Zuid-Afrika verzoekt rechters Internationaal Gerechtshof: stop genocide Israël in Gaza

Zuid-Afrikaanse juristen hebben deze donderdag voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag betoogd dat Israël zich in de Gazastrook aan genocidale acties heeft schuldig gemaakt en nog steeds schuldig maakt. Daarom heeft Zuid-Afrika de rechters van het Hof opgeroepen Israël te verplichten zijn offensief in de Gazastrook, dat het inzette na een bloedige aanval van Hamas op Zuid-Israël op 7 oktober, onmiddellijk te staken.

Voor Israël, dat zich vrijdag zal verdedigen tegen de beschuldiging, is het ongeacht de afloop van de zaak een pijnlijk moment. Nooit eerder heeft de staat die in 1948 werd opgericht na de genocide op Joden in Europa zich voor de hoogste juridische instantie van de Verenigde Naties tegen zo’n verwijt hoeven verdedigen.

Premier Benjamin Netanyahu ontkende woensdag op X (voorheen Twitter) krachtig dat zijn land genocide zou plegen. „Israël is niet van plan Gaza permanent te bezetten of zijn bevolking te verdrijven”, zei hij. „Israël bestrijdt de terroristen van Hamas, niet de Palestijnse bevolking en dat doen we terwijl we ons helemaal houden aan het internationaal recht.”

Lees ook Gegriefd Israël zal zich ‘met trots’ verdedigen tegen genocide-aanklacht

Tachtig Palestijnen die omkwamen bij Israëlische aanvallen werden op op 26 december begraven in een <strong>massagraf</strong> op de Tel al-Sultan-begraafplaats in Rafah.

De Zuid-Afrikaanse delegatie wees echter op de extreem hoge dodentallen bij Israëlische bombardementen, ook onder burgers, het feit dat volgens de VN van alle mensen in de wereld die nu ernstige honger lijden 80 procent in de Gazastrook verblijft en dat het nergens in Gaza ondanks verzekeringen van de Israëlische autoriteiten omtrent bepaalde zones meer veilig is. „Er dreigen nu meer mensen van honger om te komen dan van bommen”, betoogde Adila Hassim. Volgens haar is onmiskenbaar sprake van een „systematisch patroon” van Israëlische daden die wijzen op genocide.

Genocidale bedoelingen

Haar collega Tembeka Ngcukaitobi onderstreepte dat ook van de kant van premier Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant, verscheidene Israëlische parlementsleden en militairen uitspraken bekend waren die volgens hem op genocidale bedoelingen wezen. Hij vertoonde onder meer een videoclip van dansende militairen in de Gazastrook die zongen „er zijn geen onschuldigen in Gaza” en zich spiegelden aan de Bijbelse koning Saul die van hogerhand opdracht had gekregen het volk van Amalek uit te roeien.

„De schaal van de verwoesting maakt duidelijk dat er sprake is van een genocidale intentie en dat die ook in de praktijk wordt gebracht”, stelde Ngcukaitobi. Hij verweet Israël zich niet aan het verdrag tegen genocide te houden, waarbij zowel Israël als Zuid-Afrika partij is. Dit verdrag verplicht deelnemende landen om genocide te helpen voorkomen. „De bewijzen van genocidale intentie zijn niet alleen ijzingwekkend maar ook overweldigend”, concludeerde de Zuid-Afrikaanse jurist.

Lees ook Pleegt Israël genocide? Daarover gaan rechters in Den Haag zich buigen

Autowrak in het zuiden van de Gazastrook, vermoedelijk na een aanval van Israël

De Zuid-Afrikanen verwezen ook naar eerdere gevallen, met name de aanklacht van Gambia tegen Myanmar wegens genocide jegens de Rohingya. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde in 2022 dat het bevoegd was over deze zaak te oordelen. Het wachten is nog op een vonnis.

Geen snel vonnis

In de zaak die Zuid-Afrika aanspande tegen Israël is evenmin een vonnis op korte termijn te verwachten. Maar juist met het oog daarop verzoekt Zuid-Afrika het Hof om Israël te gebieden verdere militaire daden die tot een verergering van de situatie zouden kunnen leiden direct te staken.

Israël organiseerde donderdag aan de vooravond van zijn verdediging voor het Hof een persconferentie in Den Haag. Daar hekelde Lior Haiat, woordvoerder van Israëls ministerie van Buitenlandse Zaken, Zuid-Afrika. Het land zou zich „als juridische arm van Hamas” lenen. Hij omschreef de zitting in het Vredespaleis als „het grootste vertoon van hypocrisie” in lange tijd. Tot zijn ergernis hadden de Zuid-Afrikanen bij hun pleidooi bovendien totaal niet stilgestaan bij het lot van de resterende Israëlische gijzelaars in handen van Hamas.

Op de persconferentie kreeg een handvol familieleden van gijzelaars de kans de lijdensweg van hun dierbaren en van henzelf nog eens onder de aandacht te brengen. Op hun beurt besteedden de Israëliërs intussen geen enkele aandacht aan het leed van Palestijnse burgers.

Lees ook Politie ziet af van geweldgebruik voor het Vredespaleis: ‘Het zou ook geen mooi gezicht zijn, demonstranten die worden weggeveegd’

<strong>Pro-Palestinademonstranten bij het Internationale Gerechtshof.</strong> Vooraan protesteren twee mensen vanuit een auto.

Al voor de zitting in het Vredespaleis begon werden er in de vrieskou zowel door aanhangers van Israël als de Palestijnen demonstraties in Den Haag gehouden. Pro-Israëlische betogers liepen met hesjes met daarop teksten als ‘Hamas is ISIS’ en droegen posters mee van Israëliërs die op 7 oktober waren gegijzeld door Hamas. Ruim honderd van hen zitten nog altijd vast.

Bij het Vredespaleis hadden zich enige honderden Palestijnen verzameld met Palestijnse vlaggen. Sommigen van hen scandeerden in het Engels ‘Free, free Palestine, from the river to the sea’. Veel Joden beschouwen dit als een oproep Israël van de kaart te vegen, al ontkennen Palestijnen dat op hun beurt. Tot ongeregeldheden kwam het niet.