Werkgevers: personeelstekorten worden alleen maar nijpender

Arbeidsmarktkrapte Het blijft de komende jaren moeilijk geschikt personeel te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV onder werkgevers.

Een restaurant in Bergen op Zoom is op zoek naar bezorgers.
Een restaurant in Bergen op Zoom is op zoek naar bezorgers.

Foto Tobias Kleuver/ANP

Werkgevers verwachten dat de personeelstekorten alleen maar nijpender worden. Toch zijn ze weinig creatief in het vullen van openstaande vacatures. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat uitkeringsinstantie UWV deze donderdag publiceert.

Het UWV vroeg ruim drieduizend werkgevers naar hun kijk op de personeelstekorten. Bijna twee derde van hen gaf aan te verwachten dat het komend jaar alleen maar moeilijker gaat worden mensen te vinden. En dat op een arbeidsmarkt die al krap is. Nu al zeggen werkgevers dat ongeveer de helft van hun openstaande functies ‘moeilijk vervulbaar’ is – een aandeel overigens dat het UWV aan verschillende onderzoeken ontleent.

Nederland telt nu meer vacatures dan werklozen. In het derde kwartaal van vorig jaar waren er op elke honderd werklozen 126 vacatures. Binnenkort publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers over het afgelopen kwartaal.


Lees ook: De personeelstekorten zijn terug, dus hoe haal je mensen binnen?

De tekorten zijn in de ene sector nijpender dan in de andere. Vooral in de bouw is de vraag naar personeel groot, net als in de horeca en ict. Bij financiële instellingen en in het openbaar bestuur hebben werkgevers dan weer minder last van moeilijk te vullen vacatures.

‘Anders’ werven

Het UWV vroeg werkgevers in het onderzoek wat ze zoal doen om toch personeel te vinden. Ze blijken vooral in te zetten op werving. Zo zegt bijna 80 procent van de werkgevers ‘anders’ te zijn gaan werven, door bijvoorbeeld via meer of andere kanalen kandidaten te zoeken. Ook wenden ze zich tot uitzendbureaus of headhunters, en kunnen kandidaten vaker langer op een vacature reageren.

Op andere vlakken wordt minder creatief gedacht. Nu zegt 45 procent van de werkgevers ook kandidaten aan te nemen die niet aan álle functie-eisen voldoen, en ze dan zelf verder op te leiden. Maar verder tonen werkgevers weinig flexibiliteit. Zo zei minder dan een derde arbeidsvoorwaarden als lonen of werktijden aan te passen. Evenmin waren veel werkgevers geneigd de functie-eisen of het takenpakket wat aan te passen, of om werknemers die al in dienst zijn op te leiden voor een openstaande functie. Deskundigen en werkgeversorganisaties zien juist zulke maatregelen als een manier om personeelstekorten op te lossen.

Lees verder…….