Vomar-directeur stapt over naar Plus

Is Aart van Haren een bekende in de supermarktwereld?

Zeker. De afgelopen tien jaar heeft Van Haren (44) zijn sporen verdiend als topman bij concurrent Vomar. Daarvoor was hij ruim drie jaar directeur bij Dirk. Onder zijn leiding werden de Vomar-winkels flink aangepakt en werd de formule aangescherpt.

Randzaken zoals een stomerijservice werden geschrapt: Vomar moest een prijsvechter worden, gericht op boodschappen voor de laagste prijs. Die strategie heeft zijn vruchten afgeworpen: naar eigen zeggen groeide de omzet bij Vomar in 2023 twee keer sneller dan het marktgemiddelde.

Dus Plus kan hem nu wel goed gebruiken?

Plus zit midden in een lastige fusie met branchegenoot Coop, die in 2021 werd beklonken onder het bewind van de vorige directeur Duncan Hoy. Het idee achter die fusie was dat de twee middelgrote ketens samen de nummer drie in supermarktland zouden worden, na marktleider Albert Heijn en Jumbo. Dat doel is nog niet bereikt: in 2023 daalde het marktaandeel zelfs met een half procent.

Bij de fusie werd gekozen om verder te gaan met de Plus-formule en alle Coop-winkels daar naar om te bouwen. Dat verloopt nog weinig voorspoedig. Nog meer dan de helft van de oorspronkelijke Coop-winkels wacht op een verbouwing, terwijl de klus eind dit jaar geklaard had moeten zijn. Die deadline is inmiddels losgelaten.

Ook op logistiek vlak ging er van alles mis. Afgelopen zomer konden Plus-klanten nauwelijks frikandellen en pizza’s vinden in het diepvriesschap. En eerder dit jaar kond het Plus-huismerk niet geleverd worden aan winkels die net omgebouwd waren, waardoor zij alsnog het Coop-huismerk g’woon in de schappen hadden liggen.

Bovendien rommelde het flink in de top van het Plus. Naast directeur Hoy verlieten nog vier leden van het management het bedrijf in iets meer dan een jaar tijd. Ook Mayte Oosterveld, de financieel verantwoordelijke die nu als interimdirecteur fungeert, zal weggaan bij Plus zodra Van Haren aan de slag gaat.

Waarom gaat het ombouwen zo stroef?

Plus zit vooral in de maag met de kleinere Coop-winkels. Zulke winkels had Plus eerder niet, waardoor er een nieuwe winkelformule voor bedacht moet worden. Proeven daarmee leveren nog niet de omzetcijfers op waarop was gehoopt.

Plus en Coop zijn allebei coöperaties waar zelfstandige supermarktondernemers flink wat in de melk te brokkelen hebben. Ook over het tijdstip waarop ze hun winkels ombouwen. In vakbladen klinken geluiden van ontevreden franchisehouders, die niet overtuigd zijn dat de kostbare verbouwing van Coop naar Plus ook tot winstgevender winkels leidt.

Heeft Van Haren daar een antwoord op?

Onder zijn leiding nam Vomar 23 winkels over van de inmiddels verdwenen keten Deen. Die verbouwing verliep vrij soepel. Maar Vomar heeft geen franchisenemers, waardoor veel makkelijker op het hoofdkantoor besloten kan worden wanneer welke filialen verbouwd worden.

De nieuwe directeur zal dus een manier moeten vinden om de zelfstandig ondernemers mee te krijgen in zijn plannen. Het is een operatie waar Hoy niet in slaagde en waar Van Haren bij het strak geleide familiebedrijf Vomar nog niet eerder mee te maken had.