Verrassende wereldtitel voor Nederlandse zwemsters op estafette 4×100 meter vrije slag

De Nederlandse estafettezwemsters hebben op de WK in Doha verrassend goud gepakt op de 4×100 meter vrije slag. Met een sterke eindsprint loodste Marrit Steenbergen de Nederlandse ploeg naar de wereldtitel. Met verder Kim Busch, Janna van Kooten en Kira Toussaint zwom Nederland naar de winnende tijd van 3.36,61. Regerend kampioen Australië werd tweede in 3.36,93, het brons ging naar Canada (3.37,95).

„Dit is supermooi”, reageerde Steenbergen na afloop voor de camera van de NOS. „We wisten dat een medaille mogelijk zou zijn.” Maar goud? „Ik denk niet dat wij goud hadden verwacht.”

Zonder de 24-jarige slotzwemster had de Nederlandse ploeg zich als vierde geplaatst voor de eindstrijd. Nadat Steenbergen kort ervoor nog individueel de halve finale van de 200 meter wisselslag had gezwommen, maakte ze in de estafettefinale het verschil.

‘Golden Girls’

De Nederlandse ploeg begon niet sterk aan de finale. Startzwemster Kim Busch tikte als zevende aan, Janna van Kooten na haar als achtste. Kira Toussaint haalde vervolgens vijf landen in. Steenbergen bezorgde het kwartet met een ijzersterke race het WK-goud, voor de derde keer na 2009 en 2011 toen de ‘Golden Girls’ Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis de wereldtitel wonnen op de 4×100 meter vrij.

Vorig jaar werd de Nederlandse ploeg in Japan nog zesde op de WK met een snellere tijd van 3.35,41. In Qatar lagen er in ieder geval kansen op het podium door het zwakkere deelnemersveld. Zo was van de vier Australische zwemsters die afgelopen zomer in Fukuoka het wereldrecord op 3.27,96 zetten, alleen Shayna Jack weer van de partij.

Bij de mannen brak de 19-jarige Chinees Pan Zhanle tijdens de estafette het wereldrecord op de 100 meter vrije slag. Als startzwemmer klokte hij 46,80 – 0,06 onder de oude toptijd van de Roemeen David Popovici. De Chinese ploeg won goud, voor Italië en de VS. (NRC)

Lees verder…….