Vakbond FNV komt met looneis voor 2024, zet in op loonsverhogingen tot 14 procent

Cao-onderhandelingen Naast de inzet op loonsverhogingen maakt de vakbond zich hard voor automatische prijscompensatie en een stijging van het minimumloon.
Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar tijdens een staking.
Medewerkers van autofabriek VDL Nedcar tijdens een staking. Foto Rob Engelaar/ANP

De FNV gaat in de cao-onderhandelingen van volgend jaar inzetten op loonsverhogingen tot 14 procent. Dat heeft het ledenparlement van de vakbond maandag vastgesteld. De eis, die gaat over 2024, komt neer op loonstijgingen van 5 tot 14 procent. De FNV zag in 2023 een inflatieachterstand ontstaan in veel cao’s. Die achterstand ligt aan de basis van de „stevige eis” waar de vakbond nu mee komt, aldus Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter en cao-coördinator van de FNV.

Naast de flinke looneis zet de FNV in op automatische prijscompensatie, waarbij in een cao wordt vastgelegd dat lonen vanzelf meeveranderen met de stijgende of dalende prijzen. Ook een stijging van het minimumloon, naar 16 euro, is voor de vakbond van belang. Boufangacha constateert dat er sprake is van scheve welvaartsgroei. „Er wordt meer geld met geld verdiend en de gewone mens ziet daar te weinig van terug”, zo zegt de vicevoorzitter. „Er is genoeg geld in Nederland, maar het gaat niet naar onze inkomens in de sectoren waar het werk verricht wordt. Het geld komt terecht in de zakken van aandeelhouders en grote bedrijven.”

Dat de FNV kiest voor een brede ‘actieradius’ van 5 tot 14 procent heeft te maken met de verschillen tussen sectoren en individuele organisaties. Boufangacha: „We hebben door middel van acties van onze leden in het afgelopen jaar mooie resultaten bereikt, maar nog niet overal.” Vakbond CNV kwam vorige week al met een looneis voor 2024, en zet in op een stijging van 4 tot 10 procent.

Lees verder…….