Als scholier wilde de Oekraïense legerleider Zaloezjny ‘altijd meer’

Chef-staf Valeri Zaloezjny leidt de Oekraïense verdediging tegen de Russische invasie.

Foto Gleb Garanich/Reuters

Reportage

Valeri Zaloezjny Op school nummer 9 in Zvjahel steken ze hun trots op hun oud-leerling, de Oekraïense chef-staf Valeri Zaloezjny, niet onder stoelen of banken. ‘We hebben ons best gedaan om iets negatiefs over hem te vinden, maar we kwamen nergens op.’

Met pretoogjes duikt Tetiana Sjatoelska-Pelesjok in haar herinneringen over haar beroemde oud-leerling: de Oekraïense chef-staf Valeri Zaloezjny, het brein achter de Oekraïense oorlogsvoering tegen Rusland. Ze roemt zijn gedrevenheid. „Zaloezjny wilde al in de eerste klas, toen hij zeven jaar was, Engels leren. Maar Engels kreeg je vanaf de vijfde klas. Dus ging hij het zelf leren. Zaloezjny wilde altijd meer”, zegt ze genoeglijk glimlachend in de directeurskamer van school nummer 9 in Zvjahel, ongeveer 220 kilometer ten westen van Kiev.

Sjatoelska-Pelesjok (79) noemt zichzelf Zaloezjny’s „tweede moeder”. Hij groeide op met haar. Vanaf zijn zevende jaar gaf ze Zaloezjny, in 1973 geboren in Zvjahel, drie jaar les in opeenvolgende klassen. Zo werkte het schoolsysteem toentertijd, waardoor een vertrouwensband ontstond tussen leerling en docent. „De leerlingen vertelden ons al hun familiegeheimen”, lacht ze. „Ik weet veel.”

Als opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten groeide Zaloezjny samen met president Volodymyr Zelensky het eerste oorlogsjaar uit tot het gezicht van het Oekraïense verzet. Met tegenoffensieven, afleidingsmanoeuvres en raketaanvallen op Russische munitiedepots en strategische bruggen wisten de Oekraïense strijdkrachten de Russen te verdrijven bij Kiev, te verjagen uit de omgeving van Charkov, en Cherson te bevrijden.

Het stadje Zvjahel waar Valeri Zaloezjny opgroeide, zo’n 250 kilometer ten westen van Kiev.
Foto Kostyantyn Chernichkin
De begrafenis van een omgekomen Oekraïense soldaat in Zvjahel.
Foto Kostyantyn Chernichkin
Het stadje Zvjahel waar de Oekraïense chef-staf Valeri Zaloezjny naar school ging.
Foto’s Kostyantyn Chernichkin

Eigen initiatief

Met Zaloezjny is ook de structuur binnen het Oekraïense leger veranderd. Dat is cruciaal gebleken in deze oorlog. Niet langer wordt alles van bovenaf bepaald. Op het slagveld kunnen Oekraïense eenheden zelf het initiatief nemen als de omstandigheden daar om vragen. Anders dan bij de Russen, die tijd verliezen door te wachten op een bevel van bovenaf, een erfenis uit de Sovjet-Unie waar de Oekraïense krijgsmacht zich van heeft verlost. Daarom is Oekraïne slagvaardiger dan Rusland.

De nederlagen die Oekraïne Rusland toebracht, maken Zaloezjny beroemd. Hij stond op de omslag van het Amerikaanse tijdschrift Time. In Oekraïne worden straten naar hem vernoemd. Sjatoelska-Pelesjok ziet Zaloezjny alleen nog op televisie. Of ze trots is op haar voormalige pupil? „Ik zeg tegen iedereen: ‘Dit is mijn leerling, ik heb hem lesgegeven.’ Ik ben trots op zijn prestaties”, antwoordt de krasse oud-lerares.

Tetiana Sjatoelska-Pelesjok (79, links) was Zaloezjny’s eerste leerkracht. „De school is trots op hem. Maar we schreeuwen dat niet van de daken”, zegt directeur Lidija Chomenko (rechts) Foto Kostyantyn Chernichkin

„Maar”, voegt ze er nadrukkelijk aan toe, „ik ben niet trotser op hem dan op mijn andere leerlingen”, lacht ze, de gouden tanden zichtbaar. Haar grijze haar heeft een paarse verfgloed, haar paarse trui past erbij. „Ik heb leerlingen gehad”, vervolgt Sjatoelska-Pelesjok, „die nu arts of parlementariër zijn. Dit is een speciale school met zo veel goede leerlingen.” Twee oud-leerlingen zijn generaal.

Plastic legerpoppetjes

Zaloezjny’s lach is nog altijd hetzelfde, zegt ze. Zijn gezicht lijkt op dat van zijn moeder, een voormalige caissière. Zijn karakter op dat van zijn vader, ook militair. Zvjahel kent een militaire traditie: verschillende eenheden zijn hier gestationeerd.

Onder invloed van zijn vader ging Zaloezjny’s aandacht als kind uit naar het leger. Hij speelde met kinderen van militairen, weet Sjatoelska-Pelesjok, en keek met interesse naar wat het leger deed. „Hij was er altijd mee bezig. Tijdens kunstlessen tekende hij soldaten en maakte hij van plastic legerpoppetjes.”

De jonge Zaloezjny was nieuwsgierig naar alles, zegt ze. Zijn blik ging verder dan de Sovjet-Unie, de wereld waarin hij opgroeide. Waar leerlingen een presentatie moesten geven over een van de vijftien Sovjetrepublieken, wilde hij er een ander land bij doen, zoals de Verenigde Staten of een Afrikaans land. Hij ging niet mee in de Sovjet-propaganda, waarin alles beter is dan in de rest van de wereld. Sjatoelska-Pelesjok: „Zaloezjny vroeg zich af hoe mensen leefden in andere landen, om het te vergelijken met het communisme.”

Na zijn schoolperiode ging hij in 1989 naar een technische school en vervolgens naar een militaire opleiding in Odessa. Hier ontmoette hij Sjatoelska-Pelesjoks schoonzoon. Ze komen elkaar nog altijd tegen. Zaloezjny doet dan de groeten aan zijn oud-lerares. „Hij vergeet mensen niet.”

Luchtalarm

Zijn school is hij ook niet vergeten. In de werkkamer van schooldirecteur Lidija Chomenko hangt een kunstwerk aan de muur. Zaloezjny gaf het in 2021 cadeau ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van zijn school. Het is een landkaart van Oekraïne, afgebeeld in gele, bruin en oranje ambersteentjes. En ook tijdens de oorlog denkt hij aan zijn vroegere basisschool, zegt Chomenko (45), terwijl ze een like toont van Zaloezjny onder een van de berichten op de Facebook-pagina van de school.

Zijn school loopt naar buiten toe niet met hem te koop. Van de beroemde leerling valt niets terug te zien. Nergens hangt een foto van hem aan de ramen. Nergens een standbeeld. De school draagt niet zijn naam.

„Tijdens de oorlog willen we hem niet iconiseren”, vertelt Chomenko, gekleed in een zwart-wit geblokte jurk met zwarte laarzen. „De school is trots op hem. Iedereen kent hem. Maar we schreeuwen dat niet van de daken. De Russen kunnen dat zien als een provocatie. Ze zijn boos op hem en kunnen wraak nemen met hun raketten op de school. Of saboteurs hebben het op onze school voorzien.”

Lees verder…….