Wat is er aan de hand met Feyenoord-spits Santiago Gimenez?

Het was de avond waarop Feyenoord en zijn spits Santiago Gimenez zich presenteerden op het hoogste Europese podium. Thuis tegen Lazio uit Rome, eind oktober, speelde de ploeg een van de beste duels in de moderne clubhistorie. Voortreffelijk positiespel, vloeiende combinaties en het agressief afjagen van de tegenstander, resulteerden in een 3-1 zege. Met Gimenez in een hoofdrol: twee goals bij zijn debuut in de Champions League.

„Ik kon alleen maar denken: ik heb het geflikt”, zegt hij in de documentaire Gimenez, die Feyenoord onlangs uitbracht. Spelen in de Champions League was altijd zijn droom, en dit zag hij als zijn beste wedstrijd ooit. „De eerste van velen”, zegt hij die avond thuis, met de trofee voor ‘man van de wedstrijd’ in zijn hand.

„Je stelt hem op, hij krijgt kansen en hij schiet ze binnen”, zei Feyenoord-coach Arne Slot die avond. „Dat klinkt simpel, maar dat is wel wat het is.”

Zo simpel is dat inmiddels niet meer. Nu, drie maanden later, gaat weinig meer vanzelf bij Santiago Gimenez (22). Hij maakte maar één doelpunt in de laatste acht wedstrijden. Afgelopen zondag uit tegen AZ, kwam de Mexicaan tot geen enkel schot op doel en creëerde niet een kans. Hij viel op door balverlies en ongelukkige acties. Na zijn wissel zakte hij weg in een stoel in de dug-out. Zwaar teleurgesteld trok hij een capuchon over zijn hoofd.

Deze woensdag speelt Feyenoord opnieuw tegen AZ, in de kwartfinale van de KNVB-beker. In de Kuip zal nadrukkelijk naar Gimenez worden gekeken. Zijn goals maken hem populair bij de achterban, dit seizoen staat hij op 21 doelpunten in alle competities. Al langer lonkt een recordtransfer voor Feyenoord: de club hoopt hem op termijn te kunnen verkopen voor minimaal zo’n vijftig miljoen euro – zijn geschatte marktwaarde volgens transfermarkt.nl. Maar de vraag nu is: hoe gaat hij om met deze tegenslag?

Gimenez scoorde dit seizoen 21 keer, in alle competities.
Foto Maurice van Steen / ANP

Bokstrainingen

Na zijn entree bij Feyenoord in de zomer van 2022 had hij het ook moeilijk. Gimenez moest fitter worden vond de performance staf, die de fysieke prestaties begeleidt. In de middagen ging hij extra trainen, voor zijn conditie en explosiviteit. Dat is van groot belang in de speelwijze van Slot, die van aanvallers eist dat ze veel sprintjes trekken om druk te zetten op de defensie van tegenstanders. Hij werd sterker door bokstrainingen. Deed aan yoga om leniger te worden. Zette door het vele werk in de gym vet om in spierkracht.

Na zijn komst kreeg hij het advies om een gluten- en lactosevrij dieet te gaan volgen, vertelt Gimenez begin januari, bij de première van zijn documentaire. Dat doet hij nu, al kon hij het na de zege op Lazio niet laten om een pizza te eten.

Hij werd completer, sterker. Binnen een half jaar groeide hij uit tot vaste aanvalsleider en een belangrijke schakel bij de landstitel van Feyenoord. Hij past goed in de speelwijze van Slot, die met kort combinatievoetbal tot kansen wil komen: Gimenez is vaak het eindstation als pure afmaker.

over eigen goal tegen Atlético MadridSantiago Gimenez Ik kon er niet van slapen

Als aanspeelpunt in en rond het strafschopgebied kan Gimenez nog van grotere waarde zijn, zei Slot eind november. „Het Brobbey-principe”, noemde hij dat, verwijzend naar de spits van Ajax die de bal vaak controleert door zijn lichaam handig te gebruiken en zo het aanvalsspel kan domineren. Dat lukt Gimenez nog niet vaak. Vorig seizoen in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma kwam hij nauwelijks in het spel voor. Ook moet hij nog beter meeverdedigen, vindt Slot.

Maar meer dan zijn speltechnische ontwikkeling, zal het mentale aspect nu aandacht vragen. Hoewel Gimenez als onverstoorbaar bekendstaat, werkten enkele teleurstellende resultaten hard bij hem door: de nederlaag tegen PSV begin december, kort na de pijnlijke uitschakeling in de Champions League door het verlies thuis tegen Atlético Madrid. In dat duel miste Gimenez een grote kans op 1-1 en maakte hij later nog een eigen doelpunt.

Zijn negatieve rol in die wedstrijd was voor hem „heel moeilijk” te accepteren. Hij bleef er mee rondlopen, vertelde hij bij de première. Om die reden zijn beelden van het eigen doelpunt niet in de documentaire te zien, noch besproken. „Ik kon er niet van slapen”, zei hij. „Ik had na Atlético het gevoel dat het mijn schuld was.”

Gimenez in een duel met FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper.
Foto Maurice van Steen / ANP

‘Niet dezelfde Santi’

Bij het hervinden van zijn motivatie vond hij het lastig dat er in die periode geen topduels op het programma stonden. „Ik zat heel laag. Het was moeilijk om daar doorheen te komen.” Hij wil zich verbeteren in dit mentale onderdeel, „slechte wedstrijden” kunnen vergeten. „Gewoon: never mind, dat het dan uit mijn systeem is.”

Dat was nog vóór zijn dip langzaam zou overgaan in een vormcrisis. Versterkt door een gemiste strafschop tegen FC Twente, anderhalve week geleden. „Ik ben niet dezelfde Santi als in het begin van het seizoen”, zei hij tegen sportzender ESPN.

De meegereisde Feyenoord-fans zingen zoals zo vaak zijn naam, nadat Gimenez zich aarzelend heeft vastgelopen op de verdediging van AZ, afgelopen zondag. Hij glijdt uit, wanneer hij de bal toch nog terugkrijgt. Middenvelders Quinten Timber en Mats Wieffer gebaren en roepen boos naar hem: waarom speelde hij die bal niet af aan de vrijstaande linksbuiten? Gimenez reageert niet. Nog geen tien minuten later wordt hij gewisseld.

„Ik hoop dat hij een goal maakt”, zegt Slot dinsdag, vooruitblikkend op het bekerduel van woensdag tegen AZ. „Maar ik verwacht geen goal.”

Lees ook Dit profiel over Santiago Gimenez

<strong>De 21-jarige Feyenoord-spits Santiago Giménez</strong> tijdens het Eredivisie-duel tegen FC Groningen, zaterdag 4 maart.