Voortaan gaat het Prins Bernhard Cultuurfonds als Cultuurfonds door het leven

Het Prins Bernhard Cultuurfonds verandert zijn naam per direct in Cultuurfonds. Dat heeft het fonds dinsdag bekendgemaakt op X, voorheen Twitter, waar de naam ook al is aangepast naar Cultuurfonds. De verandering volgt op het nieuws dat Prins Bernhards originele lidmaatschapspas van de NSDAP was aangetroffen in zijn privéarchief. Bernhard heeft tot aan zijn dood in 2004 ontkend lid te zijn geweest van de partij van Adolf Hitler.

„Met respect en waardering voor het verleden gaat het Cultuurfonds vanaf vandaag verder met een naam die past bij wie we nú zijn en met de focus op onze inhoud”, schrijft directeur Cathelijne Broers op X. Omdat het fonds wil dat iedereen zich in de naam kan herkennen, heeft het besloten de naam van de prins weg te halen. In oktober, toen de vondst van de NSDAP-pas van Bernhard bekend werd, liet het fonds al weten te worstelen met het nieuws. „Wij zijn verrast door deze bekendmaking en het bestaan van het document”, zei het fonds destijds. „We gaan op een rij zetten wat dit nieuws voor ons als cultuurfonds betekent.”

Het culturele fonds, dat jaarlijks ruim 35 miljoen euro investeert in duizenden projecten die met cultuur en natuur te maken hebben, werd in 1940 opgericht voor de aankoop van oorlogsmaterieel. Prins Bernhard was vanaf het eerste moment vanuit het koningshuis betrokken bij de stichting, die na de oorlog een andere doelstelling kreeg. De naam veranderde toen van Spitfire Fund in Prins Bernhard Fonds. In 1999 voerde de organisatie weer een naamsverandering door: sindsdien heette het fonds Prins Bernhard Cultuurfonds.

Koningin Máxima reikt maandagmiddag 20 november in het Rotterdamse Theater Zuidplein de Cultuurfonds Prijs 2023 uit. Het Cultuurfonds kent deze prijs van 100.000 euro jaarlijks toe aan een persoon of instelling met een bijzondere betekenis voor cultuur of natuur

Lees ook Hij reconstrueerde de oorlogsjaren aan het hof én trof de NSDAP-kaart van prins Bernhard aan: „Je weet: dit is geen parkeerbon”

Historicus en schrijver <strong>Flip Maarschalkerweerd</strong>: „Een aantal mensen van Wilhelmina’s hofhouding is echt getraumatiseerd geraakt, dat is het goede woord.