Welke smoezen zijn het best om een feestje te ontlopen? ‘Dit voelt niet goed voor mij’ en andere Gen Z-excuses doen het erg goed

Vroeger gingen we naar vrijmibo’s, bedrijfsuitjes, pubquizzes, verjaardagen, heidagen, familiedagen, afscheidsborrels, vriendenweekenden, etentjes en disco’s. Sinds corona gaat echt helemaal niemand meer ergens heen. We blijven lekker thuis. Geitenwollensokken, gemberthee, kleedje op de bank, regen tegen de ramen en Netflixen maar. Corona heeft watjes van ons gemaakt.

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat hij niet meer naar feestjes gaat „die verder weg zijn dan 30 minuten”. Amsterdammers komen sowieso hun stad niet meer uit. Een dierbare jonge collega van onder de 30 – het is dus niet alleen een boomer-ding – zei afgelopen week dat ze „heel veel dingen” afzegt, echt door haar smoezen heen is, en „bijna naar corona zou terugverlangen”. „Toen had ik tenminste een duidelijke reden om niet te gaan.”

En dus dacht ik: wat de huidige samenleving nodig heeft, is een paar goede smoezen om lekker thuis op de bank te kunnen blijven zitten. Zodat je niet hoeft te zeggen dat je ‘geen zin hebt’ – dat staat ook weer onsympathiek – maar met een goede reden weg kan blijven. Dan hoef je deze herfst en winter lekker nergens meer naartoe! Komen ze.

1. Het makkelijkst is de onschuldige, viezige aandoening

Denk aan diarree, ‘ik loop de hele dag snot te niezen’, ‘ik denk dat ik schurft heb’, of de good old koortslip. Niemand vraagt door, mensen maken zich geen zorgen want het is onschuldig, en omdat het wat viezig is, hebben ze überhaupt liever niet dat je komt – ‘ziek is ziek’, ‘gezondheid gaat voor’, ‘beterschap!’

2. De dubbele afspraak

Plan hem in, en zeg vervolgens tegen de een dat je de ander hebt, en vice versa. Het liefst wel een beetje een leuke afspraak, dus geen begrafenis van een oudtante, maar een huwelijk van een collega, weekendje slempen met vrienden, lasergamen – zodat ze zien dat je best een fuifnummer bent en midden in de samenleving staat.

3. Zoek een baan met onregelmatige werktijden

Dan kun je altijd zeggen dat je moet werken. Als je die even niet kunt vinden is „een padeltoernooi van m’n werk” ook prima. Of: „Ik kan niet, want dan heb ik een vrije dag.” Respecteert tegenwoordig iedereen.

4. Code rood

Vroeger ploegden we door sneeuwstormen voor een feestje, tegenwoordig is een ‘code oranje’, of nog beter, ‘een code rood’ van het KNMI een algemeen geaccepteerde reden om thuis te blijven. Wees daar de komende maanden dus zeker niet terughoudend mee, KNMI!

5 „Ik ga helemaal niet meer naar feestjes”

Geweldig excuus! Want daarmee profileer je je ook nog eens als trendsetter. Laatst zei iemand: „Ik ben met partypensioen.” Dat is toch fantastisch? Zeg anders dat je doet aan het „quiet quitten” van feestjes – ik wil die uitdrukking hier anders wel even munten. Iedereen zal met ontzag over je spreken.

6. De preventieve aanval

Vind ik zelf heel leuk. „M’n vriend is tijdelijk met verlof uit de tbs-kliniek, mag ik hem meenemen?” bijvoorbeeld. Of dat je drie oppashonden hebt die mee moeten, je kinderen met het norovirus, „kan ik blijven logeren?”, of mijn favoriet: „Ik hou van zingen, ik neem m’n gitaar mee!” Is meestal voldoende om een ‘liever een andere keer’ terug te krijgen.

7. „Zullen we een andere datum prikken?” Of: „Leuk! Ik ga kijken of dat lukt!”

Haalt de druk van de ketel en vaak hoor je er dan nooit meer wat van. Je kunt eventueel later nog een: „Sunshine! Het gaat tóch niet lukken!” sturen, zodat ze zien dat je écht je best hebt gedaan. „Ik spreek liever één op één af” klinkt ook sympathiek. Gaat ook nooit gebeuren, want we kunnen toch nooit!

8. „O wat stom, ik had het verkeerd begrepen!”

In de comedyserie Curb Your Enthusiasm zit een aflevering waarin Larry David expres de dag na een feestje komt opdagen en dan doet alsof hij zich in de datum had vergist. Briljant. Nóg makkelijker is het om op de dag na het feest een appje naar de gastheer te sturen met de tekst: „Hoe laat worden we verwacht? Zin in!!” Haha, een misverstand mensen! Kan iedereen overkomen!

9. Maar de allerbeste smoes is natuurlijk: „Ik ben overprikkeld”

Dat is tegenwoordig iedereen, daarmee laat je niet alleen zien dat je helemaal van deze tijd bent, maar krijg je ook extra punten omdat je naar je ‘lichaam luistert’, iets weet van ‘energieniveaus’ en oog hebt voor de ‘work-life balance’.

10. Excuses ‘like you’re gen Z’ gaan sowieso als een trein, heb ik gemerkt

Denk aan alles met ‘dit voelt niet goed voor mij’, ‘ik zit heel laag in mijn energie’, of, een hele mooie die ik laatst hoorde: „Ik heb net een enorme verdieping gemaakt en zit nog helemaal in die transitie.” Als je er ook nog bij zegt: „Ik moet streng zijn voor mezelf”, kun je helemaal op ontzag rekenen.

O trouwens, we hebben het nu over excuses om weg te blijven, maar andersom is natuurlijk nóg beter: dat je zelf een feestje organiseert en dat vervolgens cancelt. Daar doe je zoveel mensen een plezier mee! Ik zie jullie in de lente weer!

Misschien!

Hoe was jouw week? Tips voor Japke-d.Bouma via de soosjals.