VS blokkeren VN-resolutie tot bestand in Gaza en geven Israël liever meer tijd

De Verenigde Staten willen Israël wel onder druk zetten om akkoord te gaan met een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar vooral niet teveel en niet te snel. Daarom sprak de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties dinsdag andermaal een veto uit over een door Algerije ingediende resolutie in de Veiligheidsraad, waarin de strijdende partijen uit humanitaire overwegingen werden opgeroepen tot een onmiddellijke wapenstilstand. Het aantal gedode Palestijnen in de Gazastrook is inmiddels volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid opgelopen tot boven de 29.000.

De VS achtten het niet nodig om zo categorisch op een bestand aan te dringen. Volgens ambassadeur Linda Thomas-Greenfield zou zulke druk juist averechtse gevolgen kunnen hebben voor de onderhandelingen over een bestand tussen Israël en Hamas, die al enige weken achter de schermen plaatsvinden met bemiddeling van de VS, Qatar en Egypte. Bovendien stoorde het de Amerikanen dat de resolutie geen melding maakte van de noodzaak om de gijzelaars vrij te laten die Hamas op 7 oktober meenam uit Zuid-Israël na een bloedige aanval daar. Ook hadden de VS graag een expliciete verwijzing in de resolutie gezien naar de schuld van Hamas aan het bloedbad van 7 oktober, waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen.

Op de Britten na, die zich van stemming onthielden, stemden de overige dertien leden van de Veiligheidsraad wel voor de resolutie. Zij stellen dat een bestand dringend gewenst is wegens de humanitaire nood in de Gazastrook. Het was de derde keer sinds oktober dat Washington een VN-resolutie over een bestand blokkeerde met een veto.

China geprikkeld

Het Amerikaanse veto leidde prompt tot een geprikkelde reactie van China. Volgens Beijing is dit „een verkeerd signaal” en zorgt het voor „groen licht voor een voortzetting van het bloedbad” in de Gazastrook. Ook veel hulporganisaties reageerden verontwaardigd op het Amerikaanse veto. Avril Benoit, directeur voor Artsen zonder Grenzen in Washington, stelde dat het veto „in feite alle inspanningen saboteert om hulp te verlenen”.

Intussen zijn Amerikaanse diplomaten druk in de weer met een eigen ontwerp voor een resolutie, die mogelijk donderdag in stemming komt. Die roept op tot een tijdelijk staakt-het-vuren „zodra die uitvoerbaar is” en spreekt zich tevens uit tegen een grondoffensief tegen de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar zitten vele honderdduizenden gevluchte Gazanen die geen kant uit kunnen. Ook zouden alle overgebleven gijzelaars moeten worden vrijgelaten, terwijl de noodhulpverlening hervat zou moeten worden.

Dat de VS een belangrijke steunpilaar voor Israël blijven, bleek intussen ook bij een ander VN-gremium tijdens een hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat bereidt een advies voor aan de Algemene Vergadering van de VN over de juridische status van de al bijna 57 jaar door Israël bezette Palestijnse gebieden. Een hoge juridische adviseur voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Vivek, riep het hof woensdag op niet van Israël te verlangen dat het zich onmiddellijk uit de bezette gebieden zou terugtrekken. Israël heeft immers alle reden om zich zorgen te maken over zijn veiligheid, hield Vivek de rechters voor.

Lees ook Ook het geduld van Israëls grootste bondgenoten raakt op

<strong>Ontheemde Palestijnen</strong> ontvangen maandag voedsel bij een school in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.