Doordat je bij calisthenics gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht is de sport minder blessuregevoelig en functioneler. Ook is calisthenics lekker laagdrempelig. Je hebt geen sportschoolabonnement nodig. Je gaat gewoon naar een park bij jou in de buurt en kan lekker buiten aan de slag.”

Leeslijst

Lees verder…….