Nieuwe Franse premier kiest nadrukkelijk voor rechtsere ministers

De Franse regering schuift op naar rechts, blijkt uit de presentatie donderdagavond van de ploeg van de nieuwe premier Gabriel Attal. De 34-jarige oud-minister van Onderwijs is dinsdag door president Emmanuel Macron aangesteld. Hij zelf heeft een verleden bij de Parti Socialiste. Maar in zijn 14-koppige regering maakt een aantal ministers van de linkervleugel van Macrons partij Renaissance nu plaats voor ministers met een uitgesproken rechtser profiel.

Zo wordt Rachida Dati, eerder minister van Justitie voor de centrum-rechtse partij UMP (inmiddels de Republikeinen), minister van Cultuur. Vanwege deze aanstelling moet zij de Republikeinse Partij verlaten. Ook Catherine Vautrin, een vertrouweling van oud-president Nicolas Sarkozy, ook UMP, en huidig voorzitter van metropool Reims, krijgt een ministerspost: zij wordt verantwoordelijk voor een breed, nieuw ministerie: Werkgelegenheid, Gezondheid en Solidariteit.

Op de belangrijkste ministersposten blijven bekende gezichten die eveneens ooit bij de Republikeinen zaten: Gérard Darmanin blijft minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Le Maire mag doorgaan als minister van Economie en Sébastien Lecornu blijft minister van Defensie.

Jongeling op BZ

Een zeer opvallende benoeming is die van de minister van Buitenlandse Zaken, een post die doorgaans wordt vervuld door politieke of diplomatieke zwaargewichten. Attal kiest voor de 38-jarige Stéphane Séjourné, voorzitter van Renaissance én de ex-partner van de premier zelf. Hij wordt de jongste minister van Buitenlandse Zaken van de Vijfde Republiek.

Lees ook Jonge premier Attal moet Macrons presidentschap nieuw elan geven

Gabriel Attal op 20 december 2023, toen hij nog minister van Onderwijs en Jeugd was.

Verder blijft een aantal andere reeds bekende gezichten aan, zoals de bekende oud-advocaat Éric Dupond-Moretti die zijn post als minister van Justitie mag houden. Enkele andere ministers zijn verplaatst van ministerie.

Met deze ‘herschikking’ hoopt Macron een nieuwe fase in te gaan van zijn tweede en laatste presidentstermijn. De eerste anderhalf jaar werd onder meer overschaduwd door de aanhoudende protesten tegen zijn impopulaire pensioenhervorming. Het is geen toeval dat de ministers die het gezicht werden van deze hervorming, minister van Werkgelegenheid Olivier Dussopt en premier Élisabeth Borne, moeten vertrekken.