‘Veelbelovend’ techbedrijf Rodeo failliet verklaard, oprichter onvindbaar

Het Amsterdamse techbedrijf Rodeo Software, dat twee jaar geleden nog tientallen miljoenen euro’s ophaalde bij investeerders, is door de rechter failliet verklaard. Dat bevestigen betrokkenen aan NRC.

Oprichter en voormalig topman Pieter Vos is onvindbaar, zeggen diverse bronnen die de afgelopen dagen met hem in contact probeerden te komen. Naar hem loopt een forensisch onderzoek wegens mogelijke financiële malversaties bij Rodeo. Een groep investeerders heeft voor 67 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen, schreef Het Financieele Dagblad vorige week.

„Het verzoek om faillissement uit te spreken is afgelopen maandag ingediend, het is best snel behandeld”, zegt advocaat Laurie van Leeuwen, die door de rechtbank als curator is aangesteld. Over de beslaglegging, het lopende forensisch onderzoek en de verblijfplaats van oprichter Vos kan zij nog niets zeggen. „Ik ben nu bezig met inventariseren van wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd. Het is te vroeg om daar nu meer over te zeggen. We gaan zeker kijken naar de rol van alle betrokkenen.”

De huidige interim Rodeo-topman Erik-Jan Gelink, voormalig bestuurder bij Transavia, zegt onder leiding van de curator aan „een zo professioneel mogelijke afwikkeling van het faillissement” te werken. „Daar kan ik geen verdere details over geven.”

Veelbelovende start-up

Techondernemer Pieter Vos richtte Rodeo Software in 2016 op. Het bedrijf verleent boekhoudkundige diensten aan de „creatieve industrie”, volgens de eigen website, in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland.

Rodeo leek een veelbelovend techbedrijf. In enkele investeringsrondes haalde de start-up de afgelopen jaren kapitaal op. In 2020 stak een groep Nederlandse investeerders 7,5 miljoen euro in het bedrijf, twee jaar later volgde een investering van tientallen miljoenen euro’s uit het buitenland, onder leiding van de Amerikaanse tech-investeerder PSG Equity. Deze investeerders hebben nu beslag gelegd bij oprichter Vos; volgens het FD ligt er onder meer beslag op een woonhuis van hem in Amsterdam.

Volgens meerdere bronnen had Rodeo voordat PSG Equity instapte ook contact met andere mogelijke geldschieters, die het verhaal van het bedrijf niet vertrouwden. Zo zou Rodeo in presentaties aan investeerders bedrijven als klant opvoeren die in werkelijkheid geen klant waren.

Duizelingwekkende groei

Rodeo spiegelde investeerders ook duizelingwekkende groeipercentages voor, blijkt uit een document dat NRC heeft ingezien. De omzet zou van bijna 5 miljoen euro in 2020 gaan groeien naar ruim 57 miljoen euro in 2023. Volgens betrokkenen richt het forensisch onderzoek zich onder meer op de omzet en het aantal klanten dat Rodeo de afgelopen jaren rapporteerde.

De commissarissen van Rodeo stuurden Vos eind maart de laan uit na een intern onderzoek. Hierna werd ook het forensisch onderzoek naar de financiële gang van zaken binnen Rodeo ingesteld.

Wat de gevolgen van het nu uitgesproken faillissement zijn voor dit onderzoek, kan curator Van Leeuwen nog niet zeggen. De woordvoerder van het bedrijf reageerde nog niet op vragen van NRC.

Ook oprichter Pieter Vos reageerde niet op contactverzoeken. Zijn profielfoto op LinkedIn is onlangs gewijzigd in een plaatje van een strand.