Vijftien minuten volgepakt met sterren: r&b-zanger Usher maakt van het Super Bowl-concert een opwindende, razendsnelle medleyshow

Precies honderd shows heeft de 45-jarige Amerikaanse r&b-ster Usher in 2022 en 2023 in Las Vegas gegeven. Zijn My Way: The Vegas Residency was een steevast uitverkocht spektakel dat tweemaal verlengd werd. Maar zijn grootste Las Vegas-show moest nog komen: de prestigieuze concertshow tijdens de 58ste Super Bowl, de grote finale van de American football-competitie. Hij liet er zondagnacht geen twijfel over bestaan hoezeer hij zich thuis in Las Vegas voelde – al bracht hij niets van zijn afgelopen week uitgebrachte negende album Coming Home.

Usher moonwalkend op rollerskates, het twintig jaar oude liefdesduet ‘My Boo’ opnieuw met zangeres Alicia Keys, een marchingband die op het veld de letters van zijn naam vormde en natuurlijk het croonen van de zanger in blote bast; het waren opvallende momenten tijdens de Halftime-show, om twee uur zondagnacht.

Groovende biecht

Zodra de footballers het veld verlaten hadden werd het veld in het Allegiant Stadium fluks ingericht tot een eindeloos megapodium. In een lichtshow tot op de stadionringen liet Usher Raymond (1978), vergezeld door muzikanten, vele typen dansers, acrobaten, steltlopers en paaldanseressen, als volleerd superperformer de hitcarrousel draaien: van langzaam opschuimende slow jams, zijn groovende biecht over overspel tot de uptempo in de funk en soul gewortelde dans-bangers met opgewonden rapkreten.

De Usher-show was een opwindend, volgepakt kwartier met dynamische groepschoreografie en livezang, al stond daar zeker niet alle techniek bij op scherp. Als verwacht werd het weer een smeuïge, razendsnelle medleyshow zoals we die de afgelopen jaren meemaakten van artiesten als Justin Timberlake of Jennifer Lopez. In artistieke zin leverde dat dus geen bijzonderheden op. Maar het hoppen door de tijd door deze veelzijdige, door de wol geverfde showman stemde vooral heel vrolijk.

Lees ook De Super Bowl is in town : gokparadijs Las Vegas is nu ook een sportstad

 In het <strong>Allegiant Stadium</strong> is zondag de 58ste Super Bowl.

Snel, fel voetenwerk

De nu 45-jarige zanger, hij treedt al sinds zijn vijftiende op, is duidelijk topfit. Makkelijk en haast achteloos scherend over de beat gleed en draaide hij over het podium. De camera zoemde soms speciaal in op zijn snelle, felle voetenwerk. De muziekstroming r&b mag in golven wisselend populair zijn, zijn liedjes hebben hun aantrekkingskracht nooit verloren – alles werd vanaf ‘Caught Up’ luid meegezongen.

Het meest innemende moment was de komst van generatiegenoot Alicia Keys, een verrassing in een rood-glitter catsuit aan een eveneens felrode piano. Na wat wankele eerste noten van haar ‘If It Ain’t Got You’ viel Usher haar fraai bij met tweede stem. Het daaropvolgende zoete duet ‘My Boo’ haalde de onschuld terug van toen: de twee jonge, net doorgebroken artiesten behaalden er destijds een nummer 1-hit mee.

Rollerskates

De intussen in het zweet badende Usher deelde daarna het podium met vele gasten: voor ‘Confessions Part II’ stond muzikale partner Jermain Dupri hem bij, de uitgerekte gitaarsolo van artieste H.E.R. gaf Usher genoeg tijd voor een kledingwissel en het aantrekken van zijn rollerskates. Het zeer bedreven dansen erop in ‘Oh My Gosh’ werd begeleid door nietszeggende raps van Will.i.am. ‘Turn Down for What’ kreeg meer gewicht met de komst van rapper Lil Jon plus publiek. De finale, Ushers grootste kraker ‘Yeah’, werd dé samenballing van alle energie, opgepompt door de tientallen tuba’s in de marchingband op het veld.

Deze Super Bowl-wedstrijd was sowieso omgeven door sterrenstof, met vooral veel aandacht voor de ijlings na shows in Japan teruggevlogen popsensatie Taylor Swift, in de vipbox juichend voor haar winnende vriend op het veld, speler Travis Kelce van de winnende Kansas City Chiefs. Maar ook artiesten als Justin Bieber, Lady Gaga, Ariana Grande werden gespot. Vooraf de wedstrijd bracht een zichzelf op gitaar begeleidende Post Malone een verrassend vervoerende folkversie van ‘America The Beautiful’ ten gehore

De Nederlandse dj Tiësto zou tijdens de wedstrijd spelen, maar hij ontbrak, vanwege dringende familieomstandigheden. En opvallend: het reclameblok rond de Super Bowl, en later tijdens de show van Usher, leek zangeres Beyoncé de beste momenten voor een aankondiging van haar nieuwe album (29 maart, Act II). Direct verschenen twee nummers, ‘Texas Holdem’ en ‘16 Carriages’, op de streamingdiensten.

https://www.youtube.com/watch?v=7hYbrdC_-s8

Lees verder…….